Vrouwencirkels: dit is het geheim van hun helende oerkracht

Heart + Soul
vrouwencirkel
Karlijn Visser Evelyn van Hasselt

Holistik
11.04.2023

In bijna alle oude culturen hebben vrouwen de traditie om samen te komen. Denk aan samen eten bereiden bijvoorbeeld. Maar ook om elkaar te ondersteunen tijdens belangrijke gebeurtenissen zoals een bevalling. Voor veel moderne westerse vrouwen is deze traditie jammergenoeg verloren gegaan. Vandaar dat vrouwencirkels in opkomst zijn, met als doel die helende oerkracht van verbondenheid weer op te roepen. Jennifer Ann is zangeres en begeleidt dit soort magische cirkels. Van 1 t/m 5 mei 2023 geeft ze een sjamanistische midweek speciaal voor vrouwen op De Hoorneboeg. De oefeningen, rituelen en gesprekken worden door haar ondersteund met muziek, sound healing, cacao, bodywork, natuurwandelingen, