Pink noise: hoe roze ruis zelfs de meest drukke geest in slaap sust

Body
pink noise

Van white noise heb je misschien al wel eens gehoord. Vrij vertaald is het een monotoon en voorspelbaar ‘geruis’ dat omgevingsgeluid maskeert. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als pink noise? En daar schijn je verrekte goed van te gaan slapen…

Pink noise: hoe roze ruis zelfs de meest drukke geest kalmeert

Het verschil tussen witte en roze ruis is de verdeling van energie. Net als wit licht – dat alle kleuren bevat – combineert white noise de geluiden van verschillende frequenties. Roze ruis daarentegen is een soort geluid waarbij alle toonhoogtes voor het gehoor evenredig vertegenwoordigd zijn. Roze ruis wordt ‘pink’ genoemd omdat licht met een soortgelijk krachtig spectrum roze kleurt. Natuurgeluiden zoals regen of onweer vallen vaak binnen de white noise categorie en zijn over het algemeen wat ‘scherper’ dan pink noise. Veel mensen vinden pink noise daarom wat aangenamer om naar te luisteren.

Hersenactiviteit

Volgens Jue Zhang – professor aan de Universiteit van Peking – is pink noise niet alleen prettig om naar te luisteren. Uit een onderzoek dat hij deed blijkt dat roze ruis een gunstig effect heeft op je slaap als het wordt gesynchroniseerd met je hersengolven. Om te bepalen in hoeverre pink noise de kwaliteit van de menselijke slaap beïnvloedt, selecteerde professor Zhang 50 proefpersonen. Een deel van de testpersonen werd gedurende hun nachtelijke slaap en tijdens een dutje overdag blootgesteld aan roze geluid. Een ander deel van de testgroep kreeg geen geluid te horen. Ondertussen de hersenactiviteit van alle proefpersonen gemeten. De resultaten van het onderzoek waren verrassend. 75% van de deelnemers bleek rustiger te hebben geslapen wanneer ze aan de roze ruis waren blootgesteld. Wat betreft de hersenactiviteit steeg het aantal ‘stabiele slapers’ ( de meest rustgevende vorm van slaap) met 23% bij de proefpersonen die ‘s nachts aan pink noise waren blootgesteld en met 45% bij de deelnemers die een middagdutje hadden gedaan met roze ruis op de achtergrond.

Pink Noise apps

Volgens professor Zhang speelt geluid een belangrijke rol bij onze hersenactiviteit en de synchronisatie van hersengolven, zelfs tijdens onze slaap. De gestage, aanhoudende toon van roze geluid vertraagt ​​en regelt je hersengolven en zorgt er voor dat je hersenen niet afgeleid worden. Dit resulteert in een diepe, rustige slaap met ongeveer één hersengolf per seconde (ter vergelijking: tijdens de waaktoestand zijn dit ongeveer 10 golven per seconde). Om optimaal te profiteren van roze ruis adviseert professor Zhang naar opnames te luisteren die een gestandaardiseerd, ononderbroken geluid produceren. Er zijn allerlei pink noise apps die je kunt downloaden en ook Youtube staat er vol mee. Hier vind je een geluidsfragment van maar liefst 10 uur aan perfecte roze ruis. Welterusten!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.