Biologische tandarts legt uit: déze 3 nadelen heeft het drinken van smoothies

Food
smoothie nadelen
smoothie nadelen


11.04.2019

In de ban van smoothies omdat ze zo goed voor je zijn? Lees dan vooral dit interview van Life Unlimited met biologische tandarts Maartje Daamen-Brands. Wat blijkt? Je kunt behoorlijk in de gezondheidsproblemen raken als je leeft op vloeibare groente en fruit…

Hou je vast: het drinken van smoothies heeft 3 verrassende nadelen

Dat groente en fruit goed voor je zijn, staat als een paal boven water. Royale porties passen ook prima in een healthy aging lifestyle. Maar is het wel echt zo gezond om aan de lopende band groente en fruit te pureren en vervolgens op te drinken? Zonder te kauwen. We legden deze vragen voor aan biologisch tandarts Maartje Daamen-Brands van tandartsenpraktijk De Liefde in Amsterdam. Naast tandheelkunde studeerde ze traditionele Chinese geneeskunde. Wat blijkt? Het drinken van smoothies heeft een paar verrassende nadelen…

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts.Download gratis mini-guideBody Guide Mini Guide

Smoothie-nadeel 1:  je kaakbot veroudert versneld

“We zien dat bij moderne mensen de kaken smaller worden doordat we steeds meer zacht voedsel zijn gaan eten. Verstandskiezen hebben daardoor geen ruimte om door te breken met alle gevolgen van dien. Als je kauwt, maak je enzymen aan die nodig zijn voor de spijsvertering. Als je vloeibare producten neemt, mis je die enzymen. Kauwen zorgt voor doorbloeding van de kaakspieren en de afzetting van kalk in het kaakgewricht. En het maakt de kaakspieren sterker.” Je zou dus kunnen zeggen dat het kaakbot versneld veroudert als we op vloeibaar voedsel leven.

Smoothie-nadeel 2:  De kans op gaatjes neemt toe

Maar daarmee is nog niet alle leed geleden, aldus Daamen-Brands. Ook de kans op gaatjes neemt toe. “Op het moment dat je iets eet of drinkt, met uitzondering van water, wordt het speeksel zuurder om de spijsvertering in werking te stellen. Dit zure speeksel lost mineralen op uit de tanden en dat is het moment dat er gaatjes ontstaan. Het speeksel blijft 30 tot 45 min zuur, daarna wordt het speeksel weer neutraal en nemen de tanden mineralen weer terug op in het glazuur. Ik zie weleens patiënten met orthorexia of extreme diëten. Die leven op smoothies en hun gebit heeft daar ernstig van te lijden. Ze hebben (veel) meer dan vijf eetmomenten per dag. Daarom is er onvoldoende tijd voor de remineralisatie van hun tanden.”

Smoothie-nadeel 3:  Er ontstaan eerder tandvleesproblemen

En ook het tandvlees mist de natuurlijke massage die optreedt tijdens het kauwen als we vertrouwen op zachte en vloeibare voeding. Daardoor ontstaan eerder tandvleesproblemen. En die dragen sterk bij aan ellende elders in het lichaam: ontstekingsprocessen en hart- en vaatziektes. Kortom onnodige veroudering omdat we te veel zacht, ‘voorgekauwd’ voedsel eten.

Maximaal 5 eetmomenten per dag

Maartje heeft een belangrijk advies om – behalve tandenpoetsen en flossen – je tandvlees en gebit gezond te houden. Beperk het aantal eetmomenten tot maximaal 3 à 5 per dag. “Hoe minder hoe beter. Het duurt na een maaltijd drie kwartier voordat het speeksel de mond weer heeft geneutraliseerd. Daarna kan de mineraalafzetting in de tanden weer op gang komen, wat nodig is om het glazuur te versterken. We gebruiken nu tandpasta met fluoride om dit proces te activeren, maar met maximaal 5 eetmomenten per dag, heb je helemaal geen fluoride nodig. En ga niet meteen na het eten of drinken poetsen, maar wacht drie kwartier tot de mineralisatie van het glazuur weer op gang is gekomen.”

Eet een wortel bij je smoothie

Maartje geeft toe dat smoothies een goede manier zijn om aan een extra portie groente en fruit te komen. Vooral als aanvulling op ons ‘armoedige’ geraffineerde dieet. Met één smoothie per dag zul je bovendien niet snel in de tand(vlees)problemen komen, maar leef je op smoothies, dan loop je op den duur risico je mondgezondheid te ondermijnen en daarmee je houdbaarheid van je tanden, kaken en uiteindelijk je hele lichaam. Daarom heeft Maartje voor smoothie-fanaten een gouden tip. “Eet er een paar wortels bij, dan blijven ook je tanden in vorm.” Maar nog beter is het om in plaats van een smoothie een grote bak salade te maken met daarin ook harde groentes en fruit, zoals selderij, wortel, radijs en appel of een paar noten.

Kauwen houdt je brein jong

Tijdens het schrijven van Check je houdbaarheid (een boek dat ik samen schreef met onderzoeksjournalist Pim Christiaans) kwamen we dit opmerkelijke feit tegen: kauwen beïnvloedt het brein. Een Japanse onderzoeksgroep keek naar de textuur van levensmiddelen en ontdekte dat het kauwen op knapperige of harde producten de neurogenese (de aanmaak van nieuwe zenuwcellen in het brein) aanzet. Dat betekent dus dat knagen je brein jong houdt!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Tekst: Hanny Roskamp / Life Unlimited

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide


  We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
  Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide


   We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
   Download nu jouw gratis Body Guide mini


    We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.