Qi is een Chinees begrip dat zich moeilijk laat vertalen. Je kunt Qi het beste zien als levensenergie, de kracht om gezond en vitaal te blijven. Een belangrijke bron van Qi is voeding. Met welke levensmiddelen je jouw levensenergie kunt vergroten weet de traditionele Chinese voedingsleer. De belangrijkste tip? Stem je voedingspatroon af op de tijd van het jaar. In de zomer betekent dat meer ‘yin’ eten en minder ‘yang’. Hier lees je waarom.
Futloos in de zomer? Zo geeft yin eten je meer levensenergie (Qi)
Qi (spreek uit als Tsjie) wordt vaak uitgelegd als levenskracht. Het is een onzichtbare ‘lijm’ die alle processen in je lijf met elkaar verbindt. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde wordt Qi door je lichaam verspreid via energiebanen, ook wel meridianen genoemd. De hoeveelheid Qi die er door je lijf stroomt kun je vergroten met behulp van acupunctuur en massages, maar óók met de juiste voeding. En hierin verschilt de Westerse voedingsleer van de 3000 (!) jaar oude Chinese voedingsleer. Binnen de Westerse voedingsleer ziet men voeding vooral als een optelsom van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. De Chinese Voedingsleer hecht waarde aan de energetische werking van levensmiddelen. De meeste levenskracht zit volgens de Chinezen in voeding die:
- vers is
- eerlijk verbouwd is (biologisch / biologisch-dynamisch)
- lokaal is
- gevarieerd
- zo min mogelijk bewerkt
- uit het seizoen
Thermische werking van voeding
Als we een stapje verder gaan, zien we dat voedingsmiddelen je niet alleen van Qi kunnen voorzien, maar ook een thermische effect hebben op je lichaam. Voeding kan grofweg in verwarmende en verkoelende producten worden onderverdeeld. Verwarmende producten brengen je lijf in beweging, warmen het op en helpen bij het afbreken van afvalstoffen. Voorbeelden zijn peper, kaneel, kruidnagel, wortel, venkel en ui. Verkoelende producten helpen je lijf tot rust komen en maken het koeler. Verkoelend werken onder andere fruit, yoghurt, bladgroenten, komkommer en water.
Yin en yang
Volgens de Chinese voedingsleer heb je als mens zowel verkoelende als verwarmende producten nodig om optimaal te kunnen functioneren. In de zomer doe je er echter verstandig aan om vooral verkoelende voeding tot je te nemen. De warmste maanden van het jaar staan in het teken van het vuurelement. Mannelijke yang energie bereikt zijn hoogtepunt. Om te voorkomen dat het vuurelement gaat overheersen, doe je er goed aan een vleugje yin toe te voegen aan je eetpatroon. Komkommer, waterkers en sla zijn erg yin en dus verkoelend. Hetzelfde geldt voor watermeloen, citroen, spinazie, munt, dille, basilicum. Probeer rood vlees gedurende de zomermaanden te vermijden. Kies liever voor kip en vis. Slimme yinne dorstlessers zijn water met citroen en komkommer, verse muntthee, kamillethee en venkelthee. Koffie, roken en alcohol zijn enorm yang en kunnen vuurklachten verergeren. Net als knoflook, gember, kaneel en peper. Ook suiker geeft meer yang, dus meer hitte.
Chinese voedingsleer
Als je kiest voor voeding die veel levenskracht bevat, rekening houdt met de thermische werking van voeding en eet volgens de seizoenen dan kan je Qi flink toenemen. Toch spelen er meerdere factoren. Zo wordt er binnen Chinese voedingsleer ook gekeken of je lijf de voedende stoffen uit je eten wel goed opneemt. Hoe goed voeding zijn werk kan doen hangt bijvoorbeeld ook af van je conditie, stofwisselingstype, het gebruik van medicijnen, je slaap-, en beweegpatroon en je geestelijke gesteldheid. Als je lichaam voedsel niet kan opnemen, transformeren, gebruiken, afbreken en uitscheiden, dan is de nettowinst van ‘gezond eten’ helaas niet zo groot…
Meer lezen over de zomer en je gezondheid?
Chinese geneeskunde & de zomer: met déze 3 tips raakt jouw vuur element niet uit balans
Last van een zomerdepressie? Zo herken je de symptomen
Ayurveda & de zomer: met deze 10 tips voorkom je oververhitting
Bron: natuurdiëtisten.nl