videocam Heb jij al een Healthy Spring Box bemachtigd?

Schoonheidsspecialist onthult: dit zijn de 10 beste detox huidadviezen

Body
Robin bergamin, skin detox, huidtherapeut, organic
karlijn visser, holistik

Karlijn Visser
08.08.2019

In de beautyindustrie is een grote transformatie gaande. Goodbye synthetische producten. Hello Green Glamour. Steeds meer merken stappen over op een natuurlijke ingrediëntenlijst. Gelukkig. Want hetgeen je opsmeert, belandt direct door je huid in de bloedbaan. En dan wil je zeker weten dat dit geen troep is. Chemische stofjes leiden namelijk een heel eigen leven in je lijf, waar je hormoonhuishouding en immuunsysteem een optater van krijgen. Iemand die hier veel over weet is schoonheidsspecialist Robin Bergamin. Ze deelt hieronder haar 10 beste detox huidadviezen. 

Schoonheidsspecialist onthult: dit zijn de 10 beste detox huidadviezen

Haar praktijk in Amsterdam heeft een wachtlijst van zeker een paar maanden. Robin is beroemd om haar 30-dagen-skin-detox en haar feilloze keuze voor eerlijke, transparante en groene merken (zoals Esse, FAJU, Mádara en SMPL) waar ze mee werkt. Hoe je huid communiceert met jou, ontrafelt Robin. Ze is recht door zee en rekent af met sprookjes die de grote beautyfabrikanten ons voorhouden. Deze 10 huidadviezen geven je houvast bij het aanschaffen van een nieuw potje crème. Maar belangrijker: dat je je minder opgejaagd voelt door de valse marketingbeloftes en je huid en jezelf opnieuw leert vertrouwen.

1. Veilig zonnen bestaat niet

Robin bergamin, skin detox, huidtherapeut, organicZonnen is slecht voor je huid. Of er ooit een veilig alternatief komt valt te betwijfelen. Pak je ’s ochtends voor 10.30 onbeschermd een zonnebad van maximaal 20 minuten, dan maak je voldoende vitamine D aan. Alleen ontbreekt het vaak aan tijd en hebben we te maken met een wisselend klimaat om dit dagelijks te doen. Robin: “Gebruik een natuurlijke zonnebrand met factor 30 om jezelf goed te beschermen. Waarom geen factor 50? Het verschil zit ‘m in slechts 2% meer bescherming. Synthetische zonnebrand bevat vaak parfum (dat zorgt voor pigmentatie), minerale oliën (die de huid juist uitdrogen en afsluiten) en andere stoffen waar je huid enorm van schrikt. UVA-straling komt overigens gewoon door glas heen en is altijd aanwezig, ook als de zon er niet is. Probeer zo min mogelijk achter je raam te zitten of in de volle zon en breng ook een zonnebrand aan als het bewolkt is”. 

2. Maak je huid niet afhankelijk

Gebruik natuurlijke producten die een aanvulling zijn voor je huid, zonder haar afhankelijk te maken. Vermijd minerale oliën, synthetische parfum, synthetische conserveermiddelen, siliconen, SLS, SLES en andere allergiserende ingrediënten in cosmetica- en skincare producten. Groen licht krijg je van Robin bij bestanddelen als anti-oxidanten, oliën en vitamines. En laat je vooral adviseren qua crème, want negen van de tien mensen schat hun eigen huid verkeerd in en dan gebruiken ze niet de juiste verzorging. Zonde. 

3. Actieve ingrediënten versus hulpstofjes

Actieve ingrediënten zijn de stoffen in een cosmeticaproduct die zorgen voor de werking. Daarnaast heb je hulpstoffen die zorgen voor een betere smeerbaarheid en het mengen van de aanwezige stoffen. Alleen de actieve ingrediënten maken dus het verschil voor jouw huid. 

4. Doe de skin detox

Ben je nog nooit eerder bij Robin geweest? Dan vraagt ze je van tevoren om een skin detox te doen: een maand stoppen met het gebruik van alle crèmes, serums of lotions. Je reinigt enkel je gezicht ‘s avonds met een natuurlijk product, in combinatie met een scrub of peeling om de dode huidcellen te verwijderen en het proces te versnellen. Waarom een maand? Robin: “Je huid vernieuwd in 30 dagen. Zo geef je de huid de kans om alles uit te stoten wat haar niet dient. Gebruikte je synthetische producten met minerale oliën? Grote kans dat je huid verslaafd is geraakt aan die stoffen en lui en afhankelijk is geworden. Om dit patroon te doorbreken en je huid zelf weer het talg aan te laten maken, is de detoxmaand nodig. Na het uitstoten van alles wat er niet hoort zie je hoe jouw huidconditie echt is. Een skin detox is tevens een mooie aanleiding om daarna geheel over te stappen op natuurlijke cosmetica.”

