videocam Ben jij één van de miljoen Nederlanders die last heeft van hooikoorts?

Vooroudermedicijn: zó heel je oude pijn uit je familielijn

Heart + Soul
Het voorouder medicijn

Nathalie Meertens
24.07.2023

Of je het nu voelt of niet, je voorouders zijn aanwezig in elke cel van je lichaam. Ze beïnvloeden niet alleen je lichamelijke kenmerken en genetische aanleg, maar spelen ook een rol in je spirituele en emotionele welzijn. Een liefdevolle relatie opbouwen met je voorouders kan je leven dus flink verrijken, schrijft Daniel Foor in zijn boek Het vooroudermedicijn. Bovendien kun je zo bijdragen aan de heling van oude pijn in de familielijn. Het resultaat? Meer rust en vrede voor iedereen. Niet alleen in het hier en nu, maar óók in de geestenwereld. In dit artikel vind je 2 waardevolle oefeningen die jou helpen bij dit bijzondere reparatiewerk.

Vooroudermedicijn: zo heel je oude pijn in de familielijn

Voorouderwerk kan oude familiewonden helen en je huidige relaties verbeteren. Maar zelfs als je simpelweg een fijne relatie onderhoudt met je voorouders kan dat verregaande positieve effecten hebben. Daniel Foor: ‘Onderzoek heeft laten zien dat dat je fysieke en psychische gezondheid kan verbeteren. Je intellectuele prestaties en zelfvertrouwen kunnen stijgen. Je voelt je gesteund en bent in staat schadelijke oude gedragspatronen in het heden te helen. De hulp van liefdevolle voorouders helpt je bij het herzien van meningen, het stellen van grenzen, het vergeven van oude pijnpunten en maakt je bewuster van je relaties met nog levende familieleden.’ Het vooroudermedicijn is een ideale en uitgebreide gids die je in deze bijzondere reis kan ondersteunen. We raden je aan het te lezen als je serieus met je voorouders aan de slag wilt gaan. Hieronder vind je alvast wat belangrijke informatie en 2 waardevolle oefeningen.

Voorbereidend werk

Voorouder medicijn

Probeer zo veel mogelijk informatie over je familiegeschiedenis te verzamelen voordat je actief voorouderwerk gaat doen. Raadpleeg nog levende familieleden en doe bijvoorbeeld wat basaal genealogisch onderzoek (stamboomonderzoek). Deze feitelijke kennis zet je later natuurlijk samen met je intuïtie in. Bepaal in welke van de vier primaire familielijnen (de vrouwen in de lijn van je grootmoeders en de mannen in de lijn van je grootvaders) je herstelwerk wilt doen.

Kennismaken met een vooroudergids

Voordat je wonden in een familielijn gaat helen, is het fijn om kennis te maken met een vooroudergids. Dit is een liefdevolle, behulpzame, wijze voorouder die je kan steunen in je proces. Daniel Foor: ‘Vooroudergidsen zijn de lichtpunten in een bloedlijn en het levende bewijs van menselijk potentieel dat volledig is geharmoniseerd met liefde, wijsheid, schoonheid en dienstbaarheid. Deze vooroudergids kan je niet alleen helpen, maar weerspiegelt ook jouw eigen potentieel en jouw verantwoordelijkheid om een voorbeeld te zijn voor de mensheid.’ Hoe mooi is dat? Hier volgt een oefening waarmee je een vooroudergids kunt vinden.

Oefening 1

 1. Ga rustig zitten in een stille ruimte waar jij je comfortabel in voelt. Neem enkele minuten om fysiek en emotioneel te aarden. Mediteer, doe ademhalingsoefeningen, of zet simpelweg een heldere intentie voor dit ritueel.
 2. Heb je al andere (voorouder)gidsen die je in je dagelijkse leven ondersteunen? Roep ze nu dan rustig aan. Wees 1 minuut stil.
 3. Zodra je je spiritueel ondersteund voelt, ga je met je aandacht naar de specifieke familielijn waarmee je wilt werken. Maak je doel bekend: je wilt in contact komen met een gids die jou kan ondersteunen bij het helen van oude pijn. Wees 1 minuut stil.
 4. Volg de familielijn nu. Visualiseer deze bijvoorbeeld als een pad, rivier of draad. Laat je intuïtie een beeld vormen van deze familielijn en laat jezelf rustig meegedragen worden, misschien wel duizenden jaren terug. Stop op het moment dat je de aanwezigheid van een heldere, levendige en liefdevolle gids voelt of ziet. Wees 3 minuten stil.
 5. Zet zodra je contact hebt je intuïtie aan het werk om te bepalen met wie je te maken hebt. Probeer in te schatten of deze voorouder stabiel en levendig is, dat is wat je zoekt. Twijfel je, reis dan nog even verder of vraag je andere gidsen om hun mening.
 6. Benader je gekozen vooroudergids eerbiedig en nederig. Stel jezelf voor en vertel de gids de reden van je bezoek. Laat je leiden door de gids, leer elkaar even rustig kennen. Vraag je gids naar zijn of haar levensloop. Wees 2 minuten stil. 3 minuten stilte.
 7. Kijk of je een simpel offer of gebaar kunt maken dat laat zien dat je deze connectie waardeert en serieus neemt. Een lied, iets te eten, bloemen, wierook, of simpelweg wat meer aandacht.
 8. Stel je voor dat deze vooroudergidsen een buffer van gezonde energie vormen tussen jou en de meer recente voorouders van wie de geesten nog geen vrede kennen. Vraag je gidsen je te beschermen tot de hele familielijn in vrede is. Bedank de gidsen.
 9. Ga met je aandacht rustig terug naar je lichaam. Word je bewust van de energie van de vooroudergids die je meegenomen hebt; deze staat vanaf nu altijd tot je beschikking. Maak aantekeningen van het ritueel zodat je neits vergeet.

