8 goede redenen om je waterflesje altijd bij de hand te houden

by Evelyn van Hasselt 27.05.2017

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar ooit dronk de mens alleen maar water. Pas toen we in dorpen en steden gingen wonen veranderde dit patroon en ontdekten we allerlei andere drankjes. Toch is en blijft water de beste dorstlesser. 

8 goede redenen om meer water te drinken

De kreet “Drink meer water” stamt uit 1989 en is afkomstig van dokter Batmanghelidj. Deze Iraanse arts deed 20 jaar klinisch onderzoek naar de impact van water drinken op onze gezondheid. In zijn baanbrekende boek Water, het goedkoopste medicijn zet hij uiteen hoe je door het drinken van water gezonder én mooier wordt. Nu geloof ik niet in wonderen, maar onderstaand lijstje is voor mij toch een trigger om mijn waterflesje vandaag dicht in de buurt te houden.

– Water voorkomt schade aan het DNA
– Water voegt extra energie toe aan voedsel, het verhoogt de doelmatigheid van de bloedcellen
– Water zorgt voor regulering van de lichaamstemperatuur en herstelt je normale slaap /waakpatroon
– Water vermindert aandrang bij verslavingen zoals roken en alcohol drinken
– Water helpt je om stress en depressie te verminderen
– Water verlengt de tijd dat je je goed kunt concentreren
– Het drinken van water houdt je honger-, en dorstgevoel gescheiden
– Watertekort vermindert het libido en versterkt ochtendmisselijkheid bij zwangere vrouwen

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Meer water drinken

Wil jij ook meer water gaan drinken? Overdrijf het niet en probeer wat meer water te drinken dan je gewend bent. Wat mij helpt is het drinken lauw water. Dat krijg ik toch net iets makkelijker weg. Volgens ayurvedisch therapeut Jeroen Mei is lauw water (en dan het liefst water dat eerst heeft gekookt) sowieso een beter idee dan (ijs)koud water. Koud water kan je stofwisseling namelijk vertragen. Het is maar dat je het weet;-).

Dorst signaal

Een simpele manier om te checken of je voldoende heb gedronken, is kijken naar de kleur van je urine. Die moet heel lichtgeel zijn. Dat je geen dorst hebt, betekent overigens niet dat je voldoende hebt gedronken. Als je lichaam een dorst signaal afgeeft is dat een acuut signaal. Negeer je dat signaal – al is het maar een paar minuten – dan schakelt het lichaam over op het onttrekken van water uit weefsels. Terwijl je dat nou juist goed gehydrateerd wilt houden. Een andere manier om te kijken of je wel voldoende gehydrateerd bent, is de huidplooi test. Echt even doen, vooral op een warme dag als vandaag!

Te veel is ook niet goed

Met alles waar ‘te’ voor staat werk je je lichaam uiteindelijk tegen. Met water is dat net zo. Er is een formule waarmee je precies kunt bepalen hoeveel water je op een dag zou moeten drinken: Reken 30 ml water per dag per kilo lichaamsgewicht. Weeg je bijvoorbeeld 60 kilo, dan kom je uit op 0,3 x 60 = 1,8 liter per dag. Met tropische temperaturen mag je heus wat meer drinken maar overdrijf het niet.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN