Binnen de traditionele Chinese geneeskunde hecht men veel waarde aan het behouden van de juiste lichaamstemperatuur. Vooral tijdens de koudere maanden van het jaar is het belangrijk om lekker warm te blijven. Zo voorkom je een disbalans in je lichaam.
Chinese geneeskunde & lichaamstemperatuur: 3 verwarmende tips
Hoe warm of koud je het hebt wordt mede bepaald door je bloedsomloop. Je hart fungeert hierbij als een soort kachel en je aderen zijn de verwarmingsbuizen. Per minuut pompt je hart gemiddeld zo’n 6 liter zuurstofrijk bloed door je lichaam. Het bloed stroomt eerst door je slagaders naar dunnere aders die het bloed vervolgens vervoeren naar je organen en weefsel. Om ook de lastig bereikbare plekjes in je lichaam van bloed te voorzien, vertakken je aderen zich in heel dunne haarvaatjes. Zodra het buiten koud wordt vernauwen deze haarvaatjes zich waardoor er minder zuurstofrijk bloed in je vingertoppen en tenen terecht komt. Ze veranderen daardoor in ijsklompjes.
Vrouwen en mannen
Vrouwen zijn gevoeliger voor kou dan mannen. Hoewel de lichaamstemperatuur van mannen en vrouwen ongeveer gelijk is, voelen de meeste vrouwen zich prettig bij een kamertemperatuur van rond de 24°C. Voor de meeste mannen is dit 2,5°C te warm. Het verschil in temperatuurervaring heeft vooral te maken met de temperatuur van de huid. Zo ligt de huidtemperatuur van de handen van vrouwen zo’n 3 graden lager. De verklaring is te vinden bij hormoonverschillen. Het vrouwelijk hormoon oestrogeen maakt het bloed dikker waardoor het de haarvaatjes van het lichaam moeilijker bereikt. Verder zouden vrouwen het ook kouder hebben in de dagen rond de ovulatie waarin je lichaam meer oestrogeen produceert. En tot slot speelt ook het metabolisme een rol. Mannen hebben in de regel een sneller metabolisme dan vrouwen.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Yin en yang deficiëntie
Binnen de Chinese geneeskunde kijkt men bij kouwelijkheid naar de balans tussen yin en yang energie in het lichaam. Yang staat voor warmte en activiteit en yin voor verkoeling en rust. Gedurende de dag houden yin en yang elkaar in balans. Als beide energieën even sterk zijn heeft het lichaam een temperatuur van rond de 37 °C. Heb je vaak last van koude handen en voeten? Dan kan er sprake zijn van een gebrekkige stroom van verwarmende energie (een yang deficiëntie) of te weinig bloed (een yin deficiëntie).
Disbalansen
Yang en yin deficiënties zijn disbalansen in het lichaam. Ze kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door stress een gebrek aan beweging, verkeerde voeding of te weinig rust. Een goede acupuncturist kan samen met jou bekijken waar jouw kouwelijkheid vandaan komt. Daarnaast kun je ook zelf actie ondernemen. Deze 3 tips helpen je om lekker warm te blijven nu het buiten flink koud is:
1. Neem een warm voetenbad
Je raakt warmte het snelste kwijt aan de uiteinden van het lichaam: je handen en voeten. Wat helpt is je voeten opwarmen met een voetenbadje van 41 – 42 graden celsius. Voor een rustgevend effect kun je 2 druppels essentiële lavendelolie vermengen met een neutrale badolie (hydrofiele olie). Deze olie is te koop bij natuurvoedingswinkels. Tijdens de koudere maanden van het jaar is het een aanrader om 2 tot 3 keer per week een voetenbad te nemen. Bijkomend voordeel is dat je er beter van gaat slapen. Een warm voetenbad voor bedtijd versnelt namelijk de inslaaptijd.
2. Eet verwarmende voeding
Binnen de Chinese geneeskunde gelooft men dat voeding een thermische effect heeft op je lichaam. Voeding kan grofweg in verwarmende en verkoelende producten worden onderverdeeld. Verwarmende producten brengen je lijf in beweging, warmen het op en helpen bij het afbreken van afvalstoffen. Voorbeelden zijn peper, kaneel, kruidnagel, wortel, venkel en ui. Verkoelende producten helpen je lijf tot rust komen en maken het koeler. Verkoelend werken onder andere fruit, yoghurt, bladgroenten, komkommer en water. Volgens de Chinese voedingsleer heb je als mens zowel verkoelende als verwarmende producten nodig om optimaal te kunnen functioneren. Als het buiten koud is doe je er echter verstandig aan verwarmende voeding te eten zoals stamppotten, soepen en stoofschotels. Laat verkoelende voeding zoals salades, sapjes en vers fruit deze week vooral even links liggen.
3. Slik Gingko Biloba
Ginkgo biloba verwijst naar de Japanse tempelboom. Deze boom is niet verwant aan enige andere boomsoort en is als soort al 240 miljoen jaar oud. Geen wonder dat hij soms een levend fossiel wordt genoemd. Ginkgo bomen zijn extreem taai en sterk worden makkelijk 30 tot 40 meter hoog. Het extract van de bladeren wordt al eeuwenlang voor therapeutische doeleinden gebruikt. De boom staat er van oudsher om bekend de bloedsomloop te stimuleren. Tot de kleinste haarvaatjes aan toe. En daar profiteren je handen en voeten van. Deze hebben namelijk heel veel kleine bloedvaatjes vlak onder het huidoppervlak. Een ginko biloba supplement kan enorm helpen. Overleg bij gezondheidsproblemen en zwangerschap echter altijd even met je huisarts.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bron: Welterusten, over slaap en slaapstoornissen, Stefan Lucius