Smoky tofu met chilipeper in de mix met verzachtende avocado… Begin je al te watertanden? Dit heerlijke Mexicaanse recept komt uit het kookboek Meat-free Mexican van Thomasina Miers. Bladzijde na bladzijde vind je er frisse, spicy en spannende gerechten. En allemaal zonder vlees! Vandaag delen we ons favoriete maaltje van Thomansina. Lees je mee?
Recept: Smoky chipotletofu met kerstomaatjes & avocado
Hoewel gerookte tofu de hoofdrol speelt in dit recept, is het de smashed avo die het gerecht onweerstaanbaar maakt. Waarom zijn avocado’s ook al weer zo gezond? Nou allereerst bevatten ze meer kalium dan bananen. De meeste Nederlanders eten veel te weinig vezels, maar dat probleem is gauw opgelost wanneer je regelmatig een avocado eet. Ze zitten namelijk vol met oplosbare en onoplosbare vezels. Verder barsten avocado’s van de vitamine K, vitamine C, vitamine E, vitamine B5, vitamine B6 en foliumzuur. Daarnaast zitten er in avo’s veel plantenstoffen die als een antioxidant kunnen werken. Kortom, genoeg reden om van onderstaand recept te smullen!
Ingrediënten voor 2 tot 3 personen
Voor de tofu
- 2 eetlepels olijfolie
- 225 gram gerookte tofu, in kleine blokjes
- 3 eetlepels Chipotles en adobo
- 3 bosuitjes (50 gram), in dunne ringetjes
- 150 gram kerstomaatjes, gehalveerd
- Smashed avocado (zie hieronder)
- Zeezout
Voor de smashed avocado
- 1 grote avocado
- schil en sap van 1 biologische limoen of citroen
- zout en peper
- teentjes knoflook
- chiliolie of Koreaanse chilivlokken
- gehakte koriander, kervel, dragon,
- basilicum of dille
- scheutje tahin
Bereidingswijze
1. Verhit een koekenpan op vrij hoog vuur en schenk de olijfolie erin als hij heet is. Voeg de tofu toe en bak de blokjes in een paar minuten krokant.
2. Doe de Chipotles en adobo erbij en roerbak nog een paar minuten metminstens 1/2 theelepel zeezout. Voeg de bosuitjes en kerstomaatjes toe.
3. Draai het vuur middelhoog en bak alles nog 7-8 minuten tot de tomaatjes uit elkaar beginnen te vallen. Proef en voeg zo nodig wat extra zout toe. Serveer op een bedje van smashed avocado, in een taco of op toast.
De smashed avocado maak je zo
1. Snijd de avocado doormidden en gooi de pit weg.
2. Prak de knoflook, als je die gebruikt, met 1/2 theelepel zout met een mes of in de vijzel met de stamper. Meng door de avocado en voeg de rasp en het sap van de citrusvrucht, de chilipeper, kruiden of tahin toe, als je die gebruikt. Proef of je nog zout of iets anders wilt toevoegen en serveer.
Tip: Je kunt experimenteren door de avocado te mengen met tahin, zwarte peper en citroensap; gebruik de helft avocado en de helft doperwten of avocado en tuinbonen; leg er wat tofu, tomaten of dragon op. Het mooie van avocado is dat het heerlijk is met een beetje zout, chilipeper en citrus, maar het ook een prachtige ondergrond vormt voor tal van andere ingrediënten.
Kookboek tip van de redactie: Meat-free Mexicaans
Boordevol inspiratie om je vingers bij af te likken.
MEER INFORMATIEProbeer ook
Vegan currysoep met tofu
Rijkgevulde Japanse noedelsalade met misokip
Kruidige viscurry met mango en rijst
Aziatische mihoensalade met knapperige spicy tofu