Er zijn 3 vormen van vriendschap en déze is het meest vervullend

Heart + Soul
vriendschap

In zijn grote werk Ethica schreef de Griekse filosoof Aristoteles meer dan 2000 jaar geleden over het grote belang van relaties in een mensenleven. Een mens is niet gemaakt om alleen de wereld te bewandelen. Vriendschap is volgens Aristoteles één van de grootste plezieren voor een mens om te koesteren. Maar niet elke vriendschap is hetzelfde. Dat hoeft ook niet. Juist door het onderscheid tussen verschillende vriendschappen te zien, kun je ze allemaal op een andere manier waarderen. Toch springt één soort vriendschap er voor Aristoteles uit…

Er zijn 3 vormen van vriendschap en déze is het meest vervullend

Waar Plato suggereerde dat vriendschappen ontstaan om een leegte te compenseren, zag Aristoteles het anders. Vriendschap rust op een welwillendheid (goodwill) die tussen de vrienden bestaat. Maar de reden of oorzaak die ten grondslag ligt aan die welwillendheid, verschilt volgens Aristoteles. Hierop baseerde hij 2000 jaar geleden zijn 3 typen vriendschap. En het bijzondere is dat ze anno 2020 nog even herkenbaar zijn.

1) Vriendschap gebaseerd op nut

Ten eerste zijn er ‘nuttige’ vriendschappen. Jullie helpen elkaar als buren, collega’s, studiegenoten of vrienden met een andere gemeenschappelijke basis. Als die basis wegvalt, houdt vaak ook de vriendschap op. Er komt dan weer een andere voor in de plaats. In dit soort vriendschappen gaat het dus eigenlijk meer om het persoonlijke voordeel dat je uit de relatie haalt dan om wie je vriend(in) is. Bewust of onbewust, is dat persoonlijke voordeel ook voornamelijk wat je aan de relatie gebonden houdt. Hetzelfde geldt dan vaak voor de ander, waardoor de vriendschap in balans blijft. Het is (meestal) niet zo dat je de ander geen fijn persoon vindt, hier ligt gewoon niet de essentie van de relatie. Dit type vriendschap is volgens Aristoteles imperfect, omdat het gebaseerd is op iets fragiels. Zo’n relatie kan makkelijk breken en doet dat vaak uiteindelijk ook. Aristoteles schrijft deze vriendschappen vooral toe aan ouderen, omdat zij volgens hem eerder geneigd zijn om een relatie op basis van ‘winst’ aan te gaan.

Wil je niets meer missen van Holistik?

Vergeet dan niet om ons ook te volgen op Instagram!
Ga naar instagram

2) Vriendschap gebaseerd op plezier

Deze relatie draait eveneens niet om een grondige verbinding tussen twee personen. Het gaat om het plezier dat je samen beleeft. Vaak zijn dit vrienden met wie je vooral één ding veel doet: sporten, uitgaan, naar de film of winkelen. Soms draaien deze contacten bijvoorbeeld om jullie gedeelde gevoel voor humor, maar vaak is er op z’n minst één gemeenschappelijke interesse die jullie bindt. Dit type vriendschap is, wederom, volgens Aristoteles imperfect. Hij associeert het vooral met jonge mensen, omdat zij vaker geleid worden door emoties en hun behoefte aan plezier. En dat is ook meteen een reden waarom ook deze vriendschappen vaak uiteindelijk weer ophouden. Je interesses veranderen, en vooral als je jong bent wil je nog weleens compleet op iets uitgekeken raken (uitgaan, bijvoorbeeld). Zo zijn vriendschappen gebaseerd op plezier eigenlijk net zo fragiel als nuttige vriendschappen.

3) ‘Goede’ vriendschappen

Aristoteles beschouwde trouwens de bovenstaande twee soorten vriendschap niet als slecht en hij vond ook niet dat ze helemaal vermeden moesten worden. Wél wilde hij benadrukken dat er veel meer is als het om vriendschap gaat. Dat brengt ons bij het volgende type. Deze ‘goede’ vriendschappen zijn volgens Aristoteles the real deal. Het is een pure, grondige verbinding tussen twee goede mensen. Omdat de relatie rust op de aard van de vrienden, is de vriendschap veel stabieler dan de vorige twee types. Deze vrienden zijn niet alleen nuttig, niet alleen leuk, maar ook oprecht goed voor elkaar. Ze wensen de ander oprecht het beste en helpen elkaar de beste versie van zichzelf te worden. Zo’n relatie moet zich geleidelijk verdiepen, vaak kan ze alleen dan duurzaam zijn. Volgens Aristoteles duurt deze vriendschap voor zo lang de vrienden een goed mens zijn, en deugd is een permanente kwaliteit. Met andere woorden: dit zijn vaak vrienden voor het leven.

Duurzame verbinding

Deze 3 categorieën liggen natuurlijk trouwens niet vast: je relatie met een vriend(in) kan veranderen. Of van een andere soort blijken te zijn dan je aanvankelijk dacht. Maar die duurzame verbinding tussen twee mensen die Aristoteles (terecht) zo op waarde schat, laat zich niet makkelijk uitwissen. Bovendien is ze zeldzaam. Iets om diep te koesteren, dus.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!
Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Reserveer!
Wil je verzekerd zijn van een box? Vul hieronder je e-mailadres in en we zetten je op de speciale pre-order lijst! Dan ontvang je als eerste een mailtje als de nieuwe box online staat.
INSCHRIJVEN
close-link