Nieuwe Maan: zo benut je haar mystiek optimaal door in Yin te gaan

Heart + Soul
nieuwe maan, rock your world
Hanneke Peeters

Hanneke Peeters
02.02.2019

Nieuwe maan is het beginpunt van de weg, de cyclus, die de maan maandelijks af legt. De maan draait namelijk gemiddeld 29,5 dagen in een baan rondom de aarde en gaat van onzichtbaar naar zichtbaar (volle maan) en weer naar onzichtbaar. Vandaar dat we vanaf de aarde de maan in de hemel steeds anders waar nemen. Nieuwe maan zien we eigenlijk niet. De maan en de zon staan dan lijnrecht tegenover elkaar (met de aarde daar tussen) waardoor er geen licht op de maan schijnt en ze onzichtbaar is. Doordat de maan niet zichtbaar is, staat ze in deze fase symbool voor mystiek en geheimzinnigheid, het is een tijd waarin de energie naar binnen is gekeerd en die resoneert met Yin energie. 

Nieuwe Maan: zo benut je haar mystiek optimaal door in Yin te gaan

Deze zachte vrouwelijke Yin energie (lees dit artikel als je meer wil lezen over ‘in Yin gaan‘) maakt de nieuwe-maan tijd een mooi moment om uit te rusten, meer aandacht te besteden aan ‘zijn’ in plaats van aan ‘doen’. Als je het lastig vindt om naar binnen te keren, om yin energie toe te laten, kan je juist rondom nieuwe maan onrustig voelen. Gebruik dit moment juist om bij jezelf in te checken en op onderzoek uit te gaan.

Jouw intenties met nieuwe maan

Vraag jezelf af wat er onder de onrust zit: ben je bang om iets tegen te komen wat je niet bevalt? Dit tegenkomen, het ontdekken van jezelf, is een belangrijk punt op jouw pad van persoonlijke groei. Als je je namelijk bewust bent van wat er speelt in je innerlijke wereld, kun je actie ondernemen om een verandering te bewerkstelligen. Dit voelen, luisteren naar je hart, je intuïtie, is wat ik noem: jezelf afstemmen op het natuurlijke ritme van het leven. De verschillende maanfases en de unieke energie van iedere fase, vormen hier een heel mooie houvast in. Iedere dag is anders en jouw lichaam en geest hebben dan ook iedere dag een andere behoefte. Hoe beter je jezelf kent, hoe meer je de subtiliteit van het natuurlijk ritme van het leven vindt. En hoe meer je deze voelt, hoe meer je zult vertrouwen op je eigen kracht. Nieuwe maan is een prachtige tijd om een moment te creëren om naar jezelf te luisteren en de boodschap die je hoort om te zetten in intenties: wat wens je voor jezelf? Hoe wil jij dat je leven eruit ziet?

Nieuwe maan in Waterman

De komende nieuwe maan, die van maandag 4 februari om 22:00 uur, staat in het teken van Waterman. Dit teken, wat verwant is aan het element lucht, staat onder andere voor jezelf laten zien en jezelf omringen met de mensen waarbij jij je op je gemak voelt en dus ook jezelf durft zijn. Lucht is ook het element van verbinding, beweging en verplaatsing. De overeenkomst tussen deze begrippen is dat ze alle drie, net als het leven, niet lineair zijn. Deze gedachte helpt je wellicht om out of the box te denken: wellicht is de wereld niet zo zwart wit en help je jezelf door ingewikkelde zaken vanuit een ander perspectief te zien. Waterman is een teken van vooruitgang, vooruit denken, als we deze combineren met de nieuwe maan energie van een nieuw begin, dan maakt dat dit een uitgelezen moment om ruimte te maken voor dromen en wensen. Omdat je deze vanuit je hart maakt, is het belangrijk om deze dagen tijd te maken om ernaar te luisteren. Onderstaande selfcare tips helpen je hierbij.

1. Gebruik magie van kristallen

Kristallen staan symbool voor het aarde element. Het zijn geweldige tools om jezelf te herinneren aan alles wat je voor jezelf wenst.  Heb je geen idee wat je wenst? Verbindt je dan met een seleniet. Een seleniet is een steen met een hoge trilling (dankzij haar witte kleur) en opent daardoor je derde oog en kruinchakra. Dit zijn belangrijke energetische punten in je lichaam die o.a. helpen je intuïtie te verhogen. Je kruinchakra is je hoogste chakra die symbool staat voor verbinding. Stel je voor dat je weinig vertrouwen hebt in het leven, dan sta je ook niet open. Als je niet open staat kun je ook niet luisteren. Seleniet helpt je te luisteren. Deze reinigende steen helpt overtollige ruis weg te nemen zodat je je stem duidelijk hoort. Daarnaast is deze vrouwelijke steen een handige hulp om je hart te verzachten waardoor je meer vanuit liefde kunt leven.

Mini meditatie met seleniet: Steek wat Palo Santo hout aan, houd een notitieboek en pen binnen handbereik en ga even op bed of op je yogamat liggen met een seleniet in je hand, boven je hoofd of op je derde oog. Denk aan je dromen en wat je wilt manifesteren. Als je er klaar voor bent, open je je ogen en schrijf je direct op wat er tijdens de meditatie is boven gekomen. Nu je weet wat je wilt manifesteren is het tijd voor stap 2: in actie komen. Citrien is een steen die wilskracht en zelfvertrouwen versterkt, dat maakt ‘m een top steen om bij je te dragen als reminder voor jezelf dat jouw dromen werkelijkheid kunnen worden.

2. Kom in je lijf

Door letterlijk bezig te zijn met je lijf verleg je de aandacht van je hoofd naar je hart. Dat brengt rust en vertrouwen. Je hoeft niet alles te beredeneren, durf te voelen. Neem deze dagen een massage, masseer je voeten voor het slapen gaan of neem een heet bad. Voeg met geconcentreerde etherische olie extra power aan je badwater of massage toe. Etherische olie bevat de prana van een plant en deze kwaliteit beïnvloedt jouw gemoedstoestand.

3. Omring je met mensen die energie geven

Jezelf durven zijn is een bevrijding. Tot welke mensen voel je je aan getrokken? Check relevante evenementen of workshops bij jou in de buurt, misschien vind je het spannend, maar stap uit je comfortzone en meld jezelf aan. Je zult zien dat je omringen met de mensen die dezelfde taal spreken als jij een enorme support zijn in jouw unieke proces. Toch te eng? Instagram is een prachtige alternatief: volg accountants die je positiviteit, energie en inspiratie geven. Ontvolg accounts direct die je negatieve energie geven.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Facebook!
Ga naar facebook

4. ‘Marie Kondo’ je kledingkast

Kleding is zoveel meer dan iets wat je aan hebt. De juiste kleding kan je net die steun geven, het extra zelfvertrouwen wat je nodig hebt. Bekijk je kledingkast kritisch en hanteer het Marie Kondo principe: wat geeft jouw JOY? Wat versterkt hetgeen jij de wereld wilt vertellen? Welke kleuren passen bij je? Een opgeruimde kleding kast geeft letterlijk ruimte aan een overvol hoofd, dit kan een hele goede start zijn van een nieuw begin. En nu je toch bezig bent; gebruik die frisse start energie van de nieuwe maan ook om je hele agenda Marie-Kondo-proof te maken: welke afspraken geven JOY en welke niet? Welke dragen bij aan jouw dromen en welke niet?

5. Maak je dromen visueel

Om daadwerkelijk nieuwe rituelen in je leven te integreren, ze duurzaam te maken, is het belangrijk om te vinden wat goed voor jou voelt. Blijf daarin nieuwsgierig en open. Maak er een feestje van en neem er de tijd voor. Praat met mensen die je kunnen helpen op jouw ontdekkingstocht. Blijf doorgaan out of the box denken (gebruik die Waterman energie!) en maak plezier. Het maken van een moodboard is een erg leuke manier om te ontdekken waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Pak een stapel tijdschriften en scheur uit wat je leuk/ mooi/ inspirerend vindt. Denk niet teveel na (een lekker muziekje op de achtergrond helpt om uit je hoofd te komen). Plak alles wat je uitgescheurd hebt op een mooi groot vel en kijk of je overeenkomsten ziet. Misschien vind je een gemeenschappelijke factor tussen de verschillende dingen die je mooi vindt. Hoe kun je deze integreren in jouw dagelijkse leven zodat ze bij dragen aan jouw gevoel van well-being? Hang dit moodboard op een zichtbare plek in je huis om je te herinneren aan hetgeen waar jouw hart sneller van gaat kloppen. Deze oefening is een belangrijke stap in het waar maken van je dromen omdat ze je helpt om hetgeen in je hart leeft naar de oppervlakte te brengen.

The Moon Collection by Holistik X Rock Your Moon

nieuwe maan kit, rock your worldIn samenwerking met Rock Your World maakten we twee speciale oliën blends om in te zetten bij nieuwe- én volle maan. Nieuwe maan staat voor wedergeboorte, een nieuw begin. De speciale essentiële oliën blend van zilverspar, grapefruit, citroen, tolubalsem en geranium ruikt fris en helpt verlangens en dromen om te zetten in werkelijkheid. Met zo’n Full- of New Moon kit uit The Moon Collection in huis zal geen maanfase ooit nog hetzelfde zijn ;-)! Klik hier voor de helende werking van The New Moon Kit en hoe je deze kunt bestellen.

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link