Autofagie: zó activeer jij de meest grondige schoonmaakploeg van je lichaam

Body
autofagie, detox
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
04.09.2020

Er bestaat geen fabriek die zo efficiënt werkt als je eigen lichaam. Biljoenen cellen zijn 24/7 in de weer om jouw gezondheid in tact te houden. Een van de meest wonderlijke processen op celniveau is autofagie. Dit is een proces waarbij cellen zichzelf vernieuwen door een gedeelte van de cel op te eten. Oude en beschadigde cellen en celonderdelen worden op deze manier afgebroken en gerecycled. Je activeert dit proces onder andere door een detox en periodiek vasten. Hier lees je waarom.

Autofagie: zó activeer jij de meest grondige schoonmaakploeg van je lichaam

Zie autofagie als het vervangen van de onderdelen van een auto. Soms moeten de banden worden vervangen, of is er een nieuwe accu nodig om te kunnen blijven rijden. Hetzelfde gebeurt in je cellen. Door autofagie worden oude of kapotte onderdelen van een cel ingepakt en door speciale transportblaasjes (vacuolen) naar de ‘recycle afdeling’ gestuurd: het lyosoom. Het lysosoom bevat enzymen die afgedankte eiwitten en celmembranen afbreekt tot kleinere stukjes, die de cel weer kan hergebruiken.

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Voordelen van autofagie

Autofagie speelt onder andere een rol bij een normale werking van je immuunsysteem en bij het afweren van (infectie)ziekten. Autofagie is ook dé manier van ons lichaam om gevaarlijke celdeling te stoppen en zaken als obesitas en problemen met je stofwisseling op te lossen. Er zijn aanwijzingen dat ratten die niet in staat zijn tot autofagie, dikker en slaperiger zijn dan hun soortgenoten die wel in staat zijn tot autofagie. Daarnaast hebben ze een hoger cholesterol en een slechter werkend brein. Ook uit ander onderzoek blijkt dat door middel van autofagie opgestapelde eiwitten die hersenschade kunnen gaan veroorzaken, opgeruimd worden. De enzymen in het lysosoom ‘verteren’ namelijk het atuofagosoom, een soort jasje dat om de samengeklonterde eiwitten zit.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

Autofagie (celvernieuwing) activeren

Je vraagt je nu vast af: hoe activeer ik de meest grondige schoonmaakploeg van mijn lichaam? Ten eerste, het zal je vast niet verbazen: ga sporten! Regelmatig sporten is één van de beste manieren om celvernieuwing te stimuleren. Een onderzoek onder muizen toonde aan dat de snelheid waarmee de diertjes autofagie creëerden, omhoog schoot nadat ze 30 minuten op een loopband hadden gerend. Deze snelheid bleef toenemen tot ze 80 minuten aan het rennen waren. Het helpt ook om een tijdje minder koolhydraten te eten. Zo ontzeg je je lichaam eigenlijk zijn primaire bron van energie. Als je minder dan 50 gram koolhydraten eet, komt je lichaam uiteindelijk in ketose. En dan gaat het vet als brandstof gebruiken, precies wat je wil bereiken. Ketose verkleint de kans op diabetes en maakt het gemakkelijker om vet kwijt te raken zonder spiermassa te verliezen.

Vasten en detoxen

Eén van de belangrijkste triggers voor autofagie is (periodiek) vasten (lees hier meer over intermittent fasting). Je kunt ervoor kiezen om dit standaard dagelijks 14 tot 16 uur te doen. Je eet dan al je maaltijden tussen de 8 en 10 uur, bijvoorbeeld van 8 uur tot 16 uur. Dit geeft je lichaam voldoende tijd om het zelfreinigende vermogen te activeren. Wil je langer achter elkaar vasten? Dan is een detoxkuur een goed idee. Het grootste pluspunt van (langdurig) vasten is dat je lijf niet constant aan de slag hoeft met het verteren van nieuw voedsel. Zo komt er energie vrij voor biochemische processen zoals autofagie. Ook krijgt de productie van je groeihormoon een boost door te vasten. Dit hormoon helpt bij de reparatie en groei van cellen en weefsels. Daarnaast ondersteunt het groeihormoon je lichaam bij het verbranden van energie uit vetreserves. Intermittent fasting en detoxkuren helpen je daarom bij het afvallen (lees hier meer over holistisch afvallen).

frecious, groentesap, detox, gezond

Frecious Detox

Een Frecious detox duurt 3, 5 of 7 dagen. Tijdens de detox drink je dagelijks 5 groentesapjes, 3 shots en een soepje. Hun diepgevroren biologische slowjuice groentesappen zitten tjokvol vitamines en mineralen. Met één flesje trakteer je elke cel in je lijf op een gezond feestmaal van wel 300 gram groente. De flesjes waar de sapjes in zitten zijn gemaakt van 100% gerecycled PET-Plastic. Tijdens de detox zorgt Frecious voor ondersteuning via de mail en een sapvasten-plan. Ze vertellen je precies welk sapje je wanneer moet drinken, zodat je tijdens het detoxen nergens over na hoeft te denken. Zie de kuur als een kickstart voor een gezondere leefstijl en een groot cadeau voor je lichaam. Kijk op frecious.bio voor meer informatie. 

Het gezondste sap van Nederland

Bestellen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Frecious. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform, waardoor Holistik gratis toegankelijk kan blijven voor iedereen.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.