Pijn tijdens of na seks? Dit zijn 7 mogelijke oorzaken

Body
pijn, vrijen, seks, vrouw, seskuoloog, soa
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
27.01.2021

Seks is heerlijk. En gelukkig is dat ook voor de meesten van ons het geval. Maar het kan voorkomen dat je als vrouw pijn tijdens en na het vrijen voelt. Zie dit als een signaal van je lichaam om met je in gesprek te willen gaan. Bespreek je ervaring daarna met je partner, vriendinnen, een arts of richt je tot Cycle: een online community van experts en ervaringsdeskundigen die vastberaden zijn om het taboe op onderwerpen zoals deze te doorbreken. We love it! In samenwerking met seksuologe en psychologe Eveline Stallaart, zette Cycle de 7 mogelijke oorzaken van vaginale pijn op een rij.

Pijn tijdens of na seks? Dit zijn 7 mogelijke oorzaken

1. Te droog

Voor lekkere seks moet je in the mood zijn. In je hoofd, maar ook in je vagina. Ben je niet in de stemming, dan produceren de kliertjes in je vagina te weinig vocht, blijft ze dus te droog en kan de penis (of dildo, of vingers) niet goed in en uit glijden. Dan kunnen er als het ware een soort van blaartjes binnen in je vagina ontstaan en die kunnen dus ook pijn na de seks veroorzaken. Maken de kliertjes zelf niet voldoende natuurlijk glijmiddel aan? Maak dan bijvoorbeeld gebruik van glijmiddel. Doe dit alleen als je in je hoofd wél echt opgewonden bent. Niet nat genoeg zijn is in de meeste gevallen namelijk een signaal van je lichaam dat je niet opgewonden genoeg bent. Luister naar je lijf, maak wat meer tijd voor voorspel of probeer het gewoon later opnieuw.

2. Te groot geschapen of te ruig

Als je partner een grote penis heeft, kan het zijn dat deze tegen je baarmoederhals komt tijdens de seks en/of de ingang van je vagina uitrekt. Dat kan pijn veroorzaken. Zie het als een soort inwendige blauwe plekjes. Hetzelfde kan gebeuren bij ruige seks. Trek meteen aan de bel als je pijn hebt en vraag je partner iets minder hard of diep te gaan. Zoek samen een ritme en positie waarbij je geen pijn hebt.

3. Allergie

Veel mensen hebben een latexallergie. En laat het reguliere condoom nou net van latex gemaakt zijn. Krijg je na seks standvastig jeuk of een branderig gevoel rondom en/of in je vagina, dan kan dat dus op een allergie duiden. Deze allergie kan ineens en uit het niets ontstaan en je zodoende dus verrassen als je eerder nog geen last hebt gehad. Op allergieën kun je je laten testen. Doe je aanvraag in eerste instantie bij de huisarts, indien nodig kan de huisarts je doorverwijzen naar een allergoloog of dermatoloog. Mocht blijken dat je inderdaad een latexallergie hebt, dan zijn er gelukkig nog de latexvrije condooms.

4. Infectie / SOA

Heb je:

  • jeuk in en rondom je vagina
  • een brandend gevoel
  • meer afscheiding dan normaal
  • heeft het een andere kleur
  • ruikt het anders dan je gewend bent
  • heb je een lichte pijn in je onderrug of buik
  • pijn of bloed bij het plassen?

Dan heb je misschien een vaginale infectie of een SOA. Er zijn verschillende SOA’s; de een heftiger en schadelijker dan de ander. Van bijvoorbeeld een onschuldige Candida-infectie, urineweginfectie tot chlamydia, gonorroe, genitale herpes enzovoort. Belangrijkste tip: gebruik altijd een condoom, zeker als je nog wel eens van sekspartner wisselt. Afgezien daarvan is het verstandig om na de seks altijd even te plassen. Door de wrijving tijdens de seks (ook mét condoom) kunnen er namelijk bacteriën in je plasbuis komen en deze kunnen een infectie veroorzaken. Door na de seks te plassen, spoel je de ongewenste bacteriën weg. Een douche is natuurlijk ook fijn, maar niet altijd haalbaar.

Wat te doen bij een infectie?

Eerste doe-het-zelf-hulp in geval van jeuk en een branderig gevoel rondom de vagina (vooral bij de schaamlippen) is van buitenaf koelen. Dat kan met een coldpack, een koud, nat washandje of een zakje diepvries doperwten. Doe hier altijd even een schone handdoek omheen. Maar het allerbelangrijkste is om niet te lang te blijven lopen met een infectie. Ga altijd even langs bij je huisarts als je klachten hebt. Afhankelijk van het type infectie kan een zalfje, pilletje, grote zetpil óf bijvoorbeeld antibiotica voorgeschreven worden. Lang rondlopen met klachten is geen optie. Wist je dat bepaalde SOA’s onvruchtbaarheid en andere serieuze consequenties kunnen veroorzaken? Liever een artsenbezoekje teveel dan te weinig, is ons advies. En ten slotte: ga niet met vaginale douches, azijnbadjes of vaginale stoombaden aan de slag. Deze doen over het algemeen meer kwaad dan goed en kunnen de PH-waarde in je vagina dusdanig verstoren dat ze je alleen maar meer schade aanrichten.

Weer terug in balans komen?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

5. Hormonen

Vrouwen en hormonen: we kunnen niet met en niet zonder elkaar. De hormoonhuishouding van een vrouw kan nogal wispelturig zijn en is niet altijd even stabiel. Is er sprake van een verstoorde hormoonhuishouding? Dan kan het zijn dat er minder oestrogeen aangemaakt wordt, dat ervoor kan zorgen dat je vaginaweefsel dunner wordt. En dunner vaginaweefsel betekent vaak ook een meer gevoelige vagina, een drogere vagina en minder elasticiteit van de vaginawand. Wat allemaal weer meer kans op infecties en pijn bij seks kan veroorzaken. Heb je het vermoeden dat jouw hormoonhuishouding uit balans is, dan kun je het beste een consult aanvragen bij de huisarts of gynaecoloog.

6. Medische aandoening

Er zijn ook een aantal medische oorzaken die aan pijn tijdens of na de seks ten grondslag kunnen liggen. Denk aan constipatie, een gekantelde of verzakte baarmoeder, cysten en endometriose. Heb je (aanhoudende of terugkerende) pijn en/of steken in je baarmoederstreek, bij je eierstokken, in vagina, je onderrug of onderbuik? Heb je last van (tussentijdse) bloedingen, extreme menstruatieklachten, of welke andere serieuze klachten dan ook? Dan is het écht het verstandigst een afspraak te maken bij de huisarts en je door te laten verwijzen naar een gynaecoloog voor een uitvoerige check. Wacht hier niet te lang mee en voel je geen hypochonder. Artsen zijn er om je te helpen en je kunt maar beter snel duidelijkheid hebben over je klachten.

7. Emotionele oorzaken

Tot slot nog een aantal mogelijke oorzaken van pijn tijdens seks of na het vrijen die niet onbenoemd mogen blijven. Denk aan stress, zenuwen, geen zin of traumatische seksuele ervaringen. Hierdoor kunnen vrouwen zo verkrampt raken, zowel voor, tijdens als na de seks, dat hier vaginisme uit kan ontstaan. Kan dit bij jou een reden voor de pijn zijn? Dan ben je wellicht het meest geholpen met professionele emotionele steun, zoals bij een psycholoog of een seksuoloog. Er is blijkbaar een obstakel dat je verhindert te genieten van seks. Iets dat juist fijn, ontspannen, veilig en intiem zou mogen voelen. Onthoud vooral; ook jij verdient het om te genieten van seks.

Cycle’s ‘Yes To Me’ campagne

cycle yes to me campagne

Cycle.care is een online platform + webshop van vrouwen, voor vrouwen. Ze hebben als missie om verhalen, ervaringen en kennis te delen over het vrouwelijk lichaam, de cyclus en seksualiteit. Zonder schaamte, zonder taboes. Op 27 januari lanceert Cycle de ‘Yes To Me’ campagne. De boodschap? Als jij weet waar je zelf van geniet en bereid bent om jezelf te laten gaan, kun je de hele wereld aan. Kwetsbaarheid is kracht! Hier kun je de campagnevideo van Yes To Me bekijken.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.