Er is één vorm van beweging waar je altijd op terug kunt vallen: wandelen. Het kost niets, kan op elk moment van de dag en draagt vanaf de eerste stap bij aan je fysieke én mentale gezondheid. Maar maakt het – met het oog op de health benefits – ook nog uit wanneer je je stappen zet? Is er een perfect moment op de dag voor een wandeling? Dat lees je hieronder.
Wat is het beste moment van de dag voor een wandeling?
Het perfecte moment voor een wandeling is eigenlijk het moment dat jou het beste uitkomt. Wandelen is supergezond voor je lichaam en geest, wanneer je het ook doet. In deze video vat de Amerikaanse arts Mike Evans de positieve effecten van een half uurtje wandelen per dag goed samen. Wandelen verbetert de gezondheid van je hart, vaten en gewrichten en helpt je cholesterolgehalte te verlagen. Het kan zelfs je risico op dementie en Alzheimer verkleinen. Daarnaast maakt wandelen je minder gestresst, creatiever, vrolijker én geeft het je immuunsysteem een boost. Maar zijn er ook specifieke voordelen verbonden aan een ochtend-, middag- of avondwandeling? Let’s see…
Ochtendwandeling
Jezelf ’s ochtends – wanneer je er het meest gevoelig voor bent – blootstellen aan natuurlijk licht stimuleert de aanmaak van serotonine en ondersteunt je biologische klok. Dat zorgt er niet alleen voor dat je de rest van de dag energieker bent en je beter kunt concentreren, maar ook dat je ’s avonds beter slaapt. Serotonine is namelijk een voorloper van het ‘slaaphormoon’ melatonine. Een ochtendwandeling kan ook een fijne gelegenheid zijn voor een mentale en emotionele check-in met jezelf. En het kan je spijsvertering wakker maken; fijn als je ’s ochtends weinig eetlust hebt.
Nadelen
Zitten er ook nadelen aan een ochtendwandeling? Als je nog niet hebt gegeten, kan het zijn dat je bloedsuikerspiegel wat laag is en je duizelig, misselijk of lusteloos wordt als je dan gaat bewegen. Key is uitvinden hoe jouw lichaam werkt. Als je moet haasten omdat je eigenlijk geen tijd hebt voor je ochtendwandeling, kun je ‘m ook beter overslaan of inkorten. Anders hef je voor je ’t weet het stressverlagende effect van het lopen op.