Acupunctuur is een eeuwenoude behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde. Inmiddels ervaren steeds meer mensen in het westen ook de voordelen van deze oude geneeswijze. Maar hoe werkt het eigenlijk? Het lijkt bijna magisch, dat een paar kleine naalden zoveel impact kunnen hebben op je gezondheid. Benieuwd hoe dat zit? Acupuncturist Merel van Bockxmeer legt het uit.
Acupunctuur: dit is hoe deze eeuwenoude methode met naaldjes werkt
Merel: ‘Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt je levensenergie (Qi) door je lichaam via energiebanen, de meridianen. Zolang die energie vrij kan bewegen, voel je je energiek en in balans. Maar als er ergens een blokkade ontstaat, kun je last krijgen van klachten zoals pijn, vermoeidheid of spijsverteringsproblemen. Door op de juiste plekken dunne naaldjes te zetten, komt die energie weer in beweging en krijgt je lichaam de kans om zichzelf te herstellen.
Stromend water
Je kunt de energiestroom in je lichaam vergelijken met de stroming van een rivier. Wanneer er stenen in de waterloop liggen, stroomt het water niet lekker door. Aan de ene kant blijft het water stilliggen, en aan de andere kant gaat het juist harder stromen. Zo kan het in je lichaam ook aanvoelen. Wanneer je ergens pijn ervaart, betekent dit dat er stagnatie is. Dit kan door een blessure komen, of doordat je een beweging te vaak hebt herhaald.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!
Ook emoties (zoals spanning) kunnen ervoor zorgen dat energie zich vastzet ergens in je lichaam. De Chinese geneeskunde gaat ervan uit dat lichamelijke processen rechtstreeks zijn verbonden met onze emoties. Langdurige of heftige emoties kunnen ervoor kunnen zorgen dat energie niet goed doorstroomt. Je kunt dit merken doordat je slecht slaapt, je gedachten niet stil kunt zetten of door stemmingswisselingen. Je kunt het ook voelen aan spanning in je schouders, problemen met je spijsvertering of bijvoorbeeld rugpijn. Acupunctuur werkt als het verplaatsen of weghalen van stenen in de rivier. Je laat het weer stromen en maakt de weg weer vrij. Dit is vaak direct voelbaar door een opgelucht, ontspannen en lichter gevoel na de behandeling.
Via het bindweefsel
De effectiviteit van acupunctuur wordt steeds meer erkend en onderzocht. Zo zijn er veel aanwijzingen dat fascia (bindweefsel) fungeert als communicatiemiddel tussen lichaamsdelen. Op deze manier is de werking van de meridianen uit te leggen. Het bindweefsel is in je hele lichaam te vinden, rondom spieren, organen en bloedvaten. Er is gebleken dat er energiestromen zijn die bepaalde richtingen volgen. Hierdoor kun je organen beïnvloeden via een punt dat daar ver vanaf ligt. Zo kun je een verkoudheid goed behandelen met een punt op de hand en kun je een pijnlijke enkel bijvoorbeeld op de andere enkel behandelen. Dit is meteen veel fijner, omdat een pijnlijke plek daardoor niet geprikt hoeft te worden.
Wat zegt de wetenschap?
Acupunctuur zorgt voor een betere doorstroming van bloed, zuurstof en voedingsstoffen in je lichaam. Daarnaast werkt het op het zenuwstelsel en verbetert het de communicatie tussen de hersenen en je zenuwuiteinden. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken waarbij met hulp van MRI foto’s de effecten van acupunctuur op de hersenfunctie is onderzocht. Hierdoor is
zichtbaar dat acupunctuur de aanmaak van lichaamseigen stoffen stimuleert. Dit verklaart waarom het pijn kan verminderen, invloed kan hebben op je stemming, ontstekingen kan remmen en hormonen reguleren.
Bezoek acupuncturist
Tijdens een bezoek aan een acupuncturist zal deze waarschijnlijk je pols voelen en je tong bekijken. Op deze manier ‘leest’ hij of zij jouw energie en krijgt inzicht in de balans van je lichaam. Hierdoor is duidelijk of bepaalde organen een teveel of juist een tekort aan energie hebben, of dat er sprake is van hitte zoals bij een ontsteking of bij opvliegers.
Acupunctuur: om ziekte te voorkomen
Je kunt acupunctuur ook heel goed preventief gebruiken, als onderhoud voor je vitaliteit. In de traditionele Chinese geneeskunde werd het júist daarvoor ontwikkeld: om ziekte te voorkómen in plaats van te genezen. Door regelmatig behandelingen te ondergaan, kun je je immuunsysteem versterken en je hormonale evenwicht ondersteunen. Zo blijft je lichaam in balans en kan je zelfherstellend vermogen optimaal zijn werk doen. Wij zijn vaak gewend om (te) lang met klachten te blijven rondlopen of we zijn deze normaal gaan vinden. Dat zie je bijvoorbeeld bij terugkerende hoofdpijn, menstruatie- of overgangsklachten. Wanneer je je energie goed onderhoudt, merk je wellicht dat ook deze klachten verdwijnen’.
Meer lezen?
Merel van Bockxmeer is acupuncturist, auteur en spreker. Zij heeft een inspirerend én praktisch boek geschreven over de overgang met tips uit de Chinese geneeskunde: De overgang, jouw tweede lente is te bestellen via merelvanbockxmeer.nl.
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!