De Chinese gelaatkunde is een eeuwenoude Oosterse leer die van familie op familie wordt overgedragen. In China speelt het lezen van gezichten, ook wel Siang Mien genoemd, vandaag de dag nog een grote rol. Je gezicht vertelt namelijk je levensverhaal.
Chinese gelaatkunde: dit onthult jouw gezicht over je levensverhaal
Gelaatkunde is een wetenschap die gezichtsvormen bestudeert. Nieuw is deze wetenschap niet. Sterker nog: de Chinezen hielden zich 3000 jaar geleden al bezig met de kunst van het gezichten lezen. De klassieke methode is afkomstig vanuit de Taoïstische filosofie. Het oudste Chinese geschrift over dit onderwerp is van één van de belangrijkste filosofische leraren uit de Chinese geschiedenis: meester Zuiguzi. Volgens de oude Taoïsten registreert je gezicht het verleden dat teruggaat tot aan de voorouders, weerspiegelt je gezicht het heden en voorspelt het zelfs de toekomst. Hoe interessant! Voor Chinezen is gelaatkunde echter veel meer dan waarzeggerij. Ook binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt Siang Mien toegepast. Gelaatkunde helpt bij het stellen van een diagnose en het opstellen van een behandeling die past bij de patiënt.
De bergen en rivieren van je gezicht
In de Chinese gelaatkunde wordt gekeken naar allerlei verschillende aspecten van het gezicht. Het is dan ook zeker niet iets dat je snel onder de knie hebt. Zo wordt het gezicht verdeeld in 100 jaren waarbij een aantal posities bij de man anders ligt dan bij de vrouw. Daarnaast wordt er gekeken naar de 12 paleizen, de Yin en Yang factoren en beschrijft Chinese gelaatkunde de zogenaamde ministeries. Het vertaalt de bergen (de botten in het gezicht) en de rivieren (de vochtige gedeelten binnen een gezicht) en de vijf elementenleer. De wenkbrauwen, ogen, neus, lippen, kin en oren worden met een grote zorgvuldigheid bekeken. Zo noemt men de wenkbrauwen ook wel ‘het paleis van de broers en zussen’. Wanneer je wenkbrauw op bepaalde plekken onderbroken is – bijvoorbeeld door een litteken of haaruitval – kunnen er strubbelingen ontstaan binnen je familie.
Hemel en aarde
Ook het voorhoofd, ook wel de ‘hemel’ genoemd, en de kin (de ‘aarde’) worden aandachtig bestudeerd. Wil je weten hoe je leven er op je oude dag zal uitzien? Kijk dan naar je kin. Want in dit deel van het gezicht liggen de geheimen verborgen tussen het 61ste levensjaar en de dood. Aan de kin lezen Chinezen onze veerkracht, doorzettingsvermogen en vitaliteit af. Je kin laat zien hoe het met je lichamelijke en psychische kracht gesteld is, hoeveel levensmoed je tot op hoge leeftijd behoudt en of je er uiteindelijk in slaagt de vreugde over het leven te bewaren. Een ronde kin betekent bijvoorbeeld dat je gevoelig en stabiel bent, een spitse kin staat voor intelligente en labiliteit. Heb je een brede kin? Dan ben je zelfverzekerd en koppig. Mensen met een terugspringende kin zijn juist vreedzaam.
Rimpels
Rimpels en lijnen in het gezicht zijn binnen de Chinese gelaatkunde het bewijs dat je je levenslessen hebt geleerd en worden meestal als een positief gegeven gezien. Moedervlekken krijgen speciale aandacht omdat ze een waarschuwende betekenis of een teken van geluk in zich kunnen dragen. Men geeft ze allerlei bijzondere benamingen zoals “de dief” en de “etende god”. De dief is een moedervlek net boven je wimpers. Deze moedervlek geeft aan dat je vaak geplaagd wordt door diefstal of dat je vaak iets kwijt bent. De etende god bevindt zich naast of schuin boven je mond en laat zien dat je een fijnproever bent en optimaal geniet van de fijnere dingen in het leven.
Meer weten over Chinese gelaatkunde? Het Engelstalige boek Face reading in Chinese medicine is een aanrader!
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
Bron: gelaatkunde.blogspot.nl