In 1940 introduceerde de Amerikaanse psycholoog William Sheldon de 3 fundamentele menselijke lichaamstypes (somatypes). Eén daarvan is het mesomorf lichaamstype. Hieronder lees je over de kenmerken van het mesomorf lichaamstype en welke eetwijze en lichaamsbeweging bij dit type lichaam passen.
Wat is een mesomorf lichaamstype?
Het mesomorf lichaamstype is een beetje een mengelmoes van de andere twee types, de ectomorf en endomorf. De mesomorf is atletisch. Het is dan ook geen toeval dat veel bodybuilders en atleten mesomorfen zijn. Mensen met dit lichaamstype hebben vaak bredere schouders en een smalle taille. Hun armen en benen zijn van nature sterk en gespierd en ze hebben relatief weinig lichaamsvet. Het mesomorf lichaamstype heeft doorgaans geen probleem om vetmassa te verliezen en bouwt makkelijk spiermassa op. Veel mesomorfen kunnen eten wat ze willen zonder veel aan te komen en prima regelmatig een workout missen zonder dat dat zichtbaar invloed heeft op hun spiermassa.
Hoe kan een mesomorf het beste sporten en eten?
In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Jij weet als de beste welke voeding en lichaamsbeweging bij jou past. Bovendien zal je eetwijze en sportroutine afhangen van je fitness- en gezondheidsdoelen. Als je als mesomorf ‘normaal gezond’ eet zal je van nature al redelijk gespierd zijn, zelfs zonder al teveel training. Het mesomorfe lichaamstype is uitermate geschikt voor een combinatie van krachttraining en cardio. Als je dus redelijk bescheiden fitnessdoelen hebt doe je er goed aan een paar keer per week krachttraining en cardio te doen en zo veel mogelijk intuïtief te eten.
Extra brandstof
Wil je je spieren flink wat meer laten groeien? Dan heb je op een gegeven moment extra brandstof nodig. Hoe gespierder een mesomorf is, hoe meer energie en eiwitten er nodig zijn voor onderhoud en groei. Een supplement zoals een eiwitshake kan dan helpen. Wil je juist afvallen? Dan raden we je aan om ook nu – om je mentale rust te beschermen – lekker intuïtief te blijven eten en wat extra cardio- en krachttraining te doen. Wist je dat een gespierder lichaam in rust meer calorieën verbrandt?