Dit gebeurt er met je lijf als je elke dag 30 minuten extra wandelt

Body
30 minuten wandelen

In de lente en zomer wandelen we heel wat af. Maar zodra het donker het begint te winnen van het licht voelt elke dag 30 minuten wandelen opeens een stuk minder vanzelfsprekend. Toch is het belangrijk om in beweging te blijven. Juist in de decembermaand als we net wat meer eten en drinken dan ons lijf verbrandt. Lopen zet bovendien allerlei wonderlijke processen in gang en vertraagt zelfs het verouderingsproces. En als je op de juiste schoenen loopt versterk je ook nog eens je voeten…

Dit gebeurt er met je lijf als je elke dag 30 minuten extra loopt

Tijdens de grauwe wintermaanden heb je er vast meer moeite mee, maar toch zou je ook in deze tijd van het jaar minimaal 30 minuten per dag moeten wandelen, bóvenop je normale activiteiten zoals naar je werk fietsen en boodschappen doen. Lopen is namelijk ontzettend gezond. Dat beaamt ook Dr. Joan Vernikos – voormalig directeur van de Life sciences division van NASA en auteur van de bestseller Sitting Kills, Moving Heals. Vernikos heeft veel onderzoek gedaan naar het effect van zitten en lopen op het menselijk lichaam. Wat zij ontdekte, is dat zwaartekracht een belangrijke rol speelt bij het verouderen van je lichaam.

Zwaartekracht

Vernikos is er van overtuigd dat je het verouderingsproces kunt vertragen door te bewegen. En dan niet zozeer in de sportschool, maar vooral door meer ‘gewone’ beweging gedurende de dag zoals wandelen. Er worden namelijk allerlei belangrijke processen op cel-, en spierniveau geactiveerd binnen 90 seconden nadat je opstaat vanuit een zittende houding. Dit komt simpelweg door de zwaartekracht ofwel je eigen gewicht dat bij het opstaan op je benen leunt.

Wandelen

Als je vervolgens ook nog eens een half uur gaat lopen doe je je lijf een nog veel groter plezier. Lopen stimuleert namelijk niet alleen je vetverbranding, maar ook je bloedsomloop. En hoe beter je bloedsomloop hoe meer zuurstof (afkomstig van je longen) en voedingsmiddelen (uit je spijsverteringskanaal) en naar jouw cellen kunnen worden getransporteerd. Maar voordat je nu van de bank af springt om er op uit te trekken is het belangrijk je te verdiepen in de schoenen waarop je loopt. Dat je jouw voeten geen plezier doet met hoge hakken zal je niet verbazen. Maar wist je dat zelfs sneakers volgens de nieuwste holistische opvattingen niet al te best zijn voor de gezondheid van je voeten? Hoe steviger de schoen en hoe dikker het voetbed en de zool, hoe minder de spieren in je voeten zelf hoeven te ‘werken’. Dat klinkt comfortabel, maar zorgt er uiteindelijk voor dat je onderontwikkelde voeten kweekt.

Lopen zoals de natuur het heeft bedoeld

Het meest gezonde wat je voor je voeten kunt doen, is op blote voeten lopen. Maar voor de meeste mensen is dat wel erg hardcore. Gelukkig is er een alternatief. Steeds meer mensen bekeren zich tot schoenen die zo dicht mogelijk in de buurt komen van lopen op blote voeten. Het Duitse Wildling Shoes loopt hierbij voorop. Dit merk maakt schoenen met een flinterdunne zool (geïnspireerd op Japanse ninja boots) die voelen als een second skin. Waar stugge materialen je voeten amper bewegingsvrijheid geven, bieden Wildling schoenen juist maximale flexibiliteit. Hierdoor worden de spieren in de voeten sterker dan wanneer je op gewone sneakers of schoenen loopt. Een voet die vrij kan bewegen voert namelijk talloze minimale bewegingen uit. Het voelt in eerste instantie misschien wat onwennig, maar door te lopen op schoenen van Wildling Shoes gun je jouw voeten een work-out en worden ze elke dag een beetje gezonder en sterker. Na verloop van tijd zie je zelfs de vorm van je voeten veranderen: ze worden iets breder, je tenen gaan rechter staan. In feite nemen je voeten hun natuurlijk vorm weer aan. Wonderlijk nietwaar?

Extra stimulans: win een paar schoenen van Wilding Shoes t.w.v. €139

Ben je benieuwd hoe het voelt om op minimal shoes te lopen? Dan hebben we iets leuks voor je! Wildeling Shoes stelt een paar schoenen beschikbaar zodat jij voortaan kunt gaan lopen zoals de natuur het heeft bedoeld. Voor koude voeten hoef je niet bang te zijn. De schoenen van Wildling Shoes zijn heerlijk warm, water-resistent en beschermen je voeten als geen ander. Uiteraard zijn alle schoenen van het merk gemaakt met respect voor mens, dier en natuur. Ze worden bijna volledig met de hand gemaakt in Portugal.

Kans maken

WildlingKans maken op een paar Wilding Shoes schoenen t.w.v. €139? We mogen één paar weggeven (model ‘Bussard‘). Je kunt deelnemen door vóór maandag 16 december te mailen naar: info@holistik.nl. Laat ons weten wat volgens jou de mooiste wandelroute in Nederland is. Ook horen we graag jouw schoenmaat. De winnaar krijgt op dinsdag 17 december bericht per mail. We zorgen er voor dat jouw schoenen voor Kerstmis onder de boom liggen. Succes!

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Wildling Shoes. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik. Ben je benieuwd naar deze visie? Lees dan vooral dit artikel over hoe wij een eerlijke boterham verdienen met ons platform.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link