Ayurveda recept voor lazy Kapha’s: spicy Indiase okra voor meer beweging in je lijf

Food
okra, india, recept, ayurveda, curry

Jeroen Mei
15.02.2019

Onze Ayurveda expert Jeroen Mei reisde vorig jaar af naar de bakermat van de Ayurveda. In Kerala, India, wist hij zijn accu flink op te laden tijdens een week detoxen en verjongingskuren volgen (hier lees je zijn verslag). Hij nam 3 lekkere, zuiverende recepten mee terug, waaronder deze gebakken okra voor de luie Kapha’s onder ons. Check hier welke body-mind type, ofwel Dosha, jij bent. Eerder publiceerden we Jeroens recepten voor de Vata Dosha – Kitchari en de vurige Pitta’s – creamy bloemkoolcurry

Ayurveda recept voor lazy Kapha’s: spicy Indiase okra voor meer beweging in je lijf

Van de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha, is Kapha het type dat het meest geaard is en het minst snel uit balans. Het is niet voor niets het aarde-type. Daar staat tegenover dat ze de neiging hebben teveel te eten en snel aan te komen. Smaken die Kapha balanceren zijn Bitter, Wrang en Scherp. Deze smaken bevatten elementen die tegengesteld zijn aan de elementen aarde en water waaruit Kapha is opgebouwd. Volgens de Ayurveda is alles in de wereld zoals we die kennen opgebouwd uit de vijf elementen; Ether, Lucht, Water, Aarde en Vuur. Deze elementen vinden we dus ook terug in onze voeding en de verschillende smaken die we kennen: Zoet (aarde en water), Zout (vuur en water), Zuur (aarde en vuur), Scherp (lucht en vuur), Bitter (ether en lucht) en Wrang (aarde en lucht). In elk van die smaken domineert een bepaald element. Zoals gezegd correspondeert Kapha met het element aarde en zijn de smaken Bitter, Wrang en Scherp het devies voor Kapha personen.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Bitter en Wrang

De smaken Bitter en Wrang komen we het minste tegen in het Westerse eetpatroon en vaak zijn deze smaken door ‘verdeling’ ook nog eens afgezwakt in de gewassen die tegenwoordig in het groenteschap liggen. Groene bladgroentes zoals andijvie, spinazie en rucola vallen in de smaakgroep Bitter en Wrang. Maar ook witlof, roodlof en spruitjes. Net als geelwortel(kurkuma). Bonen en linzen hebben ook een wrange kwaliteit en zijn heel geschikt voor Kapha persoonlijkheden.

Scherp

De smaak Scherp geeft een boost aan het vaak wat tragere kapha-metabolisme en is terug te vinden in verschillende pepers zoals cayenne-, chili- en zwarte peper. Maar ook in rauwe ui, radijs, knoflook, mosterd en gember. Scherp verbetert de spijsvertering en voedselopname en maakt de mond schoon.

Recept voor Kapha: gebakken Indiase Okra

Okra is een minder bekende, maar smakelijke en zeer gezonde groente die je kunt vinden in de toko, bij de Turk of op de markt. Om te voorkomen dat de okra tijdens de bereiding slijmerig wordt gebruik je een scherp mes en houd je de bereidingstijd kort. Okra is de absolute voorkeursgroente voor Kapha, maar is ook goed voor Pitta. Vata’s kunnen het eten als bijgerecht of niet te vaak.

Ingrediënten
– 200 à 300 gram okra (koop verse okra bij een toko of op de markt)
– 1 grote ui, gesneden
– 2 tomaten
– stukje gember (ter grootte van een duim) gesneden
– 4 knoflooktenen, fijngesneden
– 1/2 theelepel geelwortel (kurkuma)
– 1/4 theelepel chilipoeder
– 1 theelepel gemalen koriander
– 1/2 theelepel chat masala of garam masala
– handje verse korianderblaadjes
– kokosolie
– himalayazout

Bereiding Indiase Okra

1. Spoel de okra kort af en droog goed met een schone theedoek, of laat het drogen in de zon. Snijd in stukjes van circa twee centimeter en verwijder de steelaanzet.
2. Snipper de ui, snijd de tomaten in kleine stukjes en snijd de knoflook en gember fijn.
3. Verhit ongeveer twee eetlepels kokosolie in een pan en voeg de okra toe. Bak op middelhoog vuur voor twee minuten. Haal de okra uit de pan en zet apart.
4. Verhit nogmaals twee eetlepels kokosolie in de pan, voeg gesnipperde ui, knoflook en gember toe en fruit tot het mengsel goudbruin is. Dit duurt 5 tot 10 minuten.
5. Voeg nu het gemalen korianderpoeder, chat- of garam masala, geelwortel en chilipoeder toe. Sauteer dit nog een heel even en voeg dan de fijngesneden tomaten toe en bak op laag vuur totdat de tomaten gaar zijn en met de specerijen een soort saus zijn geworden.
6. Nu kun je de kort gebakken okra in de pan doen. Warm nog een door en maak op smaak met zout.
7. Garneer met de korianderblaadje en eet er basmatirijst of naanbrood bij.

Zelf een Ayurvedisch consult ervaren? Meld je aan bij Jeroen via praktijkvoorayurveda.nl

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen