Ben jij net als Holistik-contributor Eva Lia Jordan een echte foodie? Dan ben je waarschijnlijk de afgelopen weken flink aan het koken én bakken geslagen. Deze trend liet zich in menig supermarkt zien, waar naast een tekort aan wc-papier ook de bakafdeling werd geplunderd. Zo had Eva het plan om zelf brood te gaan bakken, alleen bleek de gist overal uitverkocht te zijn in haar woonplaats Berlijn. Wat doe je dan? Overschakelen op zuurdesembrood waar geen gist voor nodig is. Smart lady! Wat daar wél voor nodig is, is veel geduld en liefde. Eva deelt haar 5 beste tips voor een hemels krokant zelfgebakken zuurdesembrood. Mocht je iets minder geduld hebben, dan raden wij het recept aan voor dit snelle gezondste brood ter wereld (zegt ze zelf) van Sarah Britton.
Zelf broodbakken is hot! Foodie verklapt hoe jij je eigen zuurdesembrood maakt
Eva: ‘Mijn laatste column is alweer een half jaar geleden. Ik heb de tijd genomen om in alle rust te wennen en te genieten van mijn nieuwe rol als mama. Nu mijn dochtertje Philippa de nachten doorslaapt, voel ik mijn vingers weer kriebelen om mijn column voor Holistik nieuw leven in te blazen. Waar ik het wel over wil hebben, als echte foodie, is het probleem dat ontstond in de supermarkten. Nee, niet het tekort aan toiletpapier! Het tekort aan GIST. Je weet wel, dat spul wat bakkers gebruiken om brood te bakken. Dat spul wat je brood laat rijzen en lekker fluffy maakt.
Brood bakken zonder gist
Wat een luxeprobleem, dat dit mijn grootste obstakel was in deze moeilijke tijden. De oneindige zoektocht naar gist zorgde uiteindelijk ook weer voor een nieuwe uitdaging. Want, hoe kan ik brood maken zonder gist? Nu hoor ik je denken: door naar de bakker om de hoek te lopen. Maar dat was het hele punt. Met al die vrije tijd om handen ben ik de afgelopen periode helemaal los gegaan op het creëren van nieuwe recepten en het ontdekken van nieuwe producten.
Mijn passie voor bakken was dus ook weer volledig aangewakkerd, en nu moest en zou ik zelf zuurdesembrood gaan maken. Daar heb je namelijk geen gist voor nodig, maar een starter. Een starter is eigenlijk een gecontroleerd rottingsproces van meel en water, ook wel fermentatie genoemd. Dit laat je een week lang fermenteren en voeden, en dat doe je bij je brooddeeg in plaats van gist. Brood zou zo veel lekkerder smaken en mensen die gevoelig of allergisch zijn voor gist, kunnen zo ook van dit brood genieten.
Eva’s 5 beste tips om zelf thuis brood te bakken
Het duurde maar liefst 9 (!) dagen voordat mijn eerste zuurdesem brood klaar was. En alle emoties zijn de revue gepasseerd tijdens dit proces. Van geïntrigeerd, enthousiast, ongeduldig, gefrustreerd, extatisch tot trots, en verdrietig toen het brood op was. Dus ben jij klaar voor de rollercoaster die zuurdesem brood bakken heet? Ik deel graag mijn 5 beste tips met je. Brood bakken is totaal anders dan cake of taarten bakken. Brood heeft iets oers dat me blij maakt; het brengt het gevoel terug van vroeger, het zorgen voor je familie door het brood op tafel te kunnen zetten. Ik zet hieronder het hele proces per dag voor je op een rijtje. Eerst nog even mijn 5 beste algemene tips:
- Maak je eigen starter voor het beste resultaat en smaak
- Gebruik biologisch ongebleekt meel, en speel met mixen van verschillende soorten (rogge, spelt, volkoren, boekweit etc.)
- Bak je brood in de oven maar: doe je brooddeeg eerst in een Dutch oven en dan pas in de oven. Een Dutch oven is zo’n stalen dikke pan die je normaal gesproken voor stoofgerechten gebruikt, met deksel. Ik zelf gebruik een ronde Le Creuset.
- Geduld…
- …En nog meer geduld!
Dag 1
Voor je starter, meng:
(noteer trouwens voordat je begint het gewicht van de glazen pot zonder deksel)
– 100 g steengemalen roggemeel
– 150 g lauw water, 35 graden Celcius.
Nu heb je al je eerste starter gemaakt. Bewaar de pot op een plek met kamertemperatuur, uit de zon.
Dag 2
Het is normaal dat dit mengsel stinkt voor een paar dagen. Later gaat de stank weg en komt er een zoetere geur tevoorschijn.
Meng nu:
– 70 g oude starter (potgewicht + 70 g = wat uw pot moet wegen wanneer de juiste hoeveelheid is verwijderd)
– 50 g steengemalen roggemeel
– 50 g all purpose ongebleekte bloem
– 115 g lauw water, 35 graden Celcius.
Dag 3
Hetzelfde als Dag 2.
Dag 4
Meng:
– 70 g oude starter
– 50 g steengemalen roggemeel
– 50 g all purpose ongebleekte bloem
– 100 g lauw water, 35 graden Celcius.
Dag 5
Hetzelfde als Dag 4.
Dag 6
Meng:
– 50 g oude starter
– 50 g steengemalen roggemeel
– 50 g all purpose ongebleekt bloem
– 100 g lauw water 35 graden Celcius.
Dag 7
Dit is niet alleen de laatste voeding tot hij klaar is voor gebruik, maar ook kan je de starter vanaf nu bijvoegen en voor altijd bewaren, mits je er blijvend voor zorgt natuurlijk. Het makkelijkst is om de starter één keer per dag te voeren, elke 24 uur.
– 25 g belegen voorgerecht
– 50 g roggemeel met steengrond
– 50 g ongebleekt bloem voor alle doeleinden
– 100 g water op kamertemperatuur
Hulp van YouTube
Ik ben normaal gesproken iemand die eigen recepten ontwikkelt en deelt, maar brood bakken is echt een vak apart. Het is daarom ook handig om YouTube te gebruiken om je te helpen met al deze stappen. Ik heb dit starter recept dan ook niet zelf uitgevonden, maar heb na veel research doen in mijn ogen het beste gevonden. En dat is van Josh Weissman, een jonge Amerikaan die alles weet over brood bakken en het duidelijk weet over te brengen in zijn video’s. Hij is mijn brood-bak-guru in dit Covid-19 tijdperk en alle recepten die ik van hem heb geprobeerd zijn top. Wanneer je geen brood-bak-ervaring hebt, is het fijner om video tutorials te bekijken in plaats van geschreven recepten te volgen. Hier vind je de video over het starter-recept. Met behulp van deze video heb ik vervolgens met de starter mijn eigen zuurdesembrood gemaakt.
Ondertussen heb ik zo’n 15 broden gebakken met mijn eigen zuurdesembrood als highlight. Qua smaak en structuur absoluut het beste brood. Ik deel al mijn kook- en bakrecepten op mijn Instagram Stories, dus daar kan je mij volgen als je dat leuk vindt. Je mag me ook altijd vragen stellen! Je vindt me via @dearvisualdiary. Blijf gezond lieve Holistika’s!’
Mis nooit meer iets van Holistik!
Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.Ja, houd mij op de hoogte!