Veel mensen ervaren op enig moment in hun leven de destructieve effecten van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Vaak worden die veroorzaakt door geweld van een ander. Maar ook jijzelf kan (onbewust) over je eigen grenzen gaan tijdens intiem contact. Ninouk Hehenkamp is trainer & coach op het gebied van emotioneel lichaamswerk en maakt je graag bewust van de schadelijke impact van je grenzen uit het oog verliezen op kwetsbare momenten. Ze legt je uit waarom dit niet alleen funest is voor je eigen welzijn, maar ook voor je authentieke (liefdes) verbinding met de ander.

Je grens overschrijden tijdens intiem contact: zo blijf je in verbinding met jezelf (en de ander)

Ninouk HehenkampNinouk: ‘Iedereen weet hoe schadelijk het is om seksuele grensoverschrijding mee te maken. Schrikbarend ook om je te realiseren hoeveel mensen dit hebben moeten meemaken in hun leven, met alle gevolgen van dien. Gelukkig heb ik zelf deze grensoverschrijding nooit meegemaakt, althans niet door een ander… Ik herinner me nog mijn eerste seksuele ervaringen in mijn pubertijd. Nooit hebben vriendjes mij gedwongen tot iets, waar ik natuurlijk erg blij mee ben. Maar des te meer heb ik mezelf vaak misbruikt.

Mijn eigen grenzen uit het oog verliezen

Ik vond het zo belangrijk dat de ander mij zou willen en me zou zien als stoer en avontuurlijk, dat ik totaal niet meer luisterde naar mijn eigen grenzen. En daar dus volledig overheen ben gegaan. Ik kon gedachtes hebben als: ‘hij mag niet denken dat ik saai of preuts ben’, ‘ik moet ervoor zorgen dat hij het naar zijn zin heeft in bed’, ‘nu mag ik niet zeggen dat ik het niet fijn vind, anders voelt hij zich waarschijnlijk gekwetst of afgewezen’. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik werd niet gedwongen tot handelingen door de ander, maar juist door mezelf. Zo was ik in zekere zin mijn eigen aanrander.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Slaaf van je gedachten

Deze dwingende stem ken ik erg goed van mezelf, en niet alleen op het seksuele vlak. Eindeloos ben ik bezig geweest om precies dát gedrag te laten zien, waardoor de ander mij maar leuk zou vinden. Eindeloos heb ik me verantwoordelijk gevoeld voor het geluk van de ander, waardoor ik mijn eigen grenzen en behoeftes structureel heb genegeerd. En ook al heeft een ander mij nergens toe gedwongen; deze grensoverschrijding is toch uiterst beschadigend geweest. Ik heb mezelf daarmee flink wat geweld aangedaan al die jaren. In mijn coaching praktijk kom ik deze vorm van grensoverschrijding heel vaak tegen. Net als ik worden cliënten ook vaak geleid door de overtuigingen en stemmen in hun hoofd, waardoor ze uit contact zijn gegaan met hun lijf. ‘Ik moet het goed doen’, ‘ik wil dat de ander me aardig vindt’ en ‘ik moet alles alleen doen’, zijn veelgehoorde gedachtes die ze me vertellen. Ook zij zijn als het ware slaaf geworden van hun eigen gedachtes, waarmee ze zichzelf geweld aandoen.

Je grens laten zien

De gevolgen? Allereerst zal het lijf aan de bel gaan trekken door middel van een burn out, depressie, vermoeidheid, een negatief zelfbeeld of innerlijke leegte. Maar daarnaast doet het ook iets in het contact tussen jou en de ander. Want de enige manier waardoor de liefde echt kan stromen tussen jou en de ander, is als je jezelf echt durft te laten zien óp je grens. Dat betekent dat je jezelf helemaal laat zien: wie je écht bent. Wat je wilt, wat je niet wilt, je angsten en verlangens. Als je dingen doet die eigenlijk over je eigen grens gaan, ben je fysiek wel aanwezig, maar van binnen ben je al lang afgesloten. Dan kan er geen oprecht contact plaatsvinden. Gek genoeg doe je de ander dus ook tekort als je niet meer trouw bent aan je eigen grenzen en behoeftes. Het vraagt bewustzijn en moed om te stoppen met luisteren naar de stemmetjes in je hoofd, en te gaan luisteren en handelen naar wat je zelf wil. Maar het levert ook enorm veel op. Het is letterlijk levensveranderend.

(Zelf)respect

Nog steeds kom ik angst tegen als ik mijn grenzen aangeef, wetende dat ik de ander daarmee teleurstel of afwijs. Maar tegelijkertijd geeft het mij een enorm goed gevoel van zelfrespect en eigenwaarde als ik het wel doe. En het mooie bijeffect is dat de ander zich soms weliswaar teleurgesteld kan voelen, maar tegelijkertijd geven ze me vrijwel altijd terug dat dit ook vertrouwen geeft dat ik eerlijk ben. Ook gaat de energie tussen mij en de ander stromen omdat er echt contact ontstaat, en verdien ik er nog respect mee ook!’ Kijk voor meer info op ninouk.nl of op dehoorneboeg.nl.

Trainingen van Ninouk op De Hoorneboeg

Binnenkort geeft Ninouk verschillende trainingen op Buitenplaats de Hoorneboeg:
1. De tweedaagse training ‘Dit is mijn grens‘ is op 1 & 2 september om te leren hoe je nog meer kunt luisteren naar je eigen grenzen en hoe je deze op een goede wijze kunt aangeven in contact met de ander.
2. De 5-daagse training ‘Van Overleven naar Leven‘ is op 3 november en helpt je om uit je hoofd weer in je lijf te komen.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!