Je lichaamsgeur. Niet het meest comfortabele onderwerp om over te beginnen bij de koffieautomaat, maar wél razend interessant. Wist je bijvoorbeeld dat je lichaamsgeur een soort vingerafdruk is van je genen? En zo zijn er nog veel meer boeiende feiten over hoe je ruikt.
Je lichaamsgeur: 5 wetenschappelijke feiten over de ‘vingerafdruk’ van jouw genen
Elk mens heeft een unieke lichaamsgeur. Hoe je ruikt wordt bepaald door een aantal factoren: je eetgewoontes, je geslacht, erfelijkheid, gezondheid en medicijngebruik. Je ruikt je eigen lichaamsgeur niet. Dat komt omdat je er aan gewend bent (net zoals boeren ‘blind’ zijn geworden voor de geur van mest). Hoewel je je dus niet bewust ben van hoe je zelf ruikt, speelt lichaamsgeur een belangrijke rol in je leven. Dat bewijzen deze 5 wetenschappelijke feiten.
Wil je niets meer missen van Holistik?
Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!Ga naar instagram
1) Het geschikte genenpalet
Genen en je afweersysteem zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor een optimaal functionerend immuunsysteem heb je een grote variatie nodig in je genenpalet. Daarom zoek je onbewust een levenspartner uit die over andere genen beschikt dan jijzelf. Hoe? Door te ruiken! Als je achter je neus aanloopt, kom je uit bij iemand die jou qua genen aanvult. Uit een studie onder 48 stellen blijkt dat de koppels met de meest verschillende genen gelukkiger en seksueel meer bevredigd zijn. Hoe meer de genen op elkaar lijken, hoe vaker de partners vreemdgaan.
2) Voortplanting
Tijdens je vruchtbare jaren heb je een sterkere reukzin dan gedurende de rest van je leven. Tussen pakweg je 20e en je 50e pik je subtiele geuren veel eerder op dan jonge meiden en dames in de overgang. Na je menopauze daalt de gevoeligheid van je neus sterk. Veel vrouwen vinden hun partner seksueel dan ook opeens minder aantrekkelijk en krijgen te maken met een lager libido. En dat kan heel goed te maken hebben met slechter gaan ruiken.
3) Geur en aantrekkelijkheid
Als je een man ontmoet bij een fleurige bloemenstal vind je hem 10% aantrekkelijker dan wanneer je elkaar tegen het lijf loopt in een zweterige sportschool. In een onderzoek aan Oxford University werden foto’s van 40 verschillende mannen getoond aan een groep vrouwelijke respondenten. Ze kregen ieder portret 3 keer te zien: een keer met een onprettige geur (rubber en kleedkamer), een keer met de prettige geur van geraniums en een keer zonder geur. Vrouwen gaven een duidelijke voorkeur aan de portretten die werden getoond tijdens het ruiken van een bloemengeur.
4) Aftershave is een turn-off
Neuroloog en psychiater Alan Hirsch testte talloze geuren en geurcombinaties en ontdekte dat sommige daarvan invloed hadden op de toestroom van bloed naar de geslachtsorganen. Bij mannen ging de sterkste stimulans uit van de geur van lavendelpompoentaart en drop donuts (het was een Amerikaans onderzoek, dat begrijp je;-)). Vrouwen raken seksueel geprikkeld door de geur van komkommer en babypoeder. Er zijn echter ook bepaalde luchtjes die opwinding bij vrouwen tegengaan. Kers, houtskoolbarbecue en aftershave (!) bijvoorbeeld. Het gaat gelukkig om een licht effect dus je partner hoeft niet direct z’n lievelings geurtje in de prullenbak te kieperen.
5) Gebrek aan mineralen
Een gebrek aan mineralen kan tot een onaangename lichaamsgeur leiden. Als je last hebt van een slechte lichaamsgeur, kun je baat hebben bij het eten van pure chocolade. Dit bevat veel magnesium. Net als amandelen, cashewnoten en sesamzaadjes. Wat je beter níet kunt eten als je fris wilt ruiken is – verrassing! – knoflook. Knoflook laat grote hoeveelheden zwavel echter op de tong én in de rest van het lichaam. De geur komt dan ook niet alleen uit je mond, maar ook uit je poriën. Over je mond gesproken: Naast knoflook zijn zuivelproducten een belangrijke oorzaak van een slechte adem. Bacteriën die van nature in de mondholte voorkomen, breken de aminozuren in melk en kaas af en laten stoffen achter die een onaangename geur afgeven. Het is maar dat je het weet.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Bron: Het boek Liefde van Mark Mieras, Wetenschap in beeld