In het oude Rome was een gedeeld bed naar verluidt alleen bedoeld voor het bedrijven van de liefde. Voor een goede nachtrust trokken beide partners zich lekker terug in hun eigen kamers. Een mogelijkheid die slechte slapers ook eens zouden moeten overwegen, zegt slaapspecialist Neil Stanley van de Universiteit van Surrey. Hieronder vertellen we je meer.
Samen of alleen slapen: wat is gezonder?
Laten we eerst even stilstaan bij de voordelen van samen slapen. Het kan je een heerlijk gevoel van warmte en veiligheid geven om samen in slaap te vallen en wakker te worden. Ook kan het jullie beiden helpen om consistente routines op te bouwen en vast te houden. En wanneer je ’s avonds seks hebt gehad, kan het bijdragen aan de intimiteit om daarna nog even samen te knuffelen en dan, rozig door de oxytocine rush, in slaap te vallen.
Verminderde slaapkwaliteit
Toch is het het ook waard om eens een alternatief te overwegen, vooral als je een slechte slaper bent. Onderzoekers van de Universiteit van Surrey, waaronder Neil Stanley, onderzochten de slaapkwaliteit van partners die samen in een bed sliepen. Interessant genoeg gaven veel deelnemers aan het gevoel te hebben dat ze juist beter sliepen als ze samen met hun partner in bed lagen. Maar het onderzoek liet zien dat de slaapkwaliteit bij samen slapen gemiddeld 50% vaker verstoord werd dan bij alleen slapen. Partners storen elkaar door te draaien, te snurken of te trekken aan de dekens. Niet alle geluiden of bewegingen werden bewust opgemerkt door de ander, maar ze tastten wél de diepte van de slaap aan. Eerder toonde onderzoek in The New Scientist ook al aan dat samen in bed slapen niet optimaal is voor de slaapkwaliteit.