Wanneer je lichter wilt leven, is je meegezeulde ballast verkleinen een goed idee. Over dat bevrijdingsproces gaat Langston Kahn’s boek Radicale transformatie. Kahn baseert zich op verschillende spirituele tradities, waaronder het sjamanisme. Hij beschrijft uitvoerig wat er nodig is om los te breken van beperkende patronen, geïnternaliseerde onderdrukking en pijn uit vorige levens. Een belangrijke oefening om je eigen te maken is het ontmaskeren van jouw triggers. Wat triggers precies zijn en wat ze jou vanuit sjamanistisch perspectief te vertellen hebben lees je hieronder.
Triggers: dit is wat deze spirituele wegwijzers je volgens het sjamanisme te vertellen hebben
Een trigger is iets wat je ertoe brengt om buitenproportioneel heftig op iets te reageren, of je juist helemaal af te sluiten (dissociatie). Een situatie die je triggert herinnert je (onbewust) aan een traumatische situatie uit het verleden. Het hoeft daarbij lang niet altijd om iets als mishandeling of een natuurramp te gaan. De meest subtiele voorvallen kunnen, vooral voor kinderen traumatiserend zijn. Bijvoorbeeld wanneer een kind de boodschap krijgt dat het niet zijn volledige zelf mag zijn, dat een deel van hem fout, vies of abnormaal is.
Vermijding
Triggers zijn no fun. Ze doen pijn dus willen we ze vermijden. We sluiten ons hart om onszelf te beschermen. We gaan hyperbewust leven om er zeker van te zijn dat we nooit meer verrast worden door een trigger en verkleinen zo onze wereld. Of we proberen de controle te krijgen over anderen, zodat zij ons nooit meer pijn kunnen doen. Relaties lopen stuk of blijven oppervlakkig. We verliezen onze onbevangenheid, kwetsbaarheid en levenslust; soms abrupt, soms zo geleidelijk dat je het pas na jaren doorhebt. En natuurlijk ontstaat er dan een self-fulfilling prophecy: angst voor pijn creëert juist pijn.
Triggers als geschenk
Vanuit sjamanistisch oogpunt zijn triggers vooral heel nuttig. Je kunt ze zelfs zien als geschenk. Volgens het sjamanisme praten je lichaam en je ziel constant tegen je. Je omgeving helpt je ziel het antwoord te vinden op de vraag ‘waarom ben ik hier?’ Alles wat je tegenkomt is een roep om je te verbinden met de essentie van je ziel. Juist je triggers. Kahn: ‘Hoe zou het zijn als elke trigger een geheime landkaart bevat van de oorsprong van ons lijden, die ons de weg terug wijst naar heelheid, evenwicht en gezondheid?’
Aandacht voor je diepste wonden
Triggers zien als een geschenk klinkt misschien doodeng of zinloos. Toch zal er altijd iets blijven zeuren als je juist je allerdiepste wonden niet heelt. In zijn boek deelt Kahn een mooie oefening die je helpt je triggers te ontmaskeren. Hij gaat als volgt.
Oefening: stenen omkeren
Stel je voor dat de triggers die je tegenkomt als stenen zijn waarover je struikelt in je dagelijkse leven. Je weet dat je gestruikeld bent als je buitenproportioneel heftig reageert op een situatie, of wanneer je je compleet afsluit van de wereld. Je voelt iets in je lijf veranderen, denkt waarschijnlijk erg zwart-wit, wilt uithalen naar de ander of je juist verstoppen. Ga wanneer je wat gekalmeerd bent zitten met een notitieboekje en stel jezelf de volgende vragen:
1. ‘Wat wordt me voor mijn gevoel aangedaan?’ Bijvoorbeeld: ik voelde me compleet afgewezen, ze nam me niet serieus, ze wilden me zwart maken. Censureer jezelf niet. Het antwoord kan niet ‘overdreven’ zijn. Probeer niet opnieuw meegesleept te worden door emoties die opkomen, blijf in een waarnemende positie. Deze vraag kan het plotseling ontzettend duidelijk maken waarom je reageerde zoals je deed, en een gevoel van diepe compassie voor je innerlijke kind opwekken.
Weer terug in balans komen?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Karlijn's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide
2. ‘Wie in mij doet mij dit aan?’ (Wie in mij wijst mij compleet af? Wie in mij neemt mij niet serieus?) Hier is de kans groot dat er een herinnering van vroeger opkomt waarin je precies hetzelfde gevoel kreeg als nu. Met wie stond je toen oog in oog?
3. ‘Waar in mijn lichaam ervaar ik dit gevoel het sterkst?’ Beschrijf je gevoel hardop. Bijvoorbeeld: ‘Mijn keel zit dicht en ik zie een beeld van mijn vader.’ ‘Ik voel een zwaar gevoel in mijn maag, alsof er een steen in zit.’ Dit deel van de oefening kan vastgezette energie in je lichaam bevrijden.
Draag de 3 vragen bij je
Zie bovenstaande 3 vragen als een kostbare tool in je gereedschapskist voor heling en spirituele groei. Je kunt ze jezelf ook stellen als je bijvoorbeeld iets denkt als: ‘Ze ziet er zo mooi uit! Zo mooi zal ik nooit zijn.’ Wie in jou heeft het gevoel dat je nooit zo mooi zal zijn? Of: wie in jou weet dat je ook zo mooi bent? Of misschien denk je: ‘Hij is zo’n sloddervos. Ik zou er zelf nooit zo’n zooi van maken.’ Wie in jou is een sloddervos? Of: wie in jou ontkent jouw eigen slordigheid? De vragen helpen je keer op keer terug naar binnen te keren en de regie over jouw helingsproces terug te pakken. Alles wat je triggert, wijst je op een blokkade in jezelf; energie die bevrijd wil worden en ingezet wil worden voor jouw purpose.
Grenzen stellen
Tot slot: als je partner een keer vergeet te vragen hoe je belangrijke afspraak was en jij compleet uit je slof schiet, kun je het zien als een wijze trigger. Maar soms heb je alle reden en recht om echt boos te worden. Soms is het veiliger om je af te sluiten of mag je luid en duidelijk je grenzen aangeven. En het fijne is dat ’triggerwerk’ je juist helpt het onderscheid tussen die verschillende situaties helderder te gaan zien. Zo kun je reageren vanuit je authentieke, wijze zelf, in plaats van vanuit een onbewust pijnpatroon. Radicale transformatie, Langston Kahn, €25, via Bol.com.
Je sparkle houden na je 40e?
Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tipsDownload gratis mini-guide