Alles wat je nú in je mond stopt, brengt gemiddeld nog zo’n 3 à 4 uur door in je maag. Maar welke wonderlijke processen spelen zich daar eigelijk af? En hoe kijkt men binnen de Chinese geneeskunde naar de maag?
Chinese geneeskunde & je maag: zo functioneert dit orgaan optimaal
Je maag zit veel hoger dan je misschien denkt. Dit soepele orgaan begint vlak onder je linkertepel en speelt een belangrijke rol bij het verteringsproces. Binnen de Chinese geneeskunde wordt de maag ook wel “de zee van eten en drinken” genoemd. Alles wat je eet en drinkt, komt via je mond en slokdarm in je maag terecht. Daar wordt het net zo lang gekneed tot het klaar is om te worden doorgevoerd naar je dunne darm. Je maag is dus eigenlijk een ‘maalspier’.
Ontvangen en kneden
De belangrijkste functie van je maag is het ontvangen en kneden van voedsel. Om optimaal te kunnen functioneren werkt je maag nauw samen met je milt. De milt heeft een transformerende taak en zorgt voor transport. Samen zorgen je maag en je milt ervoor dat het spijsverteringsproces vlot verloopt en essentiële stoffen – waaruit Qi, bloed en vloeistoffen worden gemaakt – uit je voeding kunnen worden onttrokken.
Chinese geneeskunde en je maag
De traditionele Chinese geneeskunde kijkt naar energiestromen in je lichaam. Voor alles wat je doet is energie nodig. Een belangrijk deel van deze energie haal je uit je voedsel. Deze ‘voedselenergie’ wordt in je lichaam met behulp van je maag en andere organen zoals je milt omgezet tot datgene je nodig hebt om te kunnen functioneren. Gaat er ergens in dit totale energiesysteem iets mis dan kan dit leiden tot maagklachten. Binnen de Chinese geneeskunde worden de functies van de maag vaak aangeduid als ‘maag-Qi’. Het is belangrijk dat de maag-Qi vrij omlaag kan stromen. De maag en de dunne darm kunnen dan afwisselen tussen vol en leeg. De spijsvertering functioneert dan normaal. Als de maag-Qi niet vrij naar beneden kan stromen, kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel, obstipatie of halitose (slechte adem veroorzaakt door bacteriën) en obstipatie. Als maag-Qi stijgt, kan dit leiden tot brandend maagzuur, misselijkheid of braken.
Maagproblemen
Binnen de Chinese geneeskunde zijn er tal van manieren om maagproblemen aan te pakken. Denk aan acupunctuur, shiatsu of Chinese kruiden. Neem bij aanhoudende en/of ernstige klachten echter altijd contact op met je huisarts. Denk bijvoorbeeld aan een maagzweer. Dit is een zweer in het slijmvlies waarmee de maag is bekleed. Een maagzweer kan worden veroorzaakt door het gebruik van bepaalde pijnstillers (waaronder ibuprofen en diclofenac) of door een bacterie die kan overleven in een extreem zure omgeving: helicobacter pylori. Veel mensen dragen deze bacterie bij zich, terwijl ze nooit klachten hebben. Er is dus meer nodig dan alleen de “maagbacterie” om een maagzweer te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan chronische stress, roken en alcohol.
5 wetenswaardigheden over je maag
Vond je dit een interessant artikel? Dan vind je onderstaande wetenswaardigheden over je maag ook vast boeiend:
1. Knorren van je maag
Ongeveer een uur nadat voedsel in je maag is verteerd, begint een grote schoonmaak. Wat er gebeurt is het volgende: je maag opent het maagportier en transporteert alle resten naar je dunne darm. En vanuit die dunne darm wordt deze voedselbrij met golvende bewegingen voortbewogen. Die golvende beweging maakt een borrelend geluid. Het is dus eigenlijk niet je maag die knort, maar je dunne darm.
2. Maagzuur en water drinken
De pH waarde van je maag ligt tussen 1,35 en 3,50. Dit maakt maagsap tot het meest zure bestanddeel van je lijf. Maagsap is vooral nodig voor de vertering van eiwitten en het doden van ziekteverwekkers die via de ademhaling binnendringen of samen met voedsel ingeslikt worden. Om dit proces soepel te laten verlopen, kun je 30 minuten voor en na iedere maaltijd beter geen water drinken. Dit verdunt het maagsap waardoor de voedselbrij minder goed wordt afgebroken.
3. Functie van de vorm
Je maag heeft een korte kant en een lange kant. Dit zorgt ervoor dat wanneer je een slok thee neemt, deze vloeistof direct langs de korte kant richting de dunne darm kan stromen. Zelfs wanneer je een half uur ervoor iets hebt gegeten. Eten komt namelijk tegen de lange kant van de maag terecht. Op deze manier kan de maag precies onderscheiden wat nog gekneed moet worden. En wat gelijk kan worden doorgevoerd.
4. Rekbaarheid
De maag is super stretchy. Vlak voordat eten in de maag terecht komt ontspant hij zich. En zolang er eten in de maag binnenkomt kan hij steeds verder uitrekken. Je kunt dus rustig 3 borden risotto naar binnen werken. Factoren zoals angst en stress kunnen het uitrekken van de maagspieren echter bemoeilijken. Daarom kun je tijdens tijden van stress sneller het gevoel hebben dat je vol zit of een knoop in je maag krijgen.
5. Vasten
Zoals eerder genoemd bij punt 1 maakt je maag zichzelf tussen maaltijden door schoon. Wanneer je een hap neemt van je cracker met kaas wordt dit proces verstoord. Als je dus gedurende de hele dag kleine porties eet krijgt je systeem niet de kans om de resten af te voeren. Daarom is intermittent fasting lang geen gek idee.
Thuiskomen in je eigen lichaam?
Download nu de gratis Mini Guide en ontvang tips van Karlijn, Evelyn & een team van experts. Download gratis mini-guideBron: De mooie voedselmachine – Giulia Enders