De afgelopen maand meegedaan aan Dry January en braaf alle borrels laten staan? Wacht dan vooral nog even met het kopen van die fles wijn waar je misschien stiekem naar hebt verlangd. Als je nog wat langer volhoudt, gaan de positieve effecten zich namelijk pas écht opstapelen. Tot je misschien wel niet meer anders wil en je leven van een permanent alcoholvrij-label voorziet. Zo ging het in ieder geval voor Jacqueline van Lieshout, auteur van De geest uit de fles. Hieronder delen we 5 van haar ontnuchterende argumenten voor een alcoholvrij bestaan in een benevelde wereld.
Geen druppel alcohol gedronken in Dry January? 5 gezonde redenen om door te zetten
De Dry January challenge komt oorspronkelijk uit Engeland. In 2013 ging daar de eerste Dry January campagne van start op initiatief van de organisatie Alcohol Concern. Inmiddels laten miljoenen Britten alcohol een maand lang staan. Ook in Nederland wordt Dry January steeds populairder. Niet zo gek want een maand geen alcohol drinken heeft direct positieve effecten op je welzijn: je leverwaarden zijn waarschijnlijk meteen opgeknapt, je voelt je fysiek en mentaal fitter en hebt zeker je alcoholintolerantie afgebouwd. Je zult nu veel minder drank nodig hebben dan voorheen om hetzelfde effect te voelen. Maar, stelt Jacqueline van Lieshout, als je van de langetermijneffecten van alcoholvrij leven wilt profiteren, zul je borrels langer dan een maand moeten laten staan.
Een heel jaar geen alcohol
Vandaag is de perfecte dag om een nieuwe belofte aan jezelf te maken (ook, juist, als jouw January allesbehalve ‘dry’ was!). Wat dacht je van 100 dagen geen alcohol? Of, als je durft, een heel jaar? Het voordeel van die laatste optie is dat je alle feestdagen, verjaardagen en andere bijzondere gelegenheden alcoholvrij meemaakt. Een verfrissende uitdaging die in ieder geval allesbehalve saai is, weet Jacqueline uit eigen ervaring.
De schadelijke effecten van alcohol
Een jaar geen alcohol, daar word je misschien een beetje ongemakkelijk van. Je zult misschien wat sociale stigma’s van je af moeten schudden (‘wat ongezellig zeg!’). Maar het is het dubbel en dwars waard om lekker je eigen plan te trekken en de alcohol te laten staan. Om je geheugen op te frissen, eerst een greep uit de schadelijke effecten van alcohol:
- Alcohol remt de vorming van nieuwe hersencellen, doodt ze en leidt tot kleinere hersenen. Ook kan het dementie veroorzaken.
- Alcohol verhoogt het risico op 7 soorten kanker en is verantwoordelijk voor 12,5 procent van alle kankergevallen.
- Elk dagelijks glas alcohol verhoogt de kans op borstkanker met 10 procent.
- Alcohol is wereldwijd de belangrijkste te voorkomen oorzaak van het ontstaan van zwakbegaafdheid tijdens de zwangerschap.
- Alcohol kan ontstekingen en vervetting in je lever veroorzaken.
5 goede redenen om door te zetten
Afhangende van de rol die alcohol in jouw leven speelde, kan alcoholvrij gaan leven in meer of mindere mate revolutionair zijn. In de eerste plaats is het empowering en moedig om tegen de verwachtingen van onze van alcohol doordrenkte cultuur in te gaan. Dat alleen al is een reden om ervoor te gaan! Hieronder volgen er nog 5 die je ongetwijfeld over de streep trekken.
1. Emotionele heling
Veel mensen gebruiken alcohol (onbewust) om zichzelf te verdoven, vaak onder het mom van ‘ontspanning’. Als je stopt met drinken is de kans groot dat je nieuwe dingen over jezelf leert. Jacqueline van Lieshout ziet bij haar cliënten steeds opnieuw hoe stoppen met drinken oud zeer, onzekerheden en traumasporen aan het licht brengt. Jezelf beloven dit alles niet meer uit de weg te gaan, met wat voor verdovend middel dan ook, is een groots gebaar. Als je je wonden wilt helen zul je ze eerst moeten erkennen en onderzoeken.
2. Betere nachtrust
Alcohol vermindert je hoeveelheid remslaap, de belangrijkste diepe slaap die je nodig het om te herstellen. Veel mensen vallen beter in slaap na een borrel. Maar de adrenaline die je aanmaakt door de drank zorgt er gedurende de nacht juist voor dat je lichter slaapt of zelfs wakker ligt. Uiteindelijk sta je veel uitgeruster op als je nuchter naar bed gaat.
3. Risico op kanker
Het risico op kanker wordt direct minder als je significant minder of niet meer drinkt. En de gezondheid van je cellen zal in de loop der tijd alleen maar verbeteren, vooral als je ook gezond eet en voldoende beweegt.
4. Vruchtbaarheid
Wist je dat alcohol heel veel invloed heeft op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen? Het maakt het zaad trager en bij vrouwen raakt de hormoonbalans ervan verstoord. Dus als je zwanger wilt worden is het een heel goed idee om de alcohol te laten staan. Ook bij cyclusstoornissen en andere hormoongerelateerde klachten kan het verlichting bieden.
5. Gezonder gewicht
De kans is groot dat je gewicht stabiliseert en ‘vanzelf’ gezonder wordt als je stopt met drinken. Dat komt deels omdat er natuurlijk hartstikke veel calorieën in bijvoorbeeld wijn en bier zitten. Maar alcohol zorgt er ook voor dat je voedingsstoffen niet goed worden opgenomen en triggert als gevolg daarvan – ’s nachts of the day after – vaak een gedachteloos gesnaai. Voeg daar nog aan toe dat je dan juist vaak zin hebt in vettige of zoete snacks, en je snapt dat alcohol je gewicht niet ten goede komt. Als je stopt met drinken – en daarnaast gezond eet – zal je eetlust zichzelf reguleren en je gewicht hoogstwaarschijnlijk volgen.
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide