videocam Jouw unieke blauwdruk ontdekken? Doe mee aan het Human Design Webinar op 23 juni 2024

Op deze 3 winterse routes vind je prachtige natuur én (take-away) hotspots

Wonderful World
claudia straatmans, wandelen, gezond, winter wandelingen, bosbaden

Holistik
22.12.2021

Nouveau hoofdredacteur Claudia Straatmans is naast specialist in bladenmaken een kenner op het gebied van originele wandelingen. Want aan saaie blokjes om doet deze bruisende lady niet, er mag best aan entertainment worden gedaan onderweg. Ga er vanuit dat als Claudia een wandelroute promoot, je en route allerlei ‘lekkers’ tegenkomt. De ene keer is dat een spirituele ervaring, en de andere keer een verrukkelijke coffee to go met havermelk. Deze tips plus 50 wandelingen bundelde ze in Het LifestyleWandelboek. We spraken Claudia over haar eigen wandelroutine en hoe je een vleugje glamour aan je outfit boven die stevige-stap-schoenen toevoegt. Ook deelt ze 3 winter wandelingen die ideaal zijn om in dit seizoen te lopen.  

Op deze 3 winterse routes vind je prachtige natuur én (take-away) hotspots

Waar komt je liefde voor wandelen vandaan?

Claudia: ‘Zo’n tien jaar geleden stuitte ik per toeval op een gastronomische wijnwandeling in Duitsland. Ik maakte met bevriende lifestylejournalist Karin Kuijpers een reportage over Duitse wijnen, maar toen ik op de Rotweinwanderweg – liefelijk slalommend door de wijnvelden – terecht kwam, was ik om. Zo kan wandelen dus ook. Niet met een thermoskan koude koffie, maar langs een route met veel lekkers. Langzamerhand ben ik het gaan uitbreiden, met diverse vriendinnenclubjes. Lopen voor lekkers is het uitgangspunt. De ene keer is dat lekkers een spirituele ervaring, en de andere keer een verrukkelijke coffee to go met havermelk onderweg.’

claudia straatmans, wandelen, gezond, winter wandelingen, bosbaden

Hoe ziet je dagelijkse wandelroutine eruit? Tik je elke dag de 10K stappen aan?

Claudia: ‘Naast wandelen boks, zwem, en krachttrain ik ook. Als ik dat heb gedaan, hoef ik van mezelf niet per se dezelfde dag nog een wandeling te maken. Wel wil ik ’s avonds lopen als ik de hele dag op kantoor heb gezeten. Living in the box noemt mindset goeroe Tony Robbins ons kantoorleven, daar wil ik uitbreken. Na een dag sick building heb ik zuurstof in mijn hoofd nodig en loop dan na mijn werk een uur heen en weer langs de Weespertrekvaart en de Amstel (vlakbij mijn huis). Podcast aan… meestal haal ik dan zo’n 7000/8000 stappen. Verder wandel ik elke eerste vrijdagochtend van de maand een 15 kilometer route met de Dauw-wandelclub (vroeg opstaan en de zon zien opkomen). Ik organiseer met vriendinnen wandelweekendjes weg (naar o.a. de Veluwe, Drenthe en de Achterhoek) en ik loop met mijn man. Ik geloof dat dat wel de grootste eye-opener van dit jaar is dat en route gaan met mijn man zo leuk is. Hij is een verzamelaar van Fris-Edam servies. Hij zoekt een kringloopwinkel uit, ik koppel daar een wandelroute aan.’

Hoe wandel je ‘with a touch of glamour’? Als iemand weet hoe dat moet… Ben jij het!

Claudia: ‘Mijn ervaring is dat als je er van boven een beetje fleurig uitziet, niemand meer kijkt naar de modderschuiten aan je voeten. Van boven fleurig is voor iedereen te realiseren. Leuk tasje om (kun je desnoods net voordat je een etablissement binnen schrijdt uit je rugzak pakken), oorbellen, lipstick. Zo heb je in 30 seconden de fashionswap; van boswandelaar naar lifestylewandelaar. En vergeet vooral het opgeheven hoofd niet waar je mee naar binnen wandelt. Denk aan de Deense acteur Mads Mikkelsen en de zonnige glimlach beitelt zich vanzelf op je hoofd.’

3 x winter wandelingen door Claudia geselecteerd

1. Diemerbos

Een wandeling van 5 kilometer onder de rook van Amsterdam, hond mag mee.
Waarom nu: Mysterieuze sfeer. Met hete soep, lunchbroodjes, patat en bierpakketten to go bij House of Bird.

De route

Parkeren op de grote parkeerplaats bij de Muiderstraatweg, van daaruit loop je zo het bos in. Wat volgens de strikte definitie geen echt bos is, want pas aangeplant in 1990. Maar er is wel een wonderlijk verhaal. Bij afgravingen bleek er namelijk in de veengrond oude stammen te zitten, van eerder bos op deze plek. Hoe symbolisch. Nieuw bos op oud bos dus. Lopen op holistische gronden. En op drassige aarde. Niet gek als dit echt oud moeras is. Waterdichte schoenen mee dus. We lopen langs het Telegraafbos, zo genoemd door de volksmond omdat de krant een deel van de nieuwe aanplant betaalde.

We duiken onder de A9 door. Bij het verlengen van deze snelweg is er namelijk als voorwaarde nieuwe natuur gecreëerd. Nou ja, deze natuur was er al, maar is toegankelijker geworden. Door twee gloednieuwe fiets- en wandeltunnels lopen we het polderlandschap in. Open veenweiden en plassen zo dicht bij Amsterdam, met in de verte als extra attractie de Gaaspermolen. Het lijkt wel een schilderij van Hendrick Avercamp. Via de Zuid-tunnel lopen we het veen in, tot aan de natuurlijke grens met het Amsterdam-Rijnkanaal, via de Noord-tunnel terug, het bos weer in voor een afzakkertje bij House of Bird.

Praktisch

Het Diemerbos ligt onder Diemen, achter industriegebied De Sniep. Bij de entree, Muiderstraatweg, is een grote gratis parkeerplaats. Van hieruit loop je zo het Diemerbos in. Meteen bij het begin zie je House of Bird op links. Sla echter op deze laan naar rechts, de blauwe route, dan loop je wat meer van de meute af. Verleng met de fietstunnel zuid om met fietstunnel noord terug te keren.

Lekkers

Het hippe House of Bird is elke dag open voor koffie, appeltaart en andere versnaperingen waar de lifestylewandelaar naar snakt. Serveert in december hete soep, lunchbroodjes, patat en bierpakketten to go.

2. RIJS, Gaasterland in Friesland

5,5 kilometer, groots wandelbos aan het IJsselmeer, hond mag mee.
Waarom nu: Wintersprookjesbos, en de aanblik van stoere kitesurfers bij felle winterwind op het IJsselmeer.

De route

Golvend Gaasterlân ziet eruit als Drenthe, met zijn ruisende bossen vol eiken en beuken op omhooggestuwde gaasten (meteen de naam verklaard). Maar het is onmiskenbaar en hoorbaar grûtsk Fries, met zijn dubbele plaatsnamen en pompeblêden vlaggen. Dorpen in deze regio zijn onder andere Oudemirdum, Sondel én Rijs. In die laatste plaats (nou ja, plaats, meer een verzameling horecabedrijven) is het mooiste bos uit de regio te vinden. Eeuwenoude eikenbomen omzomen de statige Murnserleane, die volgens vereniging It Fryske Gea voelt als de Kalverstraat. Zo veel valt er te zien op deze bosboulevard. Deze adellijke hoofdlaan leidt naar de beloning: het Mirnser Klif. Een 2.5 meter boven NAP liggende kleileemrug. Dit klif is ontstaan in de ijstijd door oprukkend landijs en een natuurlijke bescherming tegen het water van het wassende water. (‘Eens ging de zee hier tekeer, maar die tijd komt niet weer, Zuiderzee heet nu IJsselmeer.’) De meeste Shinrin Yoku gangers (bosbaden nieuwe stijl) parkeren bij de grote ingang waar ooit Huize Rijs van de Van Swinderen’s stond. Het herenhuis is weg, de slottuin is wel weer opnieuw aangelegd. Wij ‘enteren’ het bos via de Marderleane zodat we nog de wetlands van Séfonsterpolder mee pakken.

Wat en hoe je ook loopt, dit stuk natuur & cultuur heeft een verhaal. Voor de hele familie. Ben je met kinderen, vertel dan over de V2 raketten uit de Tweede Wereldoorlog die hier gelanceerd werden. En houd vooral de beloning voor ogen. Uit het bos doemt de blauwe vlakte van het IJsselmeer op. Nog een mooie storytelling: bij helder weer zou je Enkhuizen aan de overkant kunnen zien liggen. In ieder geval zie je Duitse nummerplaten, de woeste wind bij het Mirnser Klif trekt tot ver uit Duitsland kitesurfers aan.

Lekkers

Paviljoen ’t Mar op de Mirnster Klif is niet langer een witte snackkeet, maar een hip zwart gebouw met zwart gestaalde ramen. Op de kaart: Cava by the glass én vegan gerechten.

3. Rondje Marken

Marken, 10 kilometer, rondje eiland over de Dijk.
Waarom nu: OudHollands wintertafereel zoals je dat op historische schilderijen van Hendrik Avercamp ziet.

In de winter zou ik ook altijd een stadswandeling aanraden vanwege dichtere behuizing (minder wind) en gezellige stadslichtjes. Echt een Dickens sprookje is Marken. Rondje Marken is 10 kilometer en oud-Hollands mooi. Zeker als er sneeuw & ijs ligt. Vorig jaar lag er bevroren ijs om vuurtoren Paard van Marken. FENOMENAAL! Ook Rotterdam is een aanrader in de winter. Wel een anorak mee, het wil nog wel eens tochten. Maar als je van de Maasboulevard over de Zwaan via Kop van Zuid naar Katendrecht loopt, kom je wel helemaal in winterse sferen. Over de hoerenloperbrug naar het Deliplein, waar geen dames van plezier meer zitten, maar wel tientallen plezierige food-tentjes. Nu is het Deliplein knus met in ieder geval altijd hete cider to-go van Namaste. Reken op zo’n 10 kilometer vanaf de Wijnhaven (vlakbij Maasboulevard) naar Katendrecht en terug.

Route

De app Rotterdam Routes neemt je mee op reis door deze metropolis, met verhalen over de stad door de ogen van echte Rotterdammers. Wij liepen een gedeelte van de Erasmusroute (12 km) gemengd met een deel van Het Nieuwe Maasparcours. Die vonden we te lang met 28 kilometer, daarom hebben wij hem ingekort tot 10 kilometer. Andere aanraders: Cas Oorthuysroute, Brandgrens-route, Bordewijkroute. Sowieso ligt de kunst hier letterlijk op straat.

Lekkers

Langs de oostkant van de Maas staan leuke pick-up koffietentjes zoals Ketelbinkie. Aan de westkant van de Maas vind je BY AMI, een Urban Bistro aan het water op Kop van Zuid. Als je de hoerenloperbrug overloopt bij Hotel New York kom je in het hippe Katendrecht. Ooit een rauwe buurt, nu een foodparadijs met de Fenix Loods, de Maaskantine en veel toffe zaakjes op het Deliplein. Het Lifestylewandelboek, Claudia Straatmans, €21,99, verkrijgbaar via Bol.com

Je sparkle houden na je 40e?

Download nu de gratis Mini Guide & ontvang Eef's persoonlijke tips
Download gratis mini-guideConscious Aging Mini Guide

Foto’s: Maaike de Kanter

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guide
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide mini
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Ontvang nu jouw gratis Herfst Meditatie
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Woonboek
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Gratis e-book en 10 minuten magic moon music.
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop!
Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.