Herfstdip: zo herken én bestrijd je somberheid in het najaar

Body
herfstdip
herfstdip


01.10.2022

De dagen worden korter en het wordt steeds sneller donker. Voor veel mensen gaat het najaar gepaard met gevoelens van somberheid. Dit noemen we ook wel een herfstdip. Hoe donkerder en kouder het buiten is, hoe minder zin we hebben om aan een nieuwe dag te beginnen… In dit artikel lees je hoe je een herfstdip kunt herkennen én bestrijden.

Herfstdip: zo herken én bestrijd je somberheid in het najaar

Gure wind, regen, kale takken… De herfst heeft nogal wat in huis om sombere gevoelens op te wekken. Zelfs bij de meest optimistische mensen. Je kunt dan last krijgen van een herfstdip en verschillende klachten ervaren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Overmatige vermoeidheid
 • Een gevoel van somberheid
 • Minder behoefte aan sociale contacten
 • Prikkelbaarheid
 • Toename van eetlust en gewicht

Mogelijke oorzaken

De vermindering van de hoeveelheid daglicht wordt gezien als de voornaamste oorzaak voor een herfstdip. Door een afname van daglicht verandert namelijk je dag- en nachtritme. Dit kan van invloed zijn op je slaap en stemming. Melatonine, serotonine en vitamine D spelen hierbij een belangrijke rol.

Melatonine, serotonine

Wanneer het donker is wordt maakt je pijnappelklier het slaaphormoon melatonine aan. Omdat er in de herfst minder daglicht is, voel je je dus automatisch veel slaperiger en vermoeider. Bij serotonine is dit juist andersom. Serotonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we ons gelukkig en tevreden voelen. Het stofje komt vrij wanneer er veel licht is. Omdat er een gebrek aan daglicht is tijdens deze periode kan dit er voor zorgen dat we ons dus minder vrolijk voelen.

Vitamine D

Ook voor vitamine D is zonlicht de belangrijkste bron. Omdat er minder zonlicht is in deze periode, en we meer tijd binnen doorbrengen, maken je lever en nieren minder vitamine D aan. Ook dit kan sombere gevoelens veroorzaken. Er zijn namelijk steeds meer aanwijzingen voor een verband tussen je stemming en vitamine D. Zo blijkt dat mensen die voldoende vitamine D aanmaken minder vaak last van depressieve klachten dan mensen die weinig van deze belangrijke vitamine hebben. Vermoedelijk verlaagt een vitamine D-tekort het serotoninegehalte.

Verschil tussen herfstdip en depressie

Vaak worden de termen depressie en herfst- en/of winterdip door elkaar gebruikt. Dit is onterecht, want het is niet hetzelfde. Hoewel je bij een herfstdip bepaalde klachten ervaart, zijn deze meestal milder en van kortere duur dan bij een depressie. Vooral seizoengebondenheid speelt een belangrijke rol. De officiële benaming van een herfstdip is namelijk seizoensgebonden depressie. Dit houdt in dat je klachten alleen opspelen tijdens bepaalde seizoenen, vaak de herfst en/of winter. Wanneer je minimaal twee jaar achter elkaar in hetzelfde seizoen voor minstens twee weken depressieve klachten ervaart is er sprake van seizoensgebonden depressie. Een ‘normale depressie’ is niet afhankelijk van de seizoenen en kan in elke periode van het jaar plaatsvinden. Ook heb je hier over het algemeen veel langer last van. Gaan je klachten na de herfst en winterperiode niet over? Dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

 Wat kun je doen tegen een herfstdip?

Als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met een herfstdip is het goed om hierover te praten. Door te praten kun je jouw gevoelens erkennen en zet je de eerste stap naar een mogelijke oplossing. Ook zijn er enkele concrete tips tegen een herfstdip:

 • Doe zodra je opstaat de gordijnen open en/of zet de lampen aan: omdat een herfstdip in verband met lichttekort staat, kan het een hoop helpen om alsnog zoveel mogelijk licht op te nemen.
 • Ga naar buiten, ook als het slecht weer is. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen. Dit kan helpen tegen stemmingsklachten en meer energie geven.
 • Eet evenwichtig: ook je voedingspatroon kan enorm helpen bij het bestrijden van een herfstdip. Zorg ervoor dat je evenwichtig eet en genoeg vitamines binnenkrijgt. Het kan raadzaam zijn om een vitamine D supplement te gebruiken.

Lichttherapie

Heb je het gevoel dat bovenstaande tips niet genoeg helpen? Dan biedt lichttherapie misschien een oplossing. Lichttherapie is een behandeling waarbij je wordt blootgesteld aan kunstmatig ‘blauw’ licht. Dit licht heeft dezelfde functie als dat van de zon, en remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor dit een goede oplossing kan zijn.

Kom thuis in je lichaam meditatiepakket

 • 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
 • Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
 • Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bestel nu!Meditatie Guide
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.