Foliumzuur: aan deze symptomen herken je een tekort

Body
foliumzuur tekort
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
23.08.2017

Zit je niet zo lekker in je vel, heb je weinig energie en zie je grauw en grijs? Dat zou weleens te maken kunnen hebben met een tekort aan foliumzuur…  

Moe en last van stemmingswisselingen? Misschien heb je een foliumzuur tekort

Foliumzuur (ook wel vitamine B11 genoemd) wordt vaak gekoppeld aan de zwangerschap. Maar deze vitamine B11 staat aan de basis van een aantal belangrijke processen in je lichaam. Hij bevordert de groei van (nieuwe) cellen, is van belang voor je immuunsysteem en nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. En hij is onlosmakelijk verbonden met je energiehuishouding. Dus ben je vaak moe, dan is wat extra foliumzuur slikken uitkomst bieden.

Stemmingswisselingen

Een tekort aan foliumzuur kan een verminderde opname van voedingsstoffen in je darm tot gevolg hebben, waardoor er vermoeidheid kan ontstaan. En als je er gevoelig voor bent, kan een tekort van vitamine B11 zelfs leiden tot stemmingswisselingen. En dan is er nog de koppeling tussen foliumzuur en de huid. Misschien stiekem voor ons vrouwen wel de belangrijkste. Vanwege zijn positieve invloed op het celdelingsproces is het een anti-agingvitamine bij uitstek die je huid in topconditie houdt, maar er ook voor zorgt dat huidinfecties, wondjes en (kleine) littekens sneller genezen. Nog niet onomstotelijk bewezen, maar er zijn aanwijzingen dat foliumzuur het homocysteïnegehalte van je bloed verlaagt. En een hoog homocysteïnegehalte wordt weer in verband gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Tekort aanvullen met voeding

Je lichaam kan vitamine B11 niet zelf aanmaken, dus je zult een tekort op andere manieren moeten voorkomen. Groene groenten, zoals bijvoorbeeld spinazie, broccoli, spruitjes en boerenkool, maar ook asperges, bieten, rode kool en graanproducten bevatten grote hoeveelheden foliumzuur. Maar je kunt het jezelf ook makkelijk maken door (tijdelijk) extra foliumzuur te slikken. Sowieso kan het slikken van (extra) vitamines en mineralen in de zomer geen kwaad. Misschien eet je wel iets meer fruit en salades, maar ook onregelmatiger en de hoeveelheden zijn ook vaak minder, waardoor een tekort al vrij snel (vaak zonder dat je je het bewust bent) ontstaat. Vooral als het warm is, loont het zeker de moeite om je vitamine-inname op peil te houden door het eten van extra bladgroente of het slikken van supplementen.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide
Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
    Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!     We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.