Het is één van de belangrijkere ontdekkingen van de laatste jaren op het gebied van gezondheid: rood-lichttherapie. En wat blijkt? Aan je gezondheid bouwen is soms gewoon vooral hartstikke relaxed. Je kunt jezelf namelijk opladen met licht en dat voelt heerlijk, iedere dag weer. Hoe kan het dat dit rode licht zo goed werkt en waarom is dit niet eerder uitgevonden? Onderzoeksjournalist Daan de Wit vertelt je er meer over.
Rood-lichttherapie: hoe deze ontdekking je gezondheid verbetert
Intuïtief weten we al wat de wetenschap bevestigt, dat we onszelf kunnen opladen met licht. We doen het massaal tijdens de zonnige seizoenen van het jaar. Sommigen zoeken zelfs de zon op in de winter. De thuisblijvers moeten het intussen doen met een capsule vitamine D3, maar missen het licht. Dat is nu niet meer nodig: dankzij de moderne techniek kunnen zij nu ook de zon in huis halen. Nota bene zonder huidveroudering, dus slechts het beste van de zon: met rood-lichttherapie. Inmiddels is de wetenschap ook zo ver om te verklaren hoe het kan dat het licht zo gezondheidsbevorderend is. En dat is best een interessant verhaal.
Meer libido
Rood-lichttherapie klinkt wat medisch en wordt inderdaad regelmatig ingezet door mensen die gezondheidsproblemen hebben. Maar het licht wordt steeds vaker gebruikt door mensen die klachtenvrij zijn en op dat fundament willen bouwen door nog gezonder te worden. Dat betreft een breed palet, van huidverjonging en snellere wondgenezing (zelfs bij dieren) tot meer libido bij mannen die wijdbeens voor hun paneel plaatsnemen. Bijgelichte testikels zorgen tevens voor beter sperma, schrijft de Amerikaanse auteur Ari Whitten, die ook onderzoek aanhaalt waaruit blijkt dat de vruchtbaarheid van vrouwen baat heeft bij het rode licht. Het licht grijpt dus diep in. In een eerdere blog kon je al lezen over hoe het licht mensen oplaadt, hen van meer energie voorziet. Rood-lichttherapie, hoe werkt het precies?
Moderne techniek
Rood-lichttherapie werkt anders dan de bekende rode Philipslampen of de ver-infrarode saunalampen. Rood-lichttherapie is niet heet, slechts aangenaam warm, en wordt mogelijk gemaakt door moderne techniek, waarbij LED-lampjes de hoofdrol spelen. Het is mogelijk deze lichtjes heel specifieke frequenties mee te geven. Op deze manier haal je beste zonfrequenties in huis. Het rode en nabij-infrarood licht van rood-lichttherapie laadt je op en voorziet je van energie. Andere frequenties die we kennen van zonlicht, bijvoorbeeld die met huidverouderende eigenschappen, zijn geen onderdeel van rood-lichttherapie. Deze keuze heeft overigens tot gevolg dat het rode licht ook geen vitamine D aanmaakt. Gelukkig is dat geen probleem, aangezien er prima vitamine-supplementen zijn.
Hoe kan het dat rood licht zo gezond is?
Inmiddels is de wetenschap zo ver dat het heeft ontdekt hoe het mogelijk is dat het rode licht de gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft waarover je net hebt gelezen. In de basis zijn er twee mechanismen actief. Eén ervan is dat het de energiecentrales van de cellen oplaadt. Dat is mogelijk omdat deze energiecentrales, mitochondriën genaamd, in staat zijn licht aan te pakken als voedingsbron. Krachtige cellen kunnen goed hun werk doen en houden je fit en energiek. Een ander mechanisme dat verklaart waarom het licht zo goed werkt, wordt in onderstaande video uitgelegd door wetenschapsjournalist Pim Christiaans.
Christiaans, ex-hoofdredacteur van Men’s Health magazine, is goed in staat de kwaliteit van wetenschappelijke onderzoeksartikelen te beoordelen en nam een duik in het onderwerp rood licht. In de video vertelt hij dat hij ontdekte dat het rode licht door het lichaam wordt gebruikt om in de cellen melatonine aan te maken. Met dat stofje kan het de schade van de energieproductie in de cellen (denk aan de schoorsteen van een energieproducerende fabriek) aanpakken en de cellen gezond houden. Cruciaal dus, helemaal omdat door het licht meer energie wordt geproduceerd.
Melatonine wordt voor slechts een klein deel aangemaakt in het brein en zorgt ervoor dat we zin krijgen om te gaan slapen. De meeste melatonine in ons lichaam echter zit in de cellen en blijft daar ook, om zijn belangrijke taak uit te voeren. Daarbij heeft het dus licht nodig als voedingsbron. Die bron is er te weinig in de herfst en de winter en dat merken we maar al te goed. Met één druk op de knop van je rood-lichtpaneel voed je je lichaam met licht, iedere dag weer en blijf je je langer sterk, fit, jong en energiek voelen.
Verouderingsprocessen vertragen en verjonging stimuleren
Op alle mogelijke manieren probeer ik verouderende processen te vertragen en soms zelfs om te keren. Dat doe ik met voeding, beweging, suppletie en tal van apparatuur. Vervolgens schrijf ik daarover en vertel ik in interviews wat ik heb ontdekt. Sommige van de apparaten die ik gebruik, vragen best wat toewijding en fanatisme om correct toe te passen en ook vol te houden. Bio-hackers zoals ik vinden dat leuk, maar de meeste mensen hebben daar geen zin in, en dat begrijp ik heel goed. Een apparaat dat werkelijk niets van je vergt, sterker nog: dat een genot is in het gebruik, is een rood-lichtpaneel.
Eigen paneel
Rood-lichtpanelen zijn er in alle soorten en maten en ik heb ontdekt dat het flink oppassen is voor de valkuilen op de weg naar een effectief paneel. Uiteindelijk voelde ik me zelfs genoodzaakt een eigen paneel te ontwikkelen. Vervolgens ontstond er zo veel vraag naar dit paneel dat ik het in productie heb genomen. Iedereen kan er nu over beschikken en als jij dat ook wil, kun je hier bij Sunsbest.nl terecht. Zo kan ook jij binnenkort genieten van de gezondmakende, energieke eigenschappen van het rode licht. Laad jezelf op en geef je lichaam waar het om vraagt om weer energiek door het leven te kunnen.
Daan de Wit is onderzoeksjournalist. Hij publiceerde meerdere boeken, waaronder Weet wat je eet – gezond eten op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap.