Veer je meteen op bij het woord avontuur, of voel je je lichaam een beetje ineen krimpen? Juist als je er niet aan moet denken om op een outdoor avontuur te gaan, is het mogelijk precies het medicijn dat je nodig hebt. Geen zorgen, je hoeft niet meteen in de bergen te gaan hiken. Een nieuwe fietsroute uitstippelen of een onbekend natuurgebied vlakbij huis bezoeken kan net zo goed avontuurlijk zijn. De kunst is om het onbekende op te zoeken en jezelf precies genoeg uit te dagen, zegt journalist Brigitte Ars, oprichter van Alice goes Wild. Wat het vinden van die avontuurlijke sweet spot voor positieve impact heeft op je mentale gezondheid en persoonlijke groei vertelt ze hieronder.
Déze 7 positieve effecten heeft een outdoor avontuur
Brigitte: ‘Volgens een grootschalig onderzoek van de Britse organisatie Women in Adventure helpt buiten zijn en deelnemen aan avontuurlijke activiteiten om je gelukkig, vrij, gefocust, ontspannen en kalm te voelen. Women in Adventure voerde 3.000 enquêtes onder Britse vrouwen uit om te begrijpen hoe verschillende avontuurlijke activiteiten het welzijn en de geestelijke gezondheid van vrouwen beïnvloeden. Maar liefst 99,7% van de mensen die ondervraagd zijn, zegt dat ze het er ‘sterk mee eens’ zijn dat hun mentale welzijn vooruitgaat door avontuur. Ik zet hieronder graag 7 van de positieve effecten van avontuur voor je op een rijtje.
1. Verbinden met je innerlijke kind
Zelfs na een microavontuur keer je al anders terug. Je gebruikt je zintuigen veel meer en staat open om nieuwe dingen te ontdekken. Bovendien geeft het een positief en gelukkig gevoel als je een uitdaging bent aangegaan en jezelf hebt overwonnen. En behalve dat is een avontuur gewoon leuk, omdat het verrassend en speels is. Je maakt verbinding met het kind in jezelf.
2. Veerkracht en zelfvertrouwen
Avonturen vragen om mentale volharding, en daardoor krijg je meer veerkracht. Je leert omgaan met nieuwe en lastige situaties. Je ontwikkelt moed en leert langzaam je angsten overwinnen, stap voor stap, waardoor je meer zelfvertrouwen krijgt. Door jezelf fysiek uit te dagen, laad je je mentaal op. Bovendien leren avontuurlijke activiteiten ons omgaan met de veranderingen van deze tijd, vertelde hoogleraar neuropsychologie Margriet Sitskoorn me tijdens een interview van de Avontuurlijk Leven podcast.
3. Verbeterde conditie
Avontuur in de natuur maakt je mindful. Juist als iets uitdagend en nieuw is, dwingt dit je om vooral met je omgeving bezig te zijn. Bovendien bouw je een goede conditie op – of dat nu wandelend, fietsend of zwemmen is. Ook is een outdoor avontuur een goed medicijn tegen stress en ‘zitverslaving‘.
4. Versterkte relaties
Een avontuurlijke ervaring in de natuur versterkt de relaties met andere mensen met wie je op pad bent. Je herkent misschien wel dat de band met anderen juist werd versterkt als je je samen in een lastige situatie zat, bijvoorbeeld als er ineens een zware storm uitbreekt terwijl je ver van een schuilplaats zit. Uit onderzoek blijkt dat avontuurlijke activiteiten ook daarbuiten, als je eenmaal weer thuis bent, een positief na-effect hebben op relaties, vriendschappen, werkprestaties, balans in je leven en op gezinswaarden. Eigenlijk op alles wat wij belangrijk vinden in het leven.
5. Vrijheid en authenticiteit
Avontuur versterkt je eigen identiteit, je weet vaak beter wie je bent als je terugkomt. Het is makkelijker om jezelf te ontdekken in een situatie die nieuw en anders is. Als je alleen leeft in routine, kun je blinde vlekken ontwikkelen voor wie je eigenlijk bent.
6. Heling
Onlangs hoorde ik het verhaal van de 21-jarige Britse Amina, die een traumatische jeugd had waarbij haar moeder jong was gestorven. Amina voelde zich altijd boos en raakte zelfs aan de drugs. Uiteindelijk kreeg ze via een organisatie voor jeugdwerk de kans om een expeditie van drie weken door de Amazone in Peru te maken. Dit heeft haar gered, vertelt ze. Hoewel – of juist omdat – het een zware reis was, ontwikkelde ze ‘mentale volharding’, veerkracht en zelfvertrouwen, en ontdekte ze dat ze een echte leider is. Nu is ze zelf mentor voor jongeren en neemt ze hen mee op avontuur. Eenzelfde verhaal komt van wat oudere Kelvin die mishandeld werd. Hij vroeg zich af hoe hij ooit weer een normaal leven kon leiden en stond in de ‘overlevingsstand’. Hij vond zichzelf uiteindelijk door via een uitdagende bergtocht terug te lopen uit het donker met behulp van avontuur, om dingen te overleven’.
7. Positieve levensveranderingen
Je wordt creatiever, en een avontuur stelt je in staat om iets nieuws in jezelf te ontdekken, een andere richting in te slaan of een nieuwe fase in te luiden. Niet voor niets dus dat jongeren het avontuur opzoeken, maar voor volwassenen werkt het net zo. Avontuur gaat uiteindelijk om wat we leren en terugbrengen naar ons dagelijks leven.’