Je lichaamstemperatuur kun je het beste zien als de balans tussen de warmte die je lijf produceert en de warmte die je verliest. Om optimaal te kunnen functioneren is het belangrijk dat je temperatuur dicht in de buurt van de 37 graden celsius blijft. Op warme zomerdagen kan het geen kwaad om je lijf daar een handje bij te helpen met deze 5 afkoeltips.
Last van de warmte? Check deze 5 holistische afkoeltips
Je lichaamstemperatuur wordt gereguleerd door je autonome zenuwstelsel. Een belangrijk onderdeel van dit stelsel is de hypothalamus. Met een gewicht van slechts 4 gram is de hypothalamus weliswaar klein, maar het is wél een super belangrijk onderdeel van je hersenen. Je kunt de hypothalamus het beste zien als een regelcentrum met allerlei verschillende functies zoals het aanmaken van hormonen en het reguleren van gevoelens van honger, dorst en verzadiging. Daarnaast werkt de hypothalamus als een biologische klok én als een innerlijke thermostaat. En in de hoedanigheid als thermostaat is de hypothalamus verantwoordelijk voor het produceren of het kwijtraken van lichaamswarmte. En dat laatste is op zomerse dagen natuurlijk meer dan welkom.
Oververhit & afkoeltips
Om aan te voelen af er extra warmte moet worden aangemaakt of juist moet worden uitgedreven staat de hypothalamus in nauw contact met een belangrijk orgaan: je huid. In je huid bevinden zich allerlei sensoren die nauwgezet reageren op de oppervlaktetemperatuur van je lijf. Wanneer je lichaam op een tropische dag oververhit dreigt te raken, verwijden de bloedvaten in de huid en produceren je zweetklieren extra veel zweet. Op deze manier probeert je lichaam zichzelf af te koelen. Het kan echter geen kwaad om je lijf daar een handje bij te helpen. Onderstaande afkoeltips helpen je op weg.
Afkoeltip 1: Drink warme brandnetelthee
Bij extreme hitte ben je al snel geneigd om naar ijskoude drankjes te grijpen. Toch heeft dit een averechts effect. Ijskoude drankjes laten je lichaamstemperatuur tijdelijk dalen. Dit wordt waargenomen door de hypothalamus die er voor zorgt dat je lichaamstemperatuur gaat stijgen. Dit heeft tot gevolg dat je het juist nóg warmer krijgt. Wat je veel beter kunt doen is warme kruidenthee drinken. Hierdoor gebeurt het tegenovergestelde: de hitte van de thee zorgt voor een tijdelijke stijging van je lichaamstemperatuur. De hypothalamus reageert daarop door je innerlijke thermostaat een verkoelend tandje lager te zetten.
Vochtafdrijvende thee
Een bijkomend voordeel van thee drinken is dat bepaalde theesoorten een vochtafdrijvend werking hebben. De meest bekende soort is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vochtafdrijvend effect. Geen fan van brandnetelthee? Ook paardenbloementhee, venkelthee en groene thee kunnen helpen om vocht kwijt te raken.
Afkoeltip 2: Let op je voeding
Op tropisch warme dagen is je lichaam druk in de weer met het verdrijven van hitte uit je lichaam. Je lijf doet dit door te transpireren. Tijdens het zweten verlies je echter niet alleen vocht maar ook elektrolyten, dit zijn belangrijke zouten die aangevuld moeten worden. Dit kun je het beste doen door fruitsoorten te eten die het vocht- en zouttekort direct weer aanvullen. Watermeloen is een slimme keuze, maar ook appels, aardbeien, frambozen en blauwe bessen hebben een verkoelend effect.
Afkoeltip 3: Neem een warme douche
Deze tip zag je misschien ook niet aankomen, maar toch is het nemen van een (lauw)warme douche of een warm bad een aanrader als het kwik stijgt. Een warme douche heeft in feite hetzelfde effect als een kop warme thee. De warmte van het douchewater zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur tijdelijk iets stijgt waardoor je innerlijke thermostaat je lijf probeert af te koelen.
Afkoeltip 4: Sluit je huid niet af
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar bodylotions, huidoliën en make-up hebben de neiging om je lijf te isoleren. Dat betekent dat ze warmte vasthouden. Terwijl je met heet zomerweer nou juist de hitte uit je lichaam wilt verdrijven. Bedek je huid dus niet onder een isolerende laag bodylotion of make-up.
Afkoeltip 5: Draag witte kleding
In de Oosterse geneeskunde worden kleuren al eeuwen toegepast om alle chakra’s in balans te houden. De kleur wit staat voor ruimte, licht, puur, koud, koel en fris. Wit neemt geen warmte op en straalt ook geen warmte uit. Dit maakt het tot de perfecte kleur voor tropische dagen (ook voor je beddengoed).
Bonustip: zo blijft je slaapkamer koel
De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18 ˚C. Een paar graden warmer is geen probleem, maar zodra de temperatuur boven de 22 ˚C komt, kan dat nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Als je de warmte niet kwijt kan, komen je hersenen niet goed in de slaapstand. Met alle gevolgen van dien. Om je slaapkamer lekker koel te houden is het belangrijk om ramen, deuren en gordijnen gesloten te houden. Heb je een ventilor? Dan kun je ‘m wat extra koelkracht geven. Vul een paar plastic flessen met water en leg ze in de vriezer (niet helemaal vol anders barsten ze). Plaats de flessen bevroren water vervolgens voor de ventilator, in een plastic bak. De lucht van de ventilator blaast op deze manier extra koele lucht je kamer in.
Jubileum Box
Holistik x 10DAYS
- 16 producten
- Ethisch en esthetisch
- incl. Luxe SPF 50 zonnebrand van Oolaboo t.w.v. €64,50
- Kans op 10DAYS shoptegoed t.w.v. €500,-