Als het buiten guur en koud is snakken we naar warm en behaaglijk eten. Comfort food dus, maar wel graag gezond en licht verteerbaar, zodat we na de maaltijd nog van onze dag kunnen genieten. We vroegen Ayurveda therapeut Jeroen Mei of hij een verwarmend winterrecept wilde delen, goed is voor alle dosha’s (dus zowel Vata, Pitta, als Kapha). Dit recept voor verwarmende rode linzen met spinazie en feestelijke rijst is het geworden. Als liefhebbers van Indiaas eten likken wij onze vingers af bij dit Indian Feast…
Ayurvedisch winterrecept: verwarmende rode linzen met spinazie en feestelijke rijst
Ieder seizoen vraagt volgens de Ayurveda om andere eetrichtlijnen om jezelf in balans te houden of meer in balans te brengen. De winter wordt gekenmerkt door kou en nattigheid, waardoor met name Vata en Kapha types uit balans kunnen raken. Maar ook Pitta’s kunnen bij een teveel aan kou hun evenwicht verliezen. In de Ayurveda geldt als (eenvoudige) richtlijn dat gelijksoortige eigenschappen elkaar versterken en dat tegenovergestelde kwaliteiten de balans in de goede richting kunnen duwen. Kou en vocht vragen dus vooral om voedingsmiddelen die warm zijn en een verwarmend effect op de spijsvertering hebben. In deze tijd van het jaar is het dus voor niemand goed om koud en rauw te eten, of om smoothies te drinken van groente en fruit.
Verwarmende voeding
In dit recept zijn de linzen verwarmend, net als de spijsverteringsbevorderende specerijen zoals komijn, steranijs, saffraan en garam masala. Ook gember en asafoetida (ook bekend als hing of duivels drek) geven warmte en ondersteunen je spijsvertering. Bovendien voorkomen ze gasvorming, waar Vata persoonlijkheden snel van last van kunnen hebben. Vata’s moeten doorgaans matig zijn met linzen en peulvruchten, maar zo af en toe rode linzen eten is oké.
Ingrediënten Ayurveda Winter recept voor 2-4 personen
Voor de rijst
- 200 gram witte basmatirijst(gespoeld in een vergiet)
- 1 steranijs
- 5 kardamonpeulen, gekneusd
- 1 kaneelstokje
- snufje saffraan
Voor de rode linzen met spinazie
- 200 gram rode linzen (goed uitgespoeld in een vergiet)
- circa 500 gram wilde spinazie (gewassen en harde stelen verwijderd)
- flinke snuf asafoetida (hing)
- circa tien curryblaadjes of 3 blaadjes laurier
- ruime theelepel kurkuma
Topping
- 2 witte uien (in ringen of partjes)
- 1 flinke duim gember (fijn gesneden)
- 2 tenen knoflook (gehakt)
- 1 ruime theelepel garam masala
- eetlepel ghee of boter
Garnering Ayurveda gerecht:
- (vegan) crème fraîche of zure room, verse korianderblaadjes
- optioneel: limoensap
- papadums om om dit Indian Feast compleet te maken
Zo maak je dit Ayurveda winter recept van rode linzen met spinazie
- Was de linzen zorgvuldig in een vergiet en controleer op kleine steentjes. Spoel ook de rijst goed af om van overbodig zetmeel te ontdoen en een mooie luchtige rijst te krijgen.
- Snijd de uien in ringen of partjes, hak de gember en knoflook fijn en doe alles met wat ghee in een koekenpan. Bak zachtjes tot de uien goudbruin en zoet zijn geworden. Voeg daarna de garam masala toe en bak nog even mee.
- Zet terwijl de uien bakken de linzen op met twee eenheden water (dat is de dubbele hoeveelheid van de linzen) en voeg de curryblaadjes (of laurier), kurkuma en asafoetida (hing) toe. Na een kwartje zijn de linzen gaar. Voeg eventueel extra water toe. Het moet een smeuïg geheel worden.
- Doe intussen ook de rijst in een pan met net zoveel water als rijst (dus 1 kop rijst betekent ‘plus 1 kop water’) met de steranijs, snuf saffraan en de gekneusde kardamonpeulen en breng aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en laat langzaam garen tot het water verdampt is en de rijst gaar (als er ‘gaatjes’ in de rijst verschijnen kun je het vuur uitzetten en laat je deze met deksel op de pan nog 10 tot 15 minuten staan). Houdt de rijst warm met de deksel op de pan en eventueel een theedoek er overheen.
- Voeg als alles klaar is de gewassen en grof gesneden spinazie toe aan de rode linzen en warm even door tot de spinazie enigszins geslonken is. Breng eventueel op smaak met zout en/of peper.
- Pak een mooi diep bord, schep de rijst en linzen op en doe er wat van de uien-topping overheen.
- Garneer met wat zure room of (crème fraîche) en de korianderblaadjes.
- Optioneel: voeg als laatste wat limoensap toe.
Meer leren over Ayurveda en voeding, of een consult aanvragen met onze Ayurvedisch therapeut Jeroen Mei? Kijk op praktijkvoorayurveda.nl
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Meer lezen van Jeroen over Ayurveda en je spijsvertering:
Ayurveda & je spijsvertering: met déze 6 tips stook jij jouw verteringsvuurtje op
Golden Milk: zo maak je dit heilzame drankje uit de Ayurveda zelf
Geen zin in een opgeblazen gevoel met de feestdagen? 7 ayurvedische tips
Ayurveda detox recept: herstel de balans in je lichaam met Kitchari
Ayurveda-expert legt uit: dit zijn de do’s én don’ts van een gezond ontbijt