Herstelwerk beginnen

Nu je een vooroudergids hebt leren kennen, kun je aan de slag met herstelwerk. In de oefening hieronder ga je aan de slag met je recente voorouders, die je nog (net) hebt gekend, of net niet meer. Dit zijn de voorouders die ons in het heden nog het meest beïnvloeden. Het kernwoord in de oefening is vergeving. Een liefdevolle en vergevingsgezinde houding ten opzichte van recente voorouders helpt hen om rust te vinden en stelt hen beter in staat om je in het hier en nu van dienst te zijn. De heling zal bovendien ook doorstromen naar de oudere voorouders.

Vergeven is niet hetzelfde als goedpraten

Wat als sommige van je recente voorouders bekendstaan als mishandelaars? Wees gerust: vergeven is niet hetzelfde als iets goedpraten. Het betekent simpelweg dat je het verleden erkent zoals het is en dat je het recht durft aan te kijken. Alleen zo kun je vrijer zijn in het hier en nu. Door contact met deze voorouders te leggen kun je bovendien achterhalen of ze niet op een destructieve manier nog aanwezig zijn in jouw leven. En soms willen voorouders die op aarde een problematisch leven hebben geleid, hier juist graag nog dingen rechtzetten.

Oefening 2

 1. Open je rituele ruimte en nodig de voorouders uit. Vraag je gidsen je te steunen in deze vergevingsoefening.
 2. Spreek rechtstreeks met voorouders en familie uit de lijn die je uitgekozen hebt. Dit is het moment om te zeggen wat je gezegd zou hebben als je voorouders tegenover je hadden gestaan. Luister ook goed als zij zelf wat te zeggen hebben. Volg je hart en wees soms even stil om te voelen wat er omhoog wil komen.
 3. Lees de volgende zinnen op van papier of leer ze uit je hoofd: ‘Ik (zeg je volledige naam) vergeef je/jullie (spreek hun namen uit, of zeg bijvoorbeeld ‘alle voorouders van mijn grootvader’), voor alle schade, feitelijk en ingebeeld, bekend en onbekend, per ongeluk en expres, die je mij vanaf het begin der tijden tot aan het heden hebt aangedaan. En ik verlos je daarvan.’ Herhaal dit 3 keer en pauzeer dan.
 4. Zeg dan de volgende zin 3 keer: ‘Ik accepteer jouw vergeving voor alle schade, feitelijk en ingebeeld, bekend en onbekend, per ongeluk en expres, die ik jou vanaf het begin der tijden tot aan het heden heb aangedaan. En ik accepteer dat je mij daarvan bevrijdt.’ Wees even stil.
 5. Zuiver de energie in de ruimte met salie of verse kruiden, of sprenkel wat koud water, zing een lied of zeg een gebed.  Meld de aanwezige voorouders en gidsen dat het ritueel nu eindigt. Let op eventuele laatste boodschappen van je voorouders voordat je hen respectvol vraagt weer te vertrekken.

Hoe weet je of het zin heeft?

Tot slot: hoe weet je eigenlijk of je voorouderwerk effect heeft? De volgende punten zijn indicaties dat jouw inzet vruchten afwerpt:

 • Je voelt een sterke band ontstaan met je familielijn
 • Relaties met nog levende familieleden verbeteren
 • Je voelt hulp van je voorouders
 • Je merkt dat het de geesten van je herinnerde doden goed gaat

Roots Meditatiepakket & Dossier

Wijze lessen van o.a. Els van Steijn over de belangrijkste missie van je leven: het helen van (oude) pijn uit de familielijn
Bestel nu! Holistik Roots Pakket Els van Steijn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.