De winter is in de Ayurveda het Kapha seizoen, de lucht is vaak bewolkt, het is koud, nat en zwaar. Allemaal eigenschappen die corresponderen met Kapha en hun weerslag hebben op je lichaam.
Ayurveda: met deze 10 tips krijgt de winter geen vat op jou
Om te kunnen bepalen welke impact de winter op je heeft, moet je eerst achterhalen welk mind/body type je bent: Kapha, Vata of Pitta. Ben je een Kapha type? Pas in dit seizoen dan extra op om niet ten prooi te vallen aan typische kapha klachten als verkoudheid, griep, hoesten, sinusverstopping, traagheid en een zwaar gemoed of depressieve gevoelens. Maar ook de andere types (Vata en Pitta), kunnen dit jaargetijde het gevoel hebben dat ze in een lagere versnelling staan wanneer ze uit balans zijn.
10 tips
De Ayurveda is gebaseerd op de elementen waaruit de wereld om ons heen is opgebouwd. Het element vuur is een goede remedie tegen de kwaliteiten koud, nat, zwaar en bewolkt, die in de winter de boventoon voeren. Met de volgende tips kun je een stuk beter door de koude winter komen:
1) Blijf actief, maar wees niet gehaast. Het leven draait om ritme. In dit seizoen is de natuur in winterslaap, het mag allemaal iets rustiger aan. Doe in dit seizoen geen middagdutjes. Dit zal kapha alleen maar versterken.
2) Maak er een ochtendritueel van om de dag na het tandenpoetsen te beginnen met wat yoga-oefeningen die de borst openen en de sinussen leeg maken. Denk aan de vis, boog, boot, kameel en kaars. Ook de hoofdstand is goed.
3) Als je hier bekend mee bent doe dan de vuuradem (bhastrika), deze reinigt kapha dosha. Of adem een paar minuten door je rechterneusgat, goed voor circulatie en warmte.
4) Smeer je – net als in de herfst – in met natuurlijke sesamolie uit de natuurwinkel (niet de geparfumeerde variant uit de supermarkt!) en neem daarna een warme douche.
5) Ontbijt met havermout, gerstepap, gekookte rijstvlokken of kitchari. Eet vooral geen yoghurt in de ochtend en helemaal niet in de winter!!! De ochtend is het kaphatijd en de winter is het kaphaseizoen. Je kapha raakt hier op zeker van uit balans (denk aan slijm, hoesten en verkoudheid). Warm en licht verteerbaar ontbijten is dus het devies!
6) Drink thee van gember, kaneel en kruidnagel. Dit is verwarmend, verbetert de bloedsomloop en slijm verdwijnt uit je lichaam. Deze thee is goed om een uur na ontbijt of lunch te drinken.
7) Houd jezelf goed warm op koude dagen. Denk ook aan je hoofd want 60% van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd. Draag dus een hoed of muts als het koud is. En ga niet met blote voeten of enkels in je schoenen, maar draag liever geitenwollensokken dan blijven je voeten lekker warm.
8) In de winter is agni (het spijsverteringsvuur) op haar sterkst. Als je vlees wilt eten is dit seizoen daar het meest geschikt voor. Denk aan diervriendelijke kip of kalkoen.
9) Eet ’s middag ook het liefst warm, bijvoorbeeld soep met wat ghee daarin. Gestoomde, gesauteerde of roergebakken groenten zijn ook een goede lunch, net als volkorenbrood.
10) De winter maakt gevoeliger voor eenzaamheid en depressieve gevoelens. Zoek letterlijk en figuurlijk de warmte van dierbaren op en kruip tegen elkaar aan. De winter is volgens de ayurveda ook het seizoen waarin je vaker seks kunt hebben.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!