Simpel gezegd betekent intuïtief eten dat je eet zonder regels, beperkingen en diëten. Je vertrouwt helemaal op de signalen van je lichaam om te weten wat en wanneer je moet eten. En geen één voedingsmiddel is daarbij dus ‘verboden’. Klinkt ontspannen, vind je niet? Toch is intuïtief eten voor veel mensen nog ondenkbaar. Ze zijn bang om ‘uit de bocht te vliegen’, te gaan eten zonder rem en aan te komen in gewicht. Omdat we opgegroeid zijn in een dieetcultuur is het helemaal niet gek dat je die angst hebt. Maar het is zonde als je je erdoor laat leiden. Want als je intuïtief gaat eten, zal je lichaam juist zijn natuurlijke balans terugvinden. En bovendien komt er heel wat ruimte vrij in je hoofd als je je helemaal geen zorgen meer maakt over eten. Ben je nog sceptisch? Hieronder hebben wij onze 3 favoriete boeken over intuïtief eten op een rij gezet. Ze staan vol (wetenschappelijk onderbouwde!) wijsheid die je op weg kan helpen in je reis.
Onze 3 favoriete boeken over intuïtief eten
1. Evelyn Tribole & Elise Resch, Intuïtief eten
Intuïtief eten klinkt misschien als een nieuwe hype, maar het begrip is al in 1995 ontwikkeld, door diëtisten Evelyn Tribole en Elyse Resch. In Intuïtief eten, de Nederlandse vertaling van de bestseller Intuitive Eating: A Revolutionary Anti-Diet Approach, zetten zij 10 principes van deze manier van eten uiteen, onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaring.
2. Laura Thomas, Just Eat It
Just Eat It is een behulpzame, gedetailleerde gids die je op de weg naar intuïtief eten kan ondersteunen. Het boek helpt je schuldgevoelens rondom eten en lichaamsbeweging los te laten. Bovendien lees je waarom het zo belangrijk is om álle (!) eetregels gedag te zeggen, en hoe je de verbinding met je lichaam kunt herstellen.
3. Caroline Dooner, Het f*ck it dieet
Caroline Dooner biedt je in Het f*ck it dieet een simpel alternatief om je fysieke, emotionele en mentale relatie met voedsel te herstellen. Het geheim? Eten. Wat je maar wilt. Eer je eetlust en luister naar je honger. Als je lichaam eenmaal uit de survivalmodus is, wordt het steeds makkelijker om te luisteren naar wat het echt nodig heeft. En een gezondere relatie met eten zorgt voor een gezondere jij.