5. Water droogt uit

Water is erg hard en droogt je huid uit. Robin: “Je hebt meestal de keus uit een gel-reiniging of melk. Dat laatste gebruik je op een nat watje, een gel-reiniging met water om af te spoelen. Zelf gebruik ik dat laatste. Het voelt heerlijk schoon daarna. Een cream cleanser raad ik eerder aan bij mensen met een droge huid, omdat water teveel uitdroogt. Gebruik liever ook geen producten op waterbasis. Dit kan prima vervangen worden door andere stoffen die lijken op water maar niet uitdrogen zoals aloë vera”.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

6. Olie of crème: dit kiest de expert

Robin: “Ik ga voor een crème én een olie. Een crème bevat zoveel mooie ingrediënten! Ze zijn vaak gericht op vocht vasthouden, bevatten antioxidanten die de vrije radicalen neutraliseren en vitamines die de huid stimuleren. Een crème is een perfecte bescherming voor als je naar buiten gaat en om je huid te helpen herstellen. Een olie is rijker qua lipiden (vetachtige stofjes) en vetzuren. Het is een mooie aanvulling op een crème. Gebruik een olie bijvoorbeeld als nachtverzorging of voeg een druppel toe aan je crème. Voor een vette huid wordt olie meestal afgeraden. Echter, vet op vet is juist goed. Zo krijgt je huid het signaal dat er voldoende talg is en wordt de aanmaak geremd. 

7. Alarm! Luchtvervuiling

Luchtvervuiling is tegenwoordig all over the place en daar spelen fabrikanten slim op in. Elk merk heeft wel een ‘anti pollution’ product in de aanbieding. En dat terwijl er volgens Robin niks veranderd is ten opzichte van de jaren hiervoor. “De lucht in steden is vies, er zoeven vrije radicalen door de lucht die onze huid verouderen en we zijn omgeven door uitlaatgassen en andere straling. Bescherm je huid met een goede crème, reinig deze ‘s avonds en gebruik één keer per week een scrub of peeling. Gebruik daarnaast eventueel een reinigend masker om metalen uit de huid te trekken”. Robins algemene advies: laat je vooral niet gek maken! 

8. Wondercrème, besta je?

Wat zijn realistische verwachtingen die je mag hebben van een crème? Kunnen rimpels werkelijk worden aangepakt? Het zijn vragen die Robin regelmatig krijgt van cliënten. “Een crème kan een gedeelte aanpakken. Een realistische verwachting is: een stralende huid zonder teveel oneffenheden waarvan het vochtgehalte op peil is en fijne lijntjes zijn verminderd. Een crème kan de cellen een boost geven of ervoor zorgen dat deze minder snel afsterven. Een rimpel is een dwarsverbinding in de huid. Zie het als een soort litteken dat helaas niet zomaar weggetoverd kan worden. Ik adviseer regelmatig een bindweefselmassage of cosmetische acupunctuur, beiden helpen om de fijne lijntjes te verzachten”. 

9. Kijk uit voor verleidingstrucs

Zijn er verleidingstrucs vanuit de skincare industrie waar we voor op moeten passen? Robin heeft er dagelijks mee te maken. “Stink er niet in! Fabrikanten spelen in op onze onzekerheid. Iedereen wil een mooie huid en is geneigd ver te gaan. Maar het moet wel reëel blijven. Producten die bijvoorbeeld goud, kaviaar of collageen bevatten zijn meestal op marketing berust. Geloof deze beloftes niet. Wil je weten wat voor huidconditie of huidtype je hebt? Maak dan een afspraak bij een specialist voor de juiste hulp en bescherming die bij jou past”. 

10. Gevaarlijke chemische stofjes

Chemische stofjes in niet-natuurlijke crèmes kunnen schade brengen aan je uiterlijk én gezondheid. Denk aan een vale huid, onzuiverheden, het sneller ontstaan van rimpels, een droge of juist een extreem vette huid, rosacea, eczeem, allergieën en huidkanker. Robins beste tip: probeer zo goed mogelijk voor jezelf te zorgen, van binnen en van buiten. Voorkom stress, slaap voldoende, stop met roken, wees zuinig met alcohol, bescherm je tegen UVA en UV stralen en blijf uit de felle zon. En last but not least: drink veel water en eet gezond en gevarieerd”. Kijk voor meer info en voor het boeken van een behandeling op robinbergamin.nl.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.