Van angsthaas naar durfal: zo word je de dapperste versie van jezelf

Heart + Soul
angst overwinnen
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
19.05.2017

Roanne van Voorst is schrijfster en antropologe. In 2014 promoveerde zij cumlaude op een onderzoek naar risicogedrag. Dus als iemand weet hoe je de moedigste versie van jezelf kunt worden is het Roanne wel.

Van angsthaas naar durfal: zo pak je dat aan

Om je heen zie je mensen hun saaie kantoorbanen opzeggen en voor zichzelf beginnen, zorgeloos op wereldreis gaan, met flair een speech houden op die bruiloft van een goede vriendin, ronduit voor hun mening uitkomen of met parachute uit een vliegtuig springen. En jij wilt dat soort dingen ergens ook best…maar je durft nou eenmaal niet. Zo ben je niet. Jij bent meer een twijfelaar, iemand die voor het veilige kiest – of je hebt die ene angst, die het je onmogelijk maakt om dat soort stoere dingen te doen. Toch? Fout gedacht. Een durfal zijn, kun je leren. Met simpele en bewezen effectieve methoden, die je gewoon thuis kunt oefenen. En omgekeerd geldt het ook: bijna alle angsten zijn te overwinnen, als je maar weet hoe.

Dapper zijn

Ik deed jaren onderzoek naar angst en dapper-zijn, en geef er veel lezingen over en trainingen in. Vaak vragen mensen mij waarom ik zoveel durf, als ik ze vertel hoe mijn huidige leven eruitziet: vol bergbeklimmingen, reizen, risicovolle carrièrestappen en ander avontuur. ‘Was ik maar zo dapper’, zeggen ze dan, ‘maar ik zou dat echt nooit durven!’. Laat me met jullie delen wat ik op die momenten ook altijd tegen die mensen zeg: ‘Wedden van wel?’

Bang voor alles

Dat ik zo vrij en avontuurlijk kan leven, is namelijk het bewijs dat werkelijk iedereen het kan. Dit is geen valse bescheidenheid: ik ben van nature een enorme angsthaas. Ik ben al mijn hele leven bang voor van alles. Voor hoogtes, voor honden, voor autorijden, voor vliegen, voor een lege bankrekening, voor mijn geliefden teleurstellen, voor niet aardig gevonden worden, voor ziekte, voor de dood, voor duiken, voor enge types op straat, voor…hell, ik durfde niet eens gaatjes in mijn oren!

Tientallen experts

Tot ik zeven jaar geleden het thema angst begon te onderzoeken. Ik promoveerde erop, las er stapels boeken over, sprak er tientallen experts over, en begon de lessen die ik van hen leerde, zelf toe te passen. Sceptisch, dat wel. Maar het werkte. Veel beter, en veel sneller dan ik ooit had gehoopt. Ik werd dapperder, durfde meer, begon meer te leven naar mijn verlangens, en minder naar mijn angst. Misschien nog wel het belangrijkst – als ik toch weer eens bang werd, of ergens vreselijk over piekerde, wist ik nu hoe ik mezelf razendsnel kon kalmeren, zodat ik slimme beslissingen kon blijven maken ondanks mijn angst.

Angst beheersen

Mijn verhaal kan het jouwe zijn. Als je een ding uit dit artikel onthoudt, laat het dan dit zijn: er bestaat niet zoiets als bange versus dappere mensen – er bestaan alleen mensen die technieken kennen om angst te beheersen en te overwinnen, en mensen die dat (nog) niet kunnen. Ik ben geen durfal. Ik hoor inmiddels gewoon bij die eerste groep mensen. En die gaatjes, die komen er misschien ook nog wel eens. Gewoon, omdat ik het durf (en jij ook).

Vind jij jezelf ook zo’n typsiche angsthaas? Heb je last van spreek/rij/vlieg angst, hoogtevrees of ben je bang voor liften, honden, spinnen of het donker? Bij Roanne kun je een E-course volgen om in vijf weken je angst voor eens en altijd te overwinnen, en je dapperste zelf te worden. Kijk voor meer informatie op www.fearlesslyfearful.com of schrijf je in voor Roanne’s nieuwsbrief en ontvang gratis tips. Roanne van Voorst is schrijfster en antropologe. In 2014 promoveerde zij cumlaude op een onderzoek naar risicogedrag.

Tekst: Roanne van Voorst

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link