Esther Perel: dit is waarom je seksuele energie een graadmeter is van hoe het met je gaat 

Heart + Soul
esther perel erotiek

Nathalie Meertens
27.11.2020

Volgens de wereldberoemde relatietherapeut Esther Perel zou erotiek een vast onderdeel moeten zijn van goed voor jezelf zorgen. En dan gaat het lang niet alleen om (solo)seks. Je erotische energie is namelijk in de eerste plaats een blauwdruk van jezelf. En het zegt meer over je dan je misschien zou denken. Hoogste tijd om beter naar deze fluisterstem te gaan luisteren. Dit is hoe je dat doet…

Esther Perel: dit is waarom je seksuele energie een graadmeter is van hoe het met je gaat

Volgens Esther Perel heeft erotiek lang niet altijd iets met seks te maken. Het is ook niet iets wat alleen maar tussen twee mensen kan ontstaan. Sterker nog, al je erotische ervaringen beginnen in de eerste plaats binnenin jezelf. Als jij ‘uit’ staat kan er nog zo veel om je heen gebeuren, je erotische energie gaat niet écht stromen. Jouw ‘innerlijke erotische’ landschap, zoals Esther Perel het noemt, wordt beïnvloed door alle aspecten van je leven. Het wordt gevormd door gedachten, emoties, impulsen, verlangens en herinneringen (ook de traumatische en verdrietige). Erotiek is ‘seksualiteit getransformeerd door de menselijke verbeelding’, een bijzondere blauwdruk van jouw zelf.

Erotische energie activeren

Deze gelaagde visie op erotiek lijkt misschien ongrijpbaar, maar kan volgens Esther Perel juist heel empowering zijn. In haar praktijk ziet ze vaak mensen die de verbinding met hun sensualiteit verloren zijn. Als gevolg voelen ze zich lusteloos en/of is de seks met hun partner minder prikkelend. In dat laatste geval is het verleidelijk om gefixeerd te raken op wat je van elkaar verwacht. Dit is wat jij moet doen om mij weer opgewonden te maken. Maar opwinding is niet iets wat zomaar uit de lucht komt vallen, en al helemaal niet iets waar je een ander voor nodig hebt. Er is van alles wat je zelf kunt doen om weer ‘aan’ te gaan staan, voor jezelf én voor je partner. Of je seksleven nu in slaap is gesukkeld of je gewoon benieuwd bent welke geheimen je erotische energie over jezelf kan onthullen. Tijd dus om erotiek aan je selfcare gereedschapskist toe te voegen.

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

I turn myself on when…

Met nieuwsgierigheid en geduld kom je een heel eind. Volgens Perel is het in de eerste instantie belangrijk om jezelf heel veel vragen te stellen. En leg je innerlijke criticus daarbij vooral even het zwijgen op: je erotische energie kan niet stromen als ze veroordeeld wordt. Begin je zelfonderzoek door de volgende twee zinnen af te maken: I turn myself on when… en I turn myself off when… Met andere woorden: wanneer voel jij je het meest sensueel en wanneer het minst? Waarschijnlijk zullen je aanvullingen op deze zinnen trouwens bewijzen dat erotiek vaak weinig met seks te maken heeft. We gaan ‘aan’ staan van dingen die ons met ons lichaam verbinden en energie geven. Denk aan dansen, douchen en in de natuur zijn. Wat je ‘uit’ zet? Wat dacht je van overwerken, kids die weigeren te gaan slapen, of een week lang kant-en-klare maaltijden eten?

Wek je zintuigen

Vervolgens kun je nog specifieker worden. Je wilt niet alleen weten wanneer je je sensueel voelt, maar je lichaam in het algemeen beter leren kennen. Deze vragen van Esther kun je daarvoor gebruiken:

 • Welke temperatuur vind je het fijnst, binnen en buiten?
 • Hoe reageer je op zon, wind, lucht?
 • Hoe was je jezelf in de douche? Gehaast of zorgvuldig? Wat voor gedachten over je lichaam komen er omhoog?
 • Wanneer je koffie of thee drinkt, giet je je mok dan in één slok naar binnen of koester je alle slokjes?
 • Ben je gevoelig voor kleding, aanraking van anderen, verzorgingsproducten?
 • Welk zintuig staat het meeste ‘aan’ als jij seks hebt?
 • Welk zintuig staat in jouw dagelijkse leven vaak ‘uit’ of vergeet je soms?

Vervolgens kun je natuurlijk overgaan tot actie. Maak meer tijd voor de dingen die jou ‘aan’ zetten. Dans, masseer jezelf, wees creatief, beweeg meer, eet gezonder. Doe meer moeite om het je lichaam naar haar zin te maken. Ook als je voornamelijk in je hoofd bezig bent, tijdens je werk bijvoorbeeld. Verzin rituelen voor jezelf die jou in contact brengen met je sensualiteit. Een simpele oefening die Perel aanraadt is om je vingers zo langzaam mogelijk van je elleboog tot je pols te laten wandelen. En dan nóg langzamer. Probeer hetzelfde op je benen of buik. Misschien wil je wel een tripje maken in de wereld van neotantra.

Kwetsbaarheid

Erotiek is dus onlosmakelijk verbonden met kwetsbaarheid. Het vermogen om helemaal aanwezig te zijn in je lichaam, je verlangens en je turn-offs. Als je single bent, zie erotische selfcare dan als een avontuurlijk reisje naar meer vervulling in je leven. Heb je een partner? Hoe mooi is het dan om los van elkaar de verbinding met je eigen lichaam te versterken? Om vervolgens vanuit kwetsbaarheid jullie bevindingen te delen en er samen mee aan de slag te gaan.

Meer lezen op Holistik over Esther Perel?

1. Relatietherapeute Esther Perel: dit is wat self-love, juist nu, écht zou moeten betekenen
2. Relatietherapeute Esther Perel: waarom ontrouw niet het einde van je relatie hoeft te betekenen
3. Esther Perel over monogamie: zo omarm je de uitdaging en creëer je bewuste verbinding
4. Tips van Esther Perel: zo maak je ruimte voor erotiek in een druk (gezins-)leven

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: estherperel.com

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.