Veruit de beste plek om een gespannen geest te kalmeren is de natuur. Het is dan ook geen gek idee om er vandaag op uit te trekken voor een lange wandeling in de natuur. Een uur buitenlucht doet wonderen voor je mentale gezondheid. Een groene omgeving heeft bovendien een hoge restoratieve waarde. Wat dat precies is en waarom dit een belangrijk gegeven is als je last hebt van stress lees je hier.
Last van stress? Zó krachtig is het herstellend vermogen van de natuur
Een gespannen geest heeft enorm veel baat bij tijd doorbrengen in de natuur, dat blijkt uit een internationaal onderzoek naar de ‘restoratieve waarde’ van leefomgevingen. Het onderzoek vond plaats aan Universiteit Leiden onder leiding van sociaal en omgevingspsycholoog Henk Staats.
Restoratieve waarde van de natuur bij stress
De restoratieve waarde is de mate waarin een omgeving bijdraagt aan het psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid. Staats en zijn Zweedse en Amerikaanse collega’s voerden het onderzoek uit onder enkele honderden studenten in Nederland, Zweden en de Verenigde Staten. De onderzoekers vergeleken de restoratieve waarde van alledaagse bezigheden zoals een cafébezoek, zitten in het park en recreatief winkelen. Wat bleek? Parken werden het hoogst gewaardeerd voor herstel na een stressvolle periode. De waardering van winkelstraten en cafés daalt juist naarmate mensen vermoeider zijn. Urenlang door een park struinen is overigens niet nodig om voor een mentale oppepper. Sterker nog: volgens een onderzoek van Goossen, Van Winsum-Westra en Van der Wulp (2007) blijkt dat de grootste verbetering in de gevoelsstemming optreedt tijdens de eerste vijf minuten van een bezoek aan de natuur.
Stress en de natuur
Ook omgevingspsychologe en hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg is overtuigd van de heilzame werking van de natuur. Uit haar publicatie Waarom wij natuur nodig hebben komt een aantal interessante feiten naar voren. Zo blijkt dat alleen al door de aanblik van natuur het stresshormoon cortisol in je lichaam afneemt. Valt bij jou de stress toch niet zo gemakkelijk van je schouders wanneer je een boswandeling maakt? En vind je het lastig om écht te genieten van de natuur? Dan kunnen onderstaande mindfulness tips je helpen te verbinden met de natuur. Ga naar een bos of een park bij jou in de buurt en focus je elke 10 minuten op een ander zintuig.
4 mindfulness tips in de natuur
1. Kijken (10 min): Ga even van het pad af en neem de tijd om je omgeving in alle richtingen te verkennen. Kijk naar de schaduwen, kleurschakeringen, de dynamiek en beweging in het bos. Trekt iets je aandacht? Ga dichterbij kijken, tot in de details. Geef het allemaal je onverdeelde aandacht.
2. Ruiken (10 min): Focus je vervolgens op je reukvermogen. Draagt de lucht die je inademt geuren met zich mee? Ruik je de bladeren, de bomen en de aarde? Laat de geuren op je inwerken, en de gevoelens die ze opwekken.
3. Horen (10 min): Verken geluiden. Zoek ergens een plekje, bijvoorbeeld op een parkbankje, doe je ogen dicht en luister. Probeer met je hele lichaam te luisteren en je zoveel mogelijk te ontspannen. Je hoeft niet te oordelen over wat je hoort, het ervaren is voldoende. Laat je erdoor overspoelen, rustend in de stilte tussen de geluiden.
4. Aanraken (10 min): Zoek een uitrustplekje en verken de dingen om je heen door ze aan te raken en te voelen. Sluit, als je dat prettig vindt, af en toe je ogen. Op die manier kun jij je nog beter concentreren op wat je aanraakt. Dwalen je gedachten af? No worries, breng ze op een vriendelijke wijze terug.
Kom thuis in je lichaam meditatiepakket
- 60 minuten geleide meditaties voor een liefdevolle relatie met je lijf
- Ingesproken door holistisch therapeut Suze Retera
- Inclusief 30 pagina dik dossier + mini podcast
Bronnen: Barton & Pretty (2010), Universiteit van Leiden.