Je nieren zijn ongeveer zo groot als een citroen. Samen vormen ze het zuiveringsstation van je lichaam. Elke druppel bloed die door je lichaam stroomt wordt 200 (!) keer per dag gefilterd door één van deze boonvormige organen. Om ervoor te zorgen dat je nieren optimaal functioneren kun je ze zelf ondersteunen. Welke 5 natuurlijke middeltjes je daarvoor het beste kunt gebruiken (en wat je beter niet kunt eten en drinken) lees je hier.
Je nieren: 5 tips om het zuiveringsstation van je lijf op te schonen
Voordat we dieper ingaan op de functie van je nieren is het belangrijk te weten waar deze organen zich bevinden. Ze liggen in de buikholte van je lichaam, achter je onderste ribben en aan weerszijden van je wervelkolom. Je nieren hebben de vorm van een boon, zijn 12 centimeter lang en wegen ongeveer 150 gram. Dat is ongeveer zo groot als een citroen.
1 miljoen filtertjes
Je nieren zijn betrokken bij allerlei lichaamsprocessen, maar hun belangrijkste taak is je bloed zuiveren. Om alle afvalstoffen zo efficiënt mogelijk uit je bloed te zuiveren bevat elke nier 1 miljoen (!) filtertjes die min of meer zelfstandig werken. Ze filteren afvalstoffen en het teveel aan zouten uit je bloed maar zorgen er ook voor dat bepaalde stoffen juist in je bloed blijven. Elke druppel bloed in het lichaam stroomt meer dan 200 (!) keer per dag door je nieren. Het gefilterde bloed gaat vervolgens opnieuw door je lichaam circuleren. “Maar nieren zijn veel meer dan zomaar een filter”, zegt prof. dr. Navis, hoogleraar en verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. “Ze reguleren de vochthuishouding. Ze berekenen voortdurend hoeveel vocht het lichaam precies nodig heeft. En aan de hand daarvan produceren ze veel of weinig urine.”
Belangrijke hormonen
Behalve het bloed zuiveren en de vochtbalans reguleren hebben je nieren nóg een belangrijke functie: ze produceren verschillende hormonen zoals renine en erytropoëtine. Renine speelt een rol bij het regelen van je bloeddruk en erytropoëtine stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Ook zetten de nieren vitamine D om in een actieve vorm. Navis: “Als je nieren minder goed werken, kun je een tekort krijgen aan deze actieve vitamine D, een stof die onder andere je botten en spieren sterk houdt.’ De nieren maken ook een hormoon aan dat pas onlangs is ontdekt. Navis: “Dat is het hormoon klotho, dat het verouderingsproces afremt door ervoor te zorgen dat weefsels en bloedvaten minder snel verkalken.”
Slijtage
Met één gezonde nier kun je goed leven, want één nier heeft genoeg reserve om alle functies uit te voeren. Maar dan moet je er natuurlijk wél voor zorgen dat je nieren gezond blijven. Eet je te veel zout, dan verhoogt je bloedruk en dat kan nierschade veroorzaken. Vaak merk je pas iets als de nieren nog maar 30% werken. Nierfilters die nog wel goed functioneren gaan namelijk eerst harder werken. Daardoor slijten ze extra snel en kunnen ze beschadigd raken. Zo worden je nieren steeds slechter.
Je nieren natuurlijk zuiveren? Deze 5 middeltjes helpen:
Het is dus overduidelijk dat je nieren onmisbaar zijn. Ze werken dag en nacht om je bloed te zuiveren van afvalstoffen. Daarom is het belangrijk je nieren tijdig zelf te zuiveren. Dat kan door allerlei natuurlijke middeltjes. Bijvoorbeeld door het eten of drinken van:
1. Asperges
Ze bevatten het aminozuur asparagine. Deze stof is ook verantwoordelijk voor die sterke geur in je urine. Asparagine heeft een reinigend effect op je nieren.
2. Brandnetel
Brandnetel staat bekend als nier zuiverend kruid. Enkele kopjes brandnetelthee per dag zuiveren je nieren en voeren van overtollig water. Wat je ook kunt doen om je nieren te ondersteunen is een pan brandnetelsoep maken. Een fijn recept vind je hier.
3. Veenbessen (cranberries)
Deze bessen bevatten een voedingsstof die kinine wordt genoemd. Door middel van stofwisselingsprocessen zet kinine zich om in hippuurzuur. Hippuurzuur helpt om urinezuur in de nieren op te ruimen.
4. Rode paprika
Rode paprika’s zijn een goede keuze als bezorgd bent over de gezondheid van je nieren. Ze bevatten namelijk weinig kalium. Als je nieren naar behoren functioneren wordt kalium uitgeplast. Nieren die niet goed werken, zorgen ervoor dat er te veel kalium in het lichaam achterblijft. Dit kan onder meer leiden tot hartritmestoornissen
5. Peterselie
De king onder de natuurlijke middelen is toch wel peterselie. Het is een krachtige antioxidant die je bloeddruk in balans houdt. Hierdoor blijven je nieren ook optimaal werken. Daarnaast is peterselie rijk aan mineralen. Mineralen helpen de nieren sterk te laten blijven en helpen bij het verwijderen van giftige stoffen en vetten uit deze belangrijke organen. Dus ga maar flink los met het strooien van peterselie in je soep of curry.
Beter niet eten…
Als je nieren niet goed werken, is je lichaam niet goed in staat om afvalstoffen af te voeren. In het ergste geval is een dialyse-behandeling nodig om je lijf daar bij te helpen. Om te voorkomen dat je nieren (verder)in de problemen raken is het beste advies om rustig aan te doen met zout. Uit cijfers van De Nierstichting blijkt dat 85% (!) van alle Nederlanders te veel zout eet. Gemiddeld zelfs een kilo per jaar te veel.
Zout
Het punt is dat zout (net als suiker) in veel meer producten zit verstopt dan je denkt. En dat maakt het knap lastig om onder de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag te blijven. Gemiddeld eten Nederlanders 9 gram per dag. Vrouwen krijgen zo’n 7,5 gram zout per dag binnen, mannen zelfs bijna 10 gram. En dat kan op den duur leiden tot chronische nierschade, iets waar ruim 1,7 miljoen Nederlanders mee te maken hebben (vaak zonder dat ze het door hebben). Let dus op wat je eet. Bepaalde voedingsmiddelen kun je het beste vermijden of minder eten. Denk hierbij aan: zout (beperk je zout inname tot 5 – 6 gram per dag), bouillonblokjes, kant-en-klare maaltijden, frisdranken, koffie (houd het bij twee kopjes per dag), alcohol en drop.
Beeld: Nierstichting