Een depressie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder een tekort van bepaalde voedingsstoffen. Zo laten verschillende studies een verband zien tussen depressie en vitamine D. En dan te bedenken dat zo’n 40% van de Nederlanders last zou hebben van een vitamine D tekort! Vooral als je momenteel een depressie hebt, in het verleden depressief bent geweest of erg gevoelig bent voor somberheid, kan het – in overleg met je huisarts – verstandig vitamine D te suppleren. Vooral in de donkere maanden van het jaar. Hieronder vertellen we je meer.
Psychische klachten door vitamine D tekort
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het verband tussen depressies en andere mentale gezondheidsklachten en voedingstekorten. Verschillende studies laten een verband zien tussen depressies en een vitamine D tekort. Uit onderzoek van het Women’s Health Initiative (WHI) bleek dat vrouwen die dagelijks genoeg vitamine D binnenkrijgen aanzienlijk minder last hebben van depressieve klachten dan vrouwen met een tekort.
Zijn psychische klachten de oorzaak of het gevolg van een vitamine D tekort?
Vaak wordt een vitamine D tekort als oorzaak van de depressieve klachten gezien. Hoe dit precies zit, wordt nog onderzocht. Sommige onderzoekers suggereren dat vitamine D receptoren in bepaalde delen van het brein de stemming en productie van belangrijke neurotransmitters zoals serotonine en dopamine reguleren. Een tekort kan echter ook ontstaan als gevolg van depressieve klachten. Mensen die depressief zijn komen namelijk vaak minder buiten, en de hoeveelheid vitamine D die we nodig hebben wordt voor 95% onder invloed van zonlicht in de huid gevormd.
Risicogroepen voor vitamine D tekort & psychische klachten
Over de link tussen depressies en een vitamine D tekort is dus nog niet alles duidelijk. Toch is het in verschillende gevallen nuttig om tijdens de donkere maanden van het jaar met vitamine D te suppleren. Enerzijds als je momenteel depressief bent, in het verleden depressief bent geweest (veel mensen worden opnieuw depressief), of erg gevoelig bent voor somberheid. Anderzijds als je (ook) extra risico loopt op het ontwikkelen van een vitamine D tekort. Risicogroepen zijn ouderen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, vrouwen boven de 50, gesluierde vrouwen en mensen met een donkere huidskleur.
Vitamine D als medicijn
Sommige onderzoeken laten een vermindering van depressieve klachten zien bij de inname van extra vitamine D, maar andere niet. In de meeste gevallen kan het suppleren van een normale hoeveelheid hoogwaardige vitamine D geen kwaad, dus onderzoek vooral wat het voor jou doet. Overleg bij twijfel altijd even met je huisarts. Je kunt ook via je voeding je vitamine D gehalte wat opkrikken; zet meer vette vis (forel, zalm, haring of makreel) op het menu.
De kracht van licht
Probeer ook zo veel mogelijk naar buiten te gaan. Lukt het niet vanwege somberheid en vermoeidheid? Op dagen dat tijd buiten doorbrengen erbij inschiet, biedt een daglichtlamp uitkomst. Deze lamp bootst de van nature stimulerende kracht van daglicht op een zonnige dag na. Zo worden speciale receptoren in je ogen gestimuleerd, die de natuurlijke reactie van het lichaam op zonlicht activeren.
Meer lezen
Natuurlijke antidepressiva: 10 zachte methodes om uit het dal te komen
Een vitamine D tekort? Je herkent het aan dít rijtje symptomen
Herfstdip: hoe herken én bestrijd je somberheid in het najaar?
Somberheid: 5 natuurlijke remedies om uit het dal te komen
bron: gezondheidsplein.nl