Holistische afkoeltips voor tropisch warme dagen

by Evelyn van Hasselt 19.06.2017

Je lichaamstemperatuur kun je het beste zien als de balans tussen de warmte die je lijf produceert en de warmte die je verliest. Om optimaal te kunnen functioneren is het belangrijk dat je temperatuur dicht in de buurt van de 37 graden celsius blijft. Op tropische dagen als vandaag kan het geen kwaad om je lijf daar een handje bij te helpen.

Holistische afkoeltips voor tropisch warme dagen

Je lichaamstemperatuur wordt gereguleerd door je autonome zenuwstelsel. Een belangrijk onderdeel van dit stelsel is de hypothalamus. Met een gewicht van slechts 4 gram is de hypothalamus weliswaar klein, maar het is wél een super belangrijk onderdeel van je hersenen. Je kunt de hypothalamus het beste zien als een regelcentrum met allerlei verschillende functies zoals het aanmaken van hormonen en het reguleren van gevoelens van honger, dorst en verzadiging. Daarnaast werkt de hypothalamus als een biologische klok én als een innerlijke thermostaat. En in de hoedanigheid als thermostaat is de hypothalamus verantwoordelijk voor het produceren of het kwijtraken van lichaamswarmte. En dat laatste is op een dag als vandaag natuurlijk meer dan welkom.

Oververhit

Om aan te voelen af er extra warmte moet worden aangemaakt of juist worden uitgedreven staat de hypothalamus in nauw contact met een belangrijk orgaan: je huid. In je huid bevinden zich allerlei sensoren die nauwgezet reageren op de oppervlaktetemperatuur van je lijf. Wanneer je lichaam op een tropische dag als vandaag oververhit dreigt te raken, verwijden de bloedvaten in de huid en produceren je zweetklieren extra veel zweet. Op deze manier probeert je lichaam zichzelf af te koelen. Het kan echter geen kwaad om je lijf daar een handje bij te helpen. Onderstaande tips helpen je op weg…

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Tip 1: Drink warme brandnetelthee

Bij extreme hitte ben je al snel geneigd om naar ijskoude drankjes te grijpen. Toch heeft dit een averechts effect. Ijskoude drankjes laten je lichaamstemperatuur tijdelijk dalen. Dit wordt waargenomen door de hypothalamus die er voor zorgt dat je lichaamstemperatuur gaat stijgen. Dit heeft tot gevolg dat je het juist nóg warmer krijgt. Wat je veel beter kunt doen is warme kruidenthee drinken. Hierdoor gebeurt het tegenovergestelde: de hitte van de thee zorgt voor een tijdelijke stijging van je lichaamstemperatuur. De hypothalamus reageert daarop door je innerlijke thermostaat een verkoelend tandje lager te zetten. Een bijkomend voordeel van thee drinken is dat bepaalde theesoorten een vochtafdrijvend werking hebben. De meest bekende soort is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vochtafdrijvend effect. Geen fan van brandnetelthee? Ook paardenbloementhee, venkelthee en groene thee kunnen helpen om vocht kwijt te raken.

Tip 2: let op je voeding

Op tropisch warme dagen is je lichaam druk in de weer met het verdrijven van hitte uit je lichaam. Je lijf doet dit door te transpireren. Tijdens het zweten verlies je echter niet alleen vocht maar ook elektrolyten, dit zijn belangrijke zouten die aangevuld moeten worden. Dit kun je het beste doen door fruitsoorten te eten die het vocht- en zouttekort direct weer aanvullen. Watermeloen is een slimme keuze, maar ook appels, aardbeien, frambozen en blauwe bessen hebben een verkoelend effect. Wat je beter níet kunt eten zijn pikante pepers. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en wordt je lichaam extra aan het werk gezet. Dit heeft tot gevolg dat je lichaamstemperatuur oploopt. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Tip 3: neem een warme douche

Deze tip zag je misschien ook niet aankomen, maar toch is het nemen van een (lauw)warme douche of een warm bad een aanrader als het kwik stijgt. Een warme douche heeft in feite hetzelfde effect als een kop warme thee. De warmte van het douchewater zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur tijdelijk iets stijgt waardoor je innerlijke thermostaat je lijf probeert af te koelen.

afkoeltipsTip 4: sluit je huid niet af

Je staat er misschien niet zo bij stil, maar bodylotions, huidoliën en make-up hebben de neiging om je lijf te isoleren. Dat betekent dat ze warmte vasthouden. Terwijl je met heet zomerweer nou juist de hitte uit je lichaam wilt verdrijven. Bedek je huid dus niet onder een dikke laag bodylotion of make-up. Voel je je toch een beetje kaal zonder make-up, dan is een getinte zonnebrandcrème een aanrader. Zelf smeer ik op warme dagen met Idéal Soleil van Vichy. Deze crème beschermt je huid tegen de zon en zorgt voor een mooie egale teint die foundation overbodig maakt. En dat scheelt weer een isolerende laag make-up.

Nooit meer iets missen van Holistik? Vergeet dan niet onze Facebook-pagina te liken en je in te schrijven voor onze Newsletter.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's!
INSCHRIJVEN
NIEUWSBRIEF
Vul hieronder jouw e-mailadres in en wij sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen!
INSCHRIJVEN