Feng Shui inzicht I dus dít is waarom verhuizen zo ingrijpend voelt

by Nina Elshof 26.02.2016

Dat Feng Shui een belangrijke peiler zou worden voor Holistik, daar waren we het meteen over eens. En dat we ons er niet van af wilden maken met een paar simpele interieur tips, ook dat was gelijk duidelijk. Veel liever stellen we je voor aan Joris van de Weerd die een opleiding volgt bij dé Feng Shui autoriteit van Nederland: Nina Elshof. Holistik kijkt de komende maanden mee over zijn schouder.

‘Het is ver na middernacht, en ik zit nog aan m’n huiswerk. Het kost me nauwelijks moeite om geconcentreerd te blijven. Komt het doordat ik vanmiddag mijn bureau een kwartslag heb gedraaid? Nu staat ‘ie volgens Feng Shui in de power-positie. Zou kunnen, maar eerlijk? Ik voel me helemaal niet zo power.

Een half jaar geleden ben ik verhuisd. Van een huurwoning naar een koopwoning. Van de bruisende Jordaan naar statig Den Haag. Van de begane grond naar een penthouse. Van donker naar licht. Het klopt helemaal, het is een zalig huis. Volledig naar mijn wens. Maar toch voelt het in mezelf alsof er nog wat op losse schroeven is komen te staan. Mijn ‘woonkracht’ moet ik weer zien te hervinden. Het is niet dat ik heimwee heb. Ik had ook een afscheidsritueel gedaan voor mijn vorige huis. “Laat me gaan! Laat me nou los,” schreeuwde ik eerst nog (ik heb 18 jaar in dat huisje gewoond). Maar uiteindelijk heb ik die maffe schoenendoos liefdevol bedankt voor een bijzondere tijd, en het met tranen in m’n ogen een mooie nieuwe bewoner gewenst. Afscheid nemen doet nou eenmaal pijn.

In m’n nieuwe woning waren de verhuisdozen binnen twee weken weggewerkt. Natuurlijk, de plinten zijn nog niet gelakt. En er moeten nog wat lampen worden opgehangen (bij wie niet?). Daar ligt het niet aan. Er is iets anders aan de hand, en ik kan m’n vinger er niet achter krijgen.

Op terreinen waar ik altijd heel zeker over was voel ik me nu onbegrijpelijk kriegelig, en andersom.

Op terreinen waar ik altijd heel zeker over was voel ik me nu onbegrijpelijk kriegelig, en andersom. Mijn toekomst bijvoorbeeld, en mijn carrière, het voelt heel anders. Ik kan er met veel meer rust en ruimte over denken, me erop concentreren. Heel praktische zaken als koken en de afwas doen daarentegen, vond ik altijd heerlijk om te doen, terwijl ik er nu ontzettend onrustig van word. Relaties? Ach, daar hebben we het maar even niet over. Dikke boeken lezen vind ik eindelijk wel weer echt leuk, maar ik heb al weken geen mooie film of documentaire genetflixt. Liever kijk ik naar RuPaul’s Drag Race. En zo gaan de verschillen maar door.

Het huiswerk dat ik doe is voor een opleiding aan de Feng Shui Academie, bij Nina Elshof. En een van de eerste dingen waar ik in bevestigd word is wat eigenlijk iedereen intuïtief wel weet: hoe en waar je woont is een reflectie van wie je bent. Alles in je zijn én denken manifesteert zich in je omgeving. En andersom! Op het oppervlakkige, het uiterlijke niveau begrijp ik dit volkomen. Nog even los van het soort inrichting. Mijn vrienden zagen me als ‘Prins van de Jordaan’, waar de deur altijd open stond voor een feestje. Zelfs als ik een blokje om was met de hond. En wat ben ik nu? Een anonieme Hagenees? Een Hagenaar? Ben ik een man met hypotheek en een werkkamer? Of toch ook nog gewoon die jongen met z’n laptop in de CoffeeCompany? Zo’n verschil doet iets met je. Je woonidentiteit verandert dus in meer of mindere mate bij elke verhuizing. Maar wat verandert er innerlijk? Wat verandert er op een dieper niveau? Ik wil het uitzoeken. Mijn eerste vraag aan Nina is dan ook:

Wat is er ‘FengShui’ish” met mij aan de hand nu in verhuisd ben? Zowel op ‘t praktisch niveau als koken, wassen, lezen, tv-kijken. Als de emotionelere zaken, zoals relaties en ‘toekomst’.

Hi Joris,
Verhuizen is een ingrijpende gebeurtenis die diep inwerkt op je onderbewustzijn en aspecten van jezelf die daar verborgen liggen. Met elke doos die je uitpakt, met elk meubelstuk dat je een plek geeft in je nieuwe huis herschik je de ordening van deze aspecten. Zo kan een verhuizing talenten blootleggen waarvan je het bestaan niet wist. Maar wat er óók kan gebeuren, is dat kwaliteiten waar je eerder in je leven op kon vertrouwen door een verhuizing naar de achtergrond verdwijnen.

Wat je beschrijft is een zeer inhoudelijke aanpassing van je identiteit. Je hebt jezelf een andere jas aangemeten in de vorm van een nieuw huis met een andere energetische structuur. Dit kan een verbijsterend effect hebben en je het gevoel geven alsof je jezelf niet meer bent. En in feite is dat ook zo. Zoals je was heeft alleen kunnen bestaan binnen de context van je vorige huis. Een huis dat je gedrag, gevoel, handelen en denken mede heeft vormgegeven. Je ‘nieuwe’ zelf vormt zich nu naar dit nieuwe huis. ‘One of the great, but often unmentioned, causes of both happiness and misery is the quality of our environment: the kind of walls, chairs, buildings and streets were surrounded by,’ zei filosoof Alain de Botton in zijn boek Architecture of Happiness. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Het feit dat je nu dit nieuwe huis uitgekozen hebt, betekent dat je onbewust op zoek bent naar het ontplooien van nieuwe of andere talenten. Je schrijft: ‘Mijn toekomst bijvoorbeeld, en mijn carrière, het voelt heel anders. Ik kan er met veel meer rust en ruimte over denken, me erop concentreren.’ Dit duidt er op dat je nieuwe huis je helpt om je werk meer te omarmen. Ontdekken wie je bent is een avontuurlijke zoektocht naar je ziel. En die ziel laat zich aan de hand van je huis ontvouwen. Jouw zoektocht heeft je naar dit nieuwe huis geleidt. En tot een wat onwennige kennismaking met je onontgonnen talenten.

Liefs,

Nina

Benieuwd naar de volgende column van Joris mét feedback van Nina? Die plaatsen we op 11 maart.

Bron: Alain de Botton – Architecture of Happiness: http://alaindebotton.com/architecture/

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN