Heb je weleens van de ‘Franse paradox’ gehoord? Uit onderzoek blijkt dat de bourgondische Fransen in het algemeen minder gezond eten, maar tóch minder last hebben van hart- en vaatziekten. Er wordt verondersteld dat dit komt door hun gebruik van rode wijn, waar veel van het superkrachtige stofje resveratrol in zit. Een glaasje rode wijn drinken op z’n tijd is dus een prima idee. Je dagelijkse dosis resveratrol kun je echter beter ergens anders uit halen. Wat resveratrol is, waar het goed voor is en wat het beste resveratrol supplement is lees je hieronder.
Wat is resveratrol?
Resveratrol is een krachtige antioxidant die in de natuur voorkomt. Het stofje behoort tot de groep van fytoalexinen. Dat zijn stoffen die een plant zelf aanmaakt om zich te beschermen tegen schimmels, virussen, bacteriën, insecten en UV-straling. Het is dus onderdeel van het natuurlijke afweermechanisme van planten, dat hen beschermt tegen allerlei ziekten en aandoeningen. Niet zo gek dus dat het ook voor mensen een krachtige gezonde werking kan hebben.
Vitamine opbergtas
Al jouw potjes bij de hand
Deze stijlvolle storage bag biedt ruimte voor 6 potjes en is perfect voor thuis en onderweg.Bestel tas voor €34,95
Resveratrol en veroudering
Resveratrol heeft een hele reeks mogelijke gezondheidsvoordelen. Sommige onderzoeken suggereren dat resveratrol veroudering tegengaat. Dat komt vooral omdat het sirtuïne-genen in je lichaam activeert. Sirtuïnes zijn een soort eiwitten die een rol spelen bij het reguleren van verschillende cellulaire processen in je lijf, waaronder veroudering en ontsteking. Resveratrol zou deze sirtuïne-genen activeren door de effecten van calorierestrictie na te bootsen in je lichaam. Calorierestrictie is geassocieerd met een langer en kwalitatief beter leven en verlaging van de kans op kanker, neurodegeneratieve ziekten, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, obesitas, leververvetting en diabetes type 2.
Resveratrol voordelen en werking
Als je lang en gezond wil leven, verdient resveratrol dus zeker een (ere)plekje in je dieet. We zetten nog wat gezonde effecten van resveratrol op een rijtje:
- Het is een natuurlijke ontstekingsremmer.
- Resveratrol stimuleert de vetverbranding en gaat de aanmaak van nieuwe vetten tegen. Het kan ook je eetlust verminderen.
- De stof verlaagt het slechte cholesterol (LDL) in het bloed. Dat zorgt voor een kleinere kans op hart- en vaatziekten.
- Sommige onderzoeken suggereren dat resveratrol ook kan bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel, mogelijk door het verbeteren van de insulinegevoeligheid.
Waar zit veel resveratrol in?
Resveratrol is vooral aanwezig in de wortel van de Japanse duizendknoop en de pitten, steeltjes en schillen van druiven. De schillen van druiven bevatten de hoogste concentratie resveratrol en de rode variant bevat er meer van dan de witte. Rode wijn is dus een goede bron van resveratrol, dat las je hierboven al. Verder vind je het stofje in blauwe bessen, cacao, pinda’s, pistachenoten, appels, pruimen, jackfruit, moerbeien, tomaten en zwarte olijven. En je kunt resveratrol (in een veel hogere dosis!) binnenkrijgen via een supplement.
Wat is de beste resveratrol?
Wij gebruiken zelf de gemicroniseerde, liposomale resveratrol van Purovitalis. Dit is resveratrol die, in tegenstelling tot veel andere supplementen, verhoogd biologisch beschikbaar is. De resveratrol is namelijk vermalen tot hele kleine deeltjes die makkelijk opneembaar zijn, én de liposomen in de formule zorgen ervoor dat de resveratrol rechtstreeks in je cellen terechtkomt. Wel zo handig, want als je lijf de resveratrol niet effectief kan absorberen en gebruiken kun je ook niet optimaal profiteren van alle gezondheidsvoordelen. Met dit supplement zit dat helemaal goed. Aan één capsule per dag bij het ontbijt heb je voldoende om je resveratrol voorraad op peil te houden.
Bron: benfida.com