Gazpacho: super gezonde zomersoep voor tropische dagen

Food
gazpacho
gazpacho


08.06.2023

Wat eet je met dit zwoele weer? Gazpacho! All over from Spain. Het fijne aan gazpacho is ook nog eens dat het super makkelijk te maken is. Gooi wat groenten bij elkaar in de blender en klaar is het. Je kan een flinke hoeveelheid maken die je koud zet in koelkast, de smaken trekken er dan nog beter in, en hoe kouder, hoe verfrissender. Een fijn recept vind je hier.

Gazpacho: super gezonde zomersoep voor tropische dagen

Is het je wel eens opgevallen dat je eetlust afneemt met warm weer? Dit heeft te maken met je spijsvertering die veel warmte opwekt in je lichaam. Warmte die maar liefst 12 tot 18 uur voelbaar blijft in je lijf. Vooral de verwerking van eiwitten zorgt voor veel hitte. Daarom hebben mensen in de zomer vaak minder trek in vlees, kaas en vis. Daarnaast wordt je spijsvertering extra aan het werk gezet als je een grote maaltijd hebt gegeten. Hier kun je het dus ook weer extra warm van krijgen.

Lichte koude maaltijden

Lichte koude maaltijden zijn dus ideaal voor in de zomer! Maar je wil natuurlijk voorkomen dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Gazpacho is de oplossing. Dit is een koude soep gemaakt van rauwe groenten. Oorspronkelijk een Spaans gerecht. Vaak op basis van tomaat, komkommer en knoflook. Groenten dus die veel vocht bevatten, precies wat we extra nodig hebben op warme dagen.

Ingrediënten voor 500 ml gazpacho

– 2 tomaten
– 1 paprika
– ¼ komkommer
– ¼ ui
– ¼ venkel
– 1 teen knoflook
– 30 ml olijfolie
– 10 ml balsamicoazijn, citroensap
– snufje zout, peper en venkelzaad

Bereiding

– snij de groenten grof en doe ze in een blender
– voeg de olie, azijn, citroensap en specerijen toe
– laat het lekker blenden totdat het een smooth geheel wordt
– zet het vervolgens 1 a 2 uur koud in de koelkast.
– serveertip: dien het op met blaadjes verse basilicum.

Healthy croutons

Wil je een bite aan de gazpacho toevoegen? Snij wat groenten in kleine blokjes en serveer ze in aparte schalen op tafel. Dan kan iedereen opscheppen wat ze lekker vinden. Als een soort gezonde croutons. Eet smakelijk!

Tip: de gazpacho kan je 1 à 2 dagen bewaren in de koelkast. De zuren werken als natuurlijke conserveringsmiddelen. Je kan je ook een deel invriezen en laten ontdooien als je trek hebt. Lekker extra koud!

Thuiskomen in je eigen lichaam?

Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guide Holistik Energy Pakket Karlijn en Evelyn
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.