Wetenschap bewijst: dit is waarom lummelen houvast geeft in tijden van Corona

Heart + Soul
lummelen gezond
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
20.03.2020

Eva Spigt van @Backtonaturehikes heeft zelf ondervonden tijdens haar burn-out hoe belangrijk het is om af en toe uit de ratrace te stappen en niets te doen. Daar help je zowel je mentale als fysieke gezondheid mee. Binnen haar vriendengroep staat ze inmiddels bekend als ware ‘expert in lummelen.’ Iets wat tijdens de huidige Coronacrisis goed van pas komt. Want hoe doe je dat, zo lang niks doen zonder gek te worden?! Eva vond wetenschappelijk bewijs voor haar pleidooi voor meer lummelen en ze vertelt hoe jij de huidige situatie kunt aangrijpen om er goed in te worden. 

Wetenschap bewijst: dit is waarom lummelen houvast geeft in tijden van Corona

Eva: ‘Een paar jaar geleden had ik geen idee wat lummelen was. Voordat ik naar een festival ging, rende ik nog even een halve marathon en tijdens werkdagen ging ik van tevoren naar de gym (om 06.00 uur ’s ochtends). Veel mensen prezen deze onuitputtelijke bron van energie en doorzettingsvermogen. Deze kwaliteiten hebben er uiteindelijk echter voor gezorgd dat ik afgelopen zomer alleen nog maar kon slapen. Zelfs naar de supermarkt gaan was teveel. Geloof me, voor iemand met een groot sociaal netwerk en een drang naar avontuur, is thuisblijven het meest vreselijke wat er is. Wat leek op een nachtmerrie is uiteindelijk een tijd geworden waarin ik het meest heb geleerd en onwijs gegroeid ben als persoon. Wat ik nu heel goed kan? Lummelen.

Wat is lummelen?

De betekenis van lummelen is luieren, lekker niks doen. Iets wat veel mensen hier in onze westerse samenleving, naar mijn mening, niet zo goed kunnen. We zitten altijd maar in die ratrace, we hollen van sportschool, naar werk om vervolgens in de avond met vrienden te eten. We stellen onszelf doelen, hebben goede voornemens en het moet altijd maar beter, sneller, gekker. We zijn zo gewend om altijd maar door te gaan dat er paniek uitbreekt als we even stilstaan en niks doen. Iets wat me nu nog meer opvalt tijdens deze Corona-gekte. Ik heb nog nooit zoveel gebeld met vriendinnen die me vragen hoe ik in godsnaam zolang niks heb kunnen doen. Ik voel me onderhand een echte lummel-expert: ik druk mensen graag op het hart dat luieren juist noodzakelijk is en helemaal in deze tijd. Om dat stomme virus niet verder te verspreiden, maar ook om stil te staan bij wat we aan het doen zijn.

Waarom lummelen noodzakelijk is

Dat lummelen noodzakelijk is, verzin ik niet. Alan Lightman, hoogleraar menswetenschappen aan het Massachussets Institute of Technology (MIT) heeft er een boek aan gewijd: In Praise of Wasting Time. Hij is, net als ik, een groot voorstander van lummelen. De hoogleraar waarschuwt zelfs voor de gevolgen van het druk en mechanisch leven zoals we momenteel doen. Lightman geeft aan dat de drukke leefstijl ons ontzettend veel kost. Te weinig niksen levert schade op aan ons vermogen om na te denken en te fantaseren. Volgens hem vertonen veel mensen bijna robotachtig gedrag. Wist je bijvoorbeeld dat de gemiddelde loopsnelheid in een stad als Singapore sinds de midden jaren negentig met 30% is toegenomen? Volgens Lightman hebben we amper tijd om te reflecteren. Vragen als: wat zijn mijn waarden en wat vind ik belangrijk in het leven, daar staan we niet bij stil omdat we alweer naar de volgende afspraak aan het hollen zijn.

Angst om iets te missen

Er is simpelweg geen tijd voor deze creatieve gedachten. Het is zelfs zo dat onderzoek uitwijst dat de creativiteit onder jongeren meetbaar is afgenomen sinds de jaren negentig, samen met de opkomst van internet. Lightman stelt ook dat er meer angstgevoelens, onrust, depressies en burn-outs zijn bij jongeren. Veel psychologen en sociologen suggereren dat dit komt door de angst om niks te missen en bij te blijven. We zijn constant bereikbaar en checken om de 10 minuten onze Instagram en Whatsapp. Een mooie kans om daar nu iets aan te veranderen. Juist nu we de kans krijgen om meer thuis te zitten dan ooit.

Hoe kan ik lummelen?

Ik snap dat mensen in totale paniek raken nu het normale, dagelijkse leven wegvalt. Want die ratrace waar we in leven, is lekker veilig. Dan hoeven we tenminste niet na te denken over onze dromen of wie we zijn als persoon. Maar nu we toch een aantal weken in quarantaine zitten, is het maar beter om er het beste van te maken, toch? Neem nu juist de tijd voor jezelf om de dingen te doen die niet kunnen als je in die ratrace zit. Ik houd er bijvoorbeeld van om uitgebreid te ontbijten. Niet even snel een boterham met pindakaas, maar ik maak er een feestje van. Ik pers sinaasappelen, zet een koffie en bak gezonde pannenkoeken. Nu de gyms dichtzijn, ga ik naar buiten. Ik fiets naar het strand waar ik lekker een paar uur niks doe. Ik kijk naar de golven, luister naar de vogels. Ik zie dat de knoppen weer aan de bomen groeien. Ook wandel ik me suf, soms wel twee uur per dag. Lekker door de Kennemerduinen waar ik niemand tegenkom en dus ook niemand kan aansteken met het virus. Ik ben weer aan het schilderen, heb mijn hele kledingkast uitgepluist en alle boeken gelezen die ik wilde.

Meer zelfliefde door lummelen

Wat misschien wel het mooist is van lummelen, dat je eindelijk de tijd hebt om stil te staan bij de vragen wie jij bent als persoon en hoe je je leven het liefst zou leven. Heb jij daar ooit over nagedacht? Lightman voorspelt dat wanneer we ons niet realiseren dat lummelen en niksen belangrijk zijn voor gezond functioneren, ons gevoel van identiteit minder wordt. ‘Het gevoel dat je weet wie je bent en wat je wilt, is afhankelijk van stille reflectie’. Neem dus juist nu de tijd om je kernwaarden op te schrijven en dat moodboard vol te plakken met inspiratie. Enne… wist je dat de grootste wetenschappelijke ontdekkingen gedaan zijn toen wetenschappers tussen het werken door aan het lummelen waren? Juist onder de douche, tijdens het tuinieren of wandelen. Tijd om te lummelen dus!’

Andere artikelen die Eva voor Holistik schreef zijn:

1. Wetenschap bewijst: 5 redenen waarom wandelen zo goed is voor je
2. Transformational Breathing: dit is hoe je stress en trauma uit je systeem ademt

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.