Zomer in je bol en zomer op je bord. Met dit motto is Ayurveda therapeut Bianca Fabrie aan de slag gegaan in de keuken. Ze combineerde haar recepten met kennis uit de Ayurveda. Het resultaat? Frisse, lichte gerechten waardoor je je fit en energiek voelt die je spijsvertering ondersteunen. Want een gezonde spijsvertering zorgt voor een gezond lichaam én een gezonde geest. In Holy Happy Belly (met foto’s van Simone van Rees) vind je meer dan 50 vegetarische recepten speciaal volgens de Ayurvedische voedingsleer voor de lente & zomer. Deze mungbonensoep is een ideaal basisrecept waarmee je – zodra eenmaal onder de knie – eindeloos kunt variëren met toppings en specerijen, een zomer lang…
Spicy detox soep met mungbonen om je spijsvertering te stimuleren
Groene mungbonen zijn minder gasvormend dan andere bonen, ze helpen met het verwijderen van toxines uit het lichaam (inclusief zware metalen) en stimuleren het spijsverteringsvuur. Deze soep brengt alle dosha’s in balans.
Bestel jouw exemplaar van Het Holistik Handboek!
Daarmee heb je alle tools in handen om jouw holistische levenspad te kiezen.Bestel nu!
Ingrediënten mungbonensoep
+ 400 g groene mungbonen (o.a. te koop bij de supermarkt)
+ ghee of sesamolie
+ ½ tl kurkuma
+ ¼ tl asafoetida
+ 125 g sperziebonen, (of courgette, prei, venkel), in stukjes van 2 cm
+ 100 g spinazie (of snijbiet, rucola)
+ 2-3 teentjes knoflook
+ verse gember
+ 1 tl komijnzaad
+ 1 tl korianderzaad
+ andere specerijen naar smaak
+ himalayazout
→ 5-6 porties
→ glutenvrij
→ vegan met sesamolie
Bereiding Ayurvedische mungbonensoep
Was de mungbonen grondig en laat ze minstens 4 uur, maar liefst een hele nacht, weken in ruim water. Verhit in een diepe pan een flinke theelepel ghee of sesamolie en voeg kurkuma en asafoetida toe. Roer een paar seconden en voeg dan de mungbonen toe, plus 2 liter water. Laat met deksel erop ca. 20 minuten zachtjes koken. Voeg indien nodig extra water toe. Voeg na 20 minuten de sperziebonen of andere groenten toe. Laat nog 10 minuten koken tot alle mungbonen zacht of kapot zijn. Voeg de laatste 3 minuten de spinazie of andere groenten toe en laat nog even meekoken. Zet het vuur uit en laat 10 minuten afkoelen voordat je de deksel van de pan haalt. Verhit wat ghee of sesamolie in een koekenpan, voeg de fijngehakte knoflook toe en fruit 1 minuut. Voeg daarna fijngehakte gember, komijnen korianderzaad toe, plus andere specerijen of kruiden die je lekker vindt, zoals kardemom, zwarte peper, zwarte komijn of milde kerriepoeder (geen chilipepers!). Bak kort.
Voeg de gebakken specerijen samen met het zout toe aan de soep en laat nog 2 minuten meekoken. Je kunt afwisselen met verschillende specerijen zodat de soep iedere keer anders smaakt. Serveer de soep zo of pureer ’m met een staafmixer (of in de blender) als je een fijne, crèmige soep wilt. Serveer met wat fijngehakte korianderblaadjes of andere kruiden.
Je kunt ook 1 tl ghee of 1 tl omega 3-6-9 olie toevoegen. Doe dit pas als de soep wat is afgekoeld, want omega 3-6-9 is niet geschikt om mee te koken. Door de specerijen aan het eind van het kookproces toe te voegen geven ze meer smaak en blijft hun therapeutische werking behouden. Als je het zout aan het begin van het kookproces zou toevoegen, blijven de bonen hard en duurt het langer voordat ze gaar zijn. Voeg het zout dus aan het eind toe. Holy Happy Belly, Bianca Fabrie, €21,99, Uitgeverij Snor. Verkrijgbaar via Bol.com.
Meer Ayurveda recepten:
– Detox kitchari met rijst en mungbonen
– Romige vegan bloemkool curry om de Pitta dosha mee te balanceren
– Spicy Okra voor meer beweging in je spijsvertering
– Ayurveda & onverenigbare voedingscombinaties
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!