videocam Bijna uitverkocht: Holistik Jubileum Box! Bestel 'm nu voor €69,95

Top 10 boeken over de overgang

Body
overgang boeken top 10

Holistik
29.06.2024

De overgang kan een uitdagende periode zijn, maar gelukkig zijn er tal van boeken die je kunnen helpen. Of je nu op zoek bent naar wetenschappelijke inzichten, praktische tips of troostrijke woorden, er is voor ieder wat wils. In deze lijst delen we de top 10 boeken over de overgang die je niet mag missen. Deze titels bieden deskundig advies, persoonlijke verhalen en praktische hulpmiddelen om je te ondersteunen. Zet een kopje thee, maak het jezelf comfortabel en ontdek welke boeken je kunnen helpen om de overgang aangenamer te maken!

1. Ook leuke meisjes worden vijftig, 

Gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries en gynaecoloog dr. Manon Kerkhof laten in dit boek zien hoe je lichaam werkt, wat er met je hormonen gebeurt, wat je zelf kunt doen en welke hulp je kunt inschakelen tijdens de overgang. Concreet, praktisch, en (h)eerlijk nuchter met veel uitleg en tips waarmee je gelijk aan de slag kunt. Populair-journalistiek geschreven, zeer toegankelijk én goed wetenschappelijk onderbouwd.

2. Het verboden woord, Caroline Tensen 

Caroline Tensen heeft met dit boek een missie: de overgang uit de taboesfeer halen. Weg met de schaamte, die typisch Nederlandse ‘stel je niet aan’-mentaliteit en het lacherig doen over de overgang. Door vrouwen goed te informeren, net als hun omgeving (en eigenlijk de hele wereld), gelooft ze dat vrouwen in de overgang zich minder eenzaam voelen, betere hulp krijgen en de geruststelling dat het écht goedkomt. Want dat had Caroline zelf graag gehoord toen ze heftige overgangsklachten had. In het boek gaat ze in gesprek met experts die je vertellen hoe je klachten kunt herkennen, verminderen en vooral: hoe je je beter kunt voelen.

3. Hart & Hormonen – Fit de overgang in, Janneke Wittekoek en Dorenda van Dijken

In dit boek lees je over alles wat je vanaf je veertigste al kan doen om zo fit mogelijk deze latere periode in te gaan, en zo gezond ouder te worden. drs. Dorenda van Dijken (gynaecoloog) en dr. Janneke Wittekoek (cardioloog) geven antwoord op al je vragen rondom de overgang. Wat gebeurt er in mijn lijf? Waarom is het zo belangrijk om fit de overgang in te gaan? Waar moet ik op letten om gezond ouder te worden? Wat zijn de meest voorkomende klachten tijdens de overgang? Wat zijn mijn risicofactoren en hoe verander ik ze? Wat hoort er wel of niet bij de overgang? Ook onderscheiden ze feiten van fabels.

4. De overgang – het no nonsense handboek, Jose Rozenbroek & Jos Teunis 

 

5. Eten als medicijn – de overgang, Janneke Vreugdenhil en Dorenda van Dijken

In eten als medicijn legt gynaecoloog drs. Dorenda van Dijken helder uit hoe je lichaam in deze levensfase verandert, welke klachten zich kunnen voordoen en vooral: wat je daaraan kunt doen. Gezonde voeding speelt hierin een heel belangrijke rol. Met Dorenda’s adviezen én 75 recepten van culinair journalist Janneke Vreugdenhil, kun je opvliegers, haaruitval, hartkloppingen, gewichtstoename en andere vervelende overgangsverschijnselen zelf te lijf gaan, en nog hartstikke lekker eten ook. Want wie gezond wil leven hoeft zeker niet in te leveren op smaak.

overgangtest-cta

6. The new menopause, Mary Claire Haver (Engels)

Dit is een heuse New York Times bestseller! Deze menopause-bijbel is geschreven voor gynaecologe Dr. Mary Claire Haver de vrouwen wil bewapenen om met kracht en levendigheid door de overgang te komen. Haar informatie is wetenschappelijk onderbouwd en de ervaringen doorleefd. Je leest alles van de veranderingen in je uiterlijk en slaappatroon tot neurologische, musculoskeletale, psychologische en seksuele problemen: een uitgebreide A tot Z-toolkit met wetenschappelijk onderbouwde opties voor het omgaan met symptomen. Je leert ook wat je kunt doen om de risico’s te beperken die gepaard gaan met de natuurlijke daling van de oestrogeenproductie. En mocht je nieuwsgierig zijn naar het allernieuwste onderzoek naar de voordelen en bijwerkingen van hormoonsubstitutietherapie, dan zit je met dit boek ook goed.

7. De kracht van hormonen, Susanne Esche-Belke & Suzann Kirschner-Brouns

Vermoeidheid, depressie, gewichtstoename… De meeste van deze symptomen bij vrouwen boven de 40 zijn het resultaat van een verandering in de hormoonbalans, een teken van de (naderende) overgang en dus een cyclus die verandert. Vaak worden deze klachten niet goed behandeld. Dit kan komen omdat het niet wordt herkend, of vanwege het idee dat vrouwen nu maar ‘eenmaal moeten leren leven’ met deze klachten, juist omdat ze hormoongerelateerd zijn. Maar de hele (peri)menopauze en bijbehorende overgang hoeft echt geen tijd van ellende en lijden te zijn. De auteurs laten in dit boek zien hoe vrouwen een beter, gezonder en gelukkiger leven kunnen leiden, met dank aan de laatste onderzoeken uit de wetenschap en voorbeelden uit de praktijk.

8. Stralend door de menopause, Leen Steyeart 

Voor de meeste vrouwen is de menopauze een weinig aantrekkelijk vooruitzicht. ‘Stralend door de menopauze’ geeft de overgang een positieve twist. Auteur Leen Steyaert vertelt je hoe je door een gezonde levensstijl en met natuurlijke middelen de ongemakken kunt vermijden of beperken, maar vooral hoe je van de menopauzejaren kunt leren en ontdekken dat je na je vijftigste een boeiende nieuwe tijd te wachten staat. De menopauze is zeker geen eindpunt. Het is een unieke kans om een prachtige metamorfose te realiseren naar een stralend nieuw leven en de vrouw te worden die je echt wilt zijn. In dit boek vind je: – efficiënte manieren om opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen, osteoporose, stress en andere menopauzeklachten tot een minimum te beperken – doeltreffende energieoefeningen die je dagelijks kunt doen om je energie te laten stromen, je zelfvertrouwen te vergroten, positieve emoties te ontwikkelen en je innerlijke rust te bewaren – voedingsadvies gebaseerd op de allernieuwste wetenschappelijke bevindingen – aanbevelingen voor een natuurlijke, jonge uitstraling.

9. Voeding en Hormonen, Marjolein Dubbers 

In “Voeding & Hormonen” laat Marjolein Dubbers zien hoe je voeding invloed heeft op je hormoonbalans en energieniveau. Als je je niet fit voelt, te zwaar bent, extreem hongerig bent vlak voor je menstruatie of slecht slaapt, is het tijd om je voeding onder de loep te nemen. Dit derde boek van Dubbers biedt theorie en praktische tips om met kleine aanpassingen grote veranderingen te bereiken. Met 12 nieuwe recepten laat Dubbers zien hoe je op een makkelijke en smakelijke manier je voeding kunt aanpassen om je hormonen in balans te brengen. Als food- en lifestylecoach en oprichter van de Energieke Vrouwen Academie, deelt ze haar uitgebreide kennis en ervaring om vrouwen te helpen hun gezondheid en welzijn te verbeteren.

10. Het menopauzetaboe – Dr. Nora Hendriks 

Dr. Nora Hendricks over Het Menopauze Taboe: ‘Nog iedere dag verbaast het mij dat de meeste patiënten ervan overtuigd zijn dat je van hormonen borstkanker krijgt. Er is nog zoveel onwetendheid over de mogelijkheid van veilige behandelingen met body-identieke hormonen. Vrouwen hoeven echt geen ongemakken te hebben in de menopauze, ze hebben recht op de juiste behandeling van die vervelende overgangsklachten. Ik heb het voorrecht gehad veel vrouwen te mogen begeleiden in die complexe fase van hun leven. En ik heb het zo vaak mogen horen: “Dokter, ik heb eindelijk mijn leven weer terug!’ Echt aanrader dus over iedereen die alles wil komen te weten over hormoontherapie.

Bonustip! De overgang: jouw tweede lente – Merel van Bockxmeer

overgang tweede lente

De overgang kan een hele mooie periode zijn, als je vóór en tijdens de overgangsjaren tenminste goed voor jezelf zorgt. Hoe je dat kunt doen beschrijft acupuncturist Merel van Bockxmeer in haar boek De overgang, jouw tweede lente. Het boek – dat op 12 augustus 2024 verschijnt – staat vol met tips én eye openers vanuit de Chinese geneeskunde. De Oosterse geneeswijzen hebben namelijk een totaal andere kijk op de overgang. In plaats van deze periode te beschrijven op basis van het welbekende rijtje klachten, zien zij dit als een transformatieproces, een tweede lente. Wanneer je daarbij klachten ervaart, is dat een signaal van onbalans. Wanneer je de balans terugbrengt, verdwijnen de klachten vaak vanzelf. Interessant nietwaar?

Wil je weten of je in de overgang zit?

Beantwoord de vragen in drie minuten en ontvang persoonlijk advies.
DOE DE TEST Overgang test!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
NIEUWSBRIEF We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.