Aromatherapie: dit doet het voor je geestelijke én lichamelijke gezondheid

Body
aroma therapie

Het gebruik van geuren is zo oud als de mensheid zelf. Bij oude beschavingen speelden aromatische houtsoorten, bloemen, planten en kruiden een belangrijke rol bij mystieke en religieuze bijeenkomsten. Later ontdekte men dat etherische oliën niet alleen lekker ruiken, maar ook een geneeskrachtige werking hebben. Hoogste tijd om aromatherapie in de spotlight te zetten en uit te zoeken hoe geuren kunnen bijdragen aan jouw geestelijke én lichamelijke gezondheid.

Aromatherapie: dit doet het voor je geestelijke én lichamelijke gezondheid

Je reukzin is je meest primaire zintuig dat rechtstreeks is verbonden met je hersenen. Concreet betekent dit dat er een soort ‘geursnelweg’ van je neus naar je brein loopt en sommige geuren direct van invloed zijn op je mentale gesteldheid. Maar wist je dat geuren er ook voor kunnen zorgen dat je je fysiek beter voelt? Het is daarbij van belang dat je het verschil leert kennen tussen synthetische- en etherische geuren.

Synthetisch versus natuurlijk

Synthetische geuren komen uit de fabriek en bootsen natuurlijke geuren na. Ze zijn bedoeld om een ruimte lekker te laten ruiken, maar hebben verder geen effect op je lichaam en geest. Natuurlijke geuren bevatten essentiële oliën. Dit zijn de geurige bestanddelen van geneeskrachtige planten, kruiden, bloemen, vruchten en zaden. Planten produceren deze bestanddelen als feromonen (signaalmoleculen) om bepaalde insecten aan te trekken (of juist af te stoten). De hoeveelheid essentiële olie die een plant produceert verschilt. Zo heb je voor één liter essentiële lavendelolie 150 (!) kilo bloeiende lavendeltoppen nodig.

Heilzaam

In tegenstelling tot synthetische geuren zijn de natuurlijke varianten wél heilzaam voor je lichaam en geest. Dit komt omdat de moleculen in etherische oliën ontzettend klein zijn. Hierdoor kunnen ze je lichaam via je longen binnenkomen of door je huid dringen. Neem een brandblaar. Deze trekt snel weg door een paar druppels pure lavendelolie tegen de plek aan te deppen. Synthetische lavendelolie heeft dit effect niet.

Aromatherapie to the rescue

Nu je het verschil weet tussen synthetische en etherische geuren kunnen we de stap zetten naar aromatherapie. Want hoe pas je geuren toe om je eigen welzijn te verbeteren? Het begint met de aanschaf van een paar flesjes essentiële olie. Je kunt deze oliën op allerlei verschillende manieren gebruiken. Zo kunnen je 5 à 10 druppels toevoegen aan een geurbrander of diffuser of op je kussen druppelen (lavendelolie doet wonderen als je slecht slaapt). Wat ook kan is essentiële olie toevoegen aan een koudgeperste biologische basisolie zoals argan-, jojoba-, of zoete amandelolie (5 à 10 druppels per 10 ml basisolie). Daarmee creëer je een heilzame massage olie die je huid verzorgt en helpt ontspannen bij spierklachten. En wat denk je van enkele druppels olie toevoegen aan je badwater? Bepaalde essentiële oliën kun je zelfs oraal innemen. Neem maximaal 1 à 2 druppels verdund in een lepel honing of in een kruideninfusie.

4 biologische oliën

aroma experience kitJe ziet, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos, alleen moet je wel weten welke olie je waarvoor kunt gebruiken. Een slim startpunt is de Aroma experience kit van Physalis (€27,50). In deze kit zitten 4 biologische essentiële oliën waar je volop mee kunt experimenteren: citroen olie, eucalyptus olie, lavendel olie en pepermunt olie. Laten we eerst op de afzonderlijke oliën en hun werking inzoomen.

Citroenolie – opwekkend en zuiverend

Citroen olie wordt verkregen door koude persing uit de verse schil van de vrucht. De inname van citroen olie ondersteunt je natuurlijke weerstand. Het verstuiven van de olie zuivert niet alleen de lucht, maar ook je luchtwegen.

Eucalyptusolie – verlicht bij verkoudheid

Eucalyptus olie wordt al eeuwen gebruikt om de gevoelige keel te kalmeren en luchtwegen te verzachten. En wist je dat je eucalyptus olie ook kunt innemen als natuurlijke bescherming tegen winterkwaaltjes?  Bij een verstopte neus doet eucalyptus olie wonderen. Voeg 5 druppels toe aan een kom warm water en inhaleer de damp gedurende 10 minuten door je neus en mond. Last van stramme spieren en gewrichten? Eucalyptus olie heeft een verwarmend effect als je de olie gebruikt voor een massage.

Lavendelolie – ontspant en bevordert de nachtrust

Lavendelolie is één van de meest toegepaste oliën binnen aromatherapie dankzij een brede waaier aan toepassingen. De olie wordt het meest gebruikt vanwege de ontspannende werking en is je beste vriend in stressvolle tijden. Lavendel olie leent zich perfect voor een fijne massage olie die enerzijds kalmeert en anderzijds zorgt voor een stralende huid. Ben je een slechte slaper? Het verstuiven van lavendel olie heeft een rustgevend effect op je zenuwstelsel én verdrijft hinderlijke insecten.

Pepermuntolie – verbetert de spijsvertering

Dat pepermuntolie een verfrissende werking heeft, weten de meeste mensen wel. Maar wist je dat pepermuntolie nog veel meer toepassingen heeft? De Grieken en Egyptenaren gebruikten pepermuntolie vanwege het stimulerende effect op de spijsvertering. De inname van pepermuntolie verlicht een opgeblazen gevoel en vermindert maagklachten en misselijkheid. Tip: voeg 2 druppels pepermuntolie toe aan een lepel honing en neem dit na de maaltijd. Verstuiven van pepermuntolie kan ook. Dit heeft een positief effect op je luchtwegen en vergroot je concentratievermogen en alertheid.

Luchtwegenmix

Je kunt de 4 oliën afzonderlijk gebruiken, maar het wordt pas écht interessant als je ze gaat mixen. In deze tijd van het jaar is een luchtwegenmix fijn om in huis te hebben. Voeg 1 druppel eucalyptus olie, 1 druppel citroen olie en 1 druppel pepermunt olie toe een aan theelepel honing. Tot 3 maal daags innemen. In de Aroma experience kit vind je nog veel meer toffe mix recepten. Voor je het weet ben je een echte geuren godin!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Bron: De neus, dr. Eva Heuberger en dr. Iris Verstappen

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Physalis. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je jenieuwd naar deze visie? Lees dan vooral dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.