Dat je liever biologische kip eet, dan plofkip is logisch. Maar waarom zou je kiezen voor een biologische tandarts in plaats van een ‘gewone’? Het zijn dit soort vragen die ons op de redactie bezighouden. En dus gingen Karlijn en ik op zoek naar antwoorden.
Ga jij al naar de biologische tandarts?
Die vonden we bij de De Liefde. Deze Amsterdamse biologische tandartsenpraktijk is opgericht door Hans de Liefde. Zijn team is nu versterkt met tandartsen Maartje Damen-Brands en Ky-lie Tan. Karlijn en ik vroegen dit duo het hemd van het lijf. Om na drie koppen verse muntthee tot precies dezelfde conclusie te komen: wij willen ook een biologische tandarts! En na het lezen van dit interview jij vast ook…
We vallen met de deur is huis: wat is het verschil tussen een gewone tandarts en een biologische tandarts?
Maartje: Als biologische tandartsen behandelen wij onze cliënten vanuit een breder, holistisch perspectief. Als je op die manier naar een gebit kijkt, zie je dat tanden en kiezen onlosmakelijk zijn verbonden aan de rest van het lichaam en niet op zichzelf staan. Een ander verschil is dat een biologische tandarts vaak andere materialen gebruikt. Zo werken wij niet graag met metalen in de mond en kiezen we speciaal voor witte vullingen zonder BPA. BPA is een chemische stof die wordt gebruikt om plastic mee te produceren, maar dus óók in vullingen kan zitten. BPA staat er om bekend dat het je hormoonhuishouding kan verstoren. Het is een stofje dat je liever niet in grote hoeveelheden in je mond wilt hebben.
Bij de praktijk waar jullie werken draait het om integrale tandheelkunde. Wat is dat precies?
Ky-lie: Wij gaan nog een stap verder dan een biologische tandarts. Integrale tandheelkunde is afgeleid van “Integrative Medicine”. Het wordt in de Verenigde Staten al veel toegepast en verwijst naar geneeskunde waarbij verschillende geneeswijzen en therapieën gelijkwaardig samenwerken. Simpel gezegd combineert integrale tandheelkunde de Westerse evidence based tandheelkunde zoals we dat hebben geleerd aan de universiteit, met complementaire therapieën die weliswaar nog niet wijd geaccepteerd zijn in onze samenleving, maar zichzelf ook al hebben bewezen. Denk bijvoorbeeld aan homeopathie, meditatie en acupunctuur. Welke therapie of combinatie we toepassen, hangt af van de wens van de cliënt. Integrale tandheelkunde gaat uit van 4 dimensies: je fysieke lichaam, je mentale gesteldheid, je sociale omgeving en je spirit. Deze dimensies tezamen zijn bepalend voor de gezondheid van je gebit. Je kunt zeg maar nog zo’n supersonische elektrische tandenborstel hebben, als je veel stress hebt, depressief bent of niet slim omgaat met je voeding heeft je gebit daar hoe dan ook onder te leiden.
Dat er aan een gebit een heel lichaam zit snappen we. Maar wat verstaan jullie onder spirit? En hoe is die dimensie dan van invloed op je gebit?
Ky-lie: Je kunt spirit het beste zien als de psychologie of het collectieve bewustzijn van de samenleving. Wij zijn allemaal met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar bewust en onbewust. Kijk maar eens hoeveel mensen beginnen met bewust eten, het beoefenen van yoga en meditatie. Als je je als individu afsluit voor het collectieve bewustzijn kun je in een isolement terecht komen en door gebrek aan zinsgeving depressief raken. Vaak zorgen mensen met een depressie niet zo goed voor hun gebit. Omdat het gebit achteruit gaat, vermijden ze hun tandarts en komen zo in een neerwaartse spiraal terecht. Dit zijn vaak de heftigste gevallen.
Met welke vooroordelen hebben jullie te maken?
Maartje: Vooroordelen komen vaak bij andere tandartsen vandaan. Als ik collega’s spreek met wie ik heb gestudeerd merk ik vaak weer hoe Westers georiënteerd het vakgebied tandheelkunde eigenlijk is. Als ik het woord ‘meridiaan’ laat vallen, word ik al niet meer begrepen. Dat terwijl meridianen (energiebanen die door je lijf lopen) in de Oosterse geneeskunde juist erg bepalend zijn. Alle tanden en kiezen staan in verbinding met de meridianen die door het hele lichaam stromen. Het kan dus heel goed zijn dat problemen met een bepaalde tand of kies óók klachten geven aan bijvoorbeeld een arm of je darmen. Wat ook vaak wordt gedacht, is dat we absoluut anti fluoride zijn. Dat is niet het geval. Wij denken in termen van balans en kijken naar het individu. Er lag laatst een meisje in de stoel dat erg gevoelig is voor gaatjes maar zonder fluoride poetst. Ik heb haar geadviseerd om te balanceren: ’s ochtends poetsen met fluoride en ’s avonds zonder. Fluoride is weliswaar toxisch als je er teveel van binnen krijgt, maar versterkt ook je tanden. Dat er veel vooroordelen over integrale tandheelkunde bestaan, begrijp ik overigens wel. Zelf kwam ik ook pas in aanraking met Oosterse geneeskunde toen ik problemen kreeg met mijn gezondheid en er geen goede medicijnen voor handen waren.
Waar Westerse en Oosterse tandheelkunde het waarschijnlijk wél over eens zijn, is het belang van voeding…
Ky-lie: Klopt. Wat je eet is belangrijk, maar zeker ook wannéér. Mijn beste advies voor een gezond gebit: beperk je eet-, en drinkmomenten! Telkens als je iets eet of drinkt (zelfs één nootje), ontstaat er een zuur milieu in je mond en stijgt de ph-waarde. Pas na 30 – 45 minuten is deze waarde weer neutraal en zijn je tanden hersteld of geremineraliseerd. Probeer dus maximaal 5 keer per dag iets te eten of drinken. Thee en water kun je overigens wel de hele dag door nemen.
En maakt het voor je gebit nog uit of je biologisch eet?
Maartje: Wat mij opvalt is dat veel ouders hun kinderen biologische appels, rozijntjes en fruitdrankjes geven omdat dat zo gezond zou zijn. Toch hebben veel kinderen vaak het ene na het andere gaatje. Je gebit maakt namelijk geen onderscheid tussen een biologische appel en een gewone appel. Het is en blijft een zuur aanval. Wil je echt iets voor je gebit doen (en dat van je kind), beperk dan de eetmomenten, maar eet inderdaad zo gezond mogelijk en blijf de mond goed verzorgen. Kijk voor meer informatie op tandartspraktijkdeliefde.nl
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!