Burn-out in tijden van corona: zo vind je de connectie met jezelf terug

Heart + Soul
burn out corona
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
03.05.2020

Sinds medio maart staat letterlijk de hele wereld stil. Of althans, bijna. Ieders leven is veranderd door het coronavirus en we worden allemaal gedwongen om ons aan te passen. Maar hoe ziet deze verandering eruit als je een burn-out hebt? En hoe vind je de connectie met jezelf terug in deze onzekere tijd? Burn-out coach en ayurveda-expert Fleur Oude Voshaar geeft goede raad…

Burn-out in tijden van corona: zo vind je de connectie met jezelf terug

Fleur: het valt me op dat de mensen om mij heen heel verschillend reageren op de huidige situatie. Sommigen vinden het heerlijk om eindelijk verplicht onthaasten, niet meer mee te hoeven doen in de bizarre rat race waar we met z’n allen in zaten. Deze mensen omarmen de crisis en zien het als een kans om dingen helemaal anders te doen. In een prachtige aflevering van Tegenlicht zei trendwatcher Lidewij Edelkoort het treffend: “We waren het al heel lang spuugzat, maar niemand wist hoe eruit te stappen”. Anderen vinden het vreselijk. Teksten als ‘saai’, ‘beperkt’ en ‘verveeld’ komen voorbij. Logisch – er is veel minder te doen. Kroegen, restaurants en bioscopen zijn dicht en afpreken met meer dan 2 anderen zit er niet in. Geen festivals of andere evenementen. Saai? Ja, natuurlijk. Maar er zijn natuurlijk genoeg alternatieven te bedenken. Ik denk dat het in de kern ergens anders over gaat. Namelijk: er geen escapes meer.

Pure wanhoop

Toen ik zelf een burn-out had en mijn contract niet verlengd werd, kwam ik ook thuis te zitten. Goed nieuws, zou je denken, want dan kun je ‘lekker bijtanken’. Niets bleek minder waar. Ik vloog werkelijk tegen de muren op. Ontspannen lukte me niet en ik voelde me verloren. Uit pure wanhoop heb ik me (terwijl ik compleet uitgeput was) in 3 vrijwillige projecten gestort. Mijn verklaring: ik wilde me nuttig maken. Werkelijke reden: ik was doodsbang voor wat er naar boven zou komen als ik stil zou staan. Ik stortte me toen ook volop in het ‘sociale leven’. Maar eigenlijk was ik gewoon op de vlucht.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Eenzaamheid

Sociaal contact wordt door de maatregelen veel moeilijker. Dit is voor de mens als sociaal dier misschien wel het moeilijkste wat er is. En zéker als je een burn-out hebt: je bent kwetsbaar, moe en vaak erg verdrietig. Bij een vriendin op de bank ploffen (of zij bij jou) kan dan al een enorme troost zijn. En dit nu kan dus niet – of in elk geval minder makkelijk. Leidt dit verminderde sociale contact tot meer eenzaamheid? Je zou zeggen van wel. Toch gaat de redenering: meer interactie = minder eenzaamheid lang niet altijd op. Sterker nog, veel van mijn cliënten geven aan ondanks hun drukke sociale leven vaak een diepe eenzaamheid te ervaren. Veel vrouwen met een burn-out hebben het gevoel dat ze zichzelf kwijt zijn – en juist hier ligt de oorzaak van die eenzaamheid. De oplossing zit hem dus bijna nooit in nog meer sociale contacten, maar in de connectie met jezelf. In mijn optiek is dit één van de ingewikkeldste onderdelen bij het herstellen van een burn-out. Jezelf (opnieuw) omarmen, écht voor jezelf zorgen, grenzen stellen, nee zeggen en jezelf vaker centraal stellen is ongelofelijk moeilijk als je een burn-outhebt. Toch is het essentieel, anders kom je hoe dan ook in dezelfde valkuilen terecht. In die zin word je dus een klein beetje geholpen in deze coronatijd.

Minder knuffels, meer stress

Maar sociaal contact gaat verder dan alleen elkaar ontmoeten. De 1,5 meter regel zorgt ervoor dat veel mensen op dit moment enorm last hebben van ‘huidhonger’ – ofwel, ze snakken naar aanraking. Want fysiek contact is een primaire levensbehoefte vande mens. In het geval van burn-out zijn alle soorten aanraking extreem belangrijk. Voor single of alleen wonende vrouwen met een burn-out zijn gebrek aan aanraking en knuffelen niet alleen een groot gemis, maar ook een factor waardoor stressklachten niet afnemen en mogelijk juist toenemen. Bij knuffelen en aanraking komt namelijk het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor ontspanning en een verlaging van het stressniveau. Of om in hormoontermen te praten: oxytocine remt cortisol. Het is niet voor niets dat massage een essentieel onderdeel is van mijn burn-out programma, waarin ik voornamelijk focus op het terug in balans brengen van het hormonale stelsel.

Wat kun je zelf doen in deze tijd?

Toen ik zelf een burn-out had, wilde ik vooral heel graag aan de slag om de grip op mijn leven weer terug te krijgen. Ik wilde in actie komen, mezelf fiksen. Dat is heel logisch, maar stap 1 is toch echt om in te zien dat het herstel vooral zit in de non-actie, in de acceptatie dat je niet altijd de controle hebt. En ja, je wilt je beter voelen, weer jezelf zijn, weer meedoen. Ook dat is logisch. In deze coronatijd zijn de opties voor externe hulp beperkt. Maar gelukkig zijn er ook manieren om zélf vandaag nog aan de slag te gaan en zo de connectie met jezelf te herstellen:

 • Voeding
  Zorg dat je gezond, vers, makkelijk verteerbaar, puur, biologisch voedsel eet. Vermijd scherpe kruiden, gefrituurd voedsel en suiker. En matig vooral het gebruik van alcohol en koffie.
 • Regelmaat
  Nee, het is geen fabeltje. Rust, reinheid, regelmaat is dé methode tegen stress. De hele natuur werkt volgens een uitermate nauwkeurig ritme en de mens is hierop geen uitzondering (al denken we soms van wel). Dus maak het jouw lichaam makkelijk en doe de volgende dingen in elk geval op vaste tijden: opstaan, eten en naar bed gaan.
 • Zelfmassage
  Ok, je kunt nu niet naar een masseur, maar ook zelfmassage helpt jouw zenuwstelsel te kalmeren. Jezelf regelmatig insmeren met warme olie (biologische amandelolie bijvoorbeeld) heeft een gigantische impact op de verlaging van cortisol in je systeem. Resultaat: minder stress en betere slaap.
 • Natuur
  Ga naar buiten. Echt. Doe het. De rust en kalmte van de natuur zijn enorm weldadig. Wandelen werkt bovendien erg aardend – en dat zorgt ervoor dat je ‘uit je hoofd’ komt.
 • Affirmatie en meditatie
  Als je ervoor openstaat, kan een burn-out het begin zijn van grote spirituele groei. 10 minuten per dag mediteren kan al een enorm verschil maken. En in het kader van het herstellen van de relatie met jezelf zijn affirmaties een heel krachtig middel. Ook zijn er ademhalingsoefeningen die direct effect hebben op je zenuwstelsel, bijvoorbeeld Nadi Shodana (Google maar even).

Over Fleur Oude Voshaar

Het programma van Fleur is erop gericht vrouwen met stress- en burn-outverschijnselen terug op de rit te krijgen. Ze levert hierbij zowel fysieke als mentale ondersteuning, in de vorm van voedingsadvies, massage en life-style coaching. Voor meer informatie en het maken van een afspraak: burnoutcoach.amsterdam of ayurveda.amsterdam. In tijden van corona is het niet mogelijk om persoonlijke consulten te doen met cliënten. Daarom biedt Fleur voorlopig alleen online consulten aan, tegen een gereduceerd tarief.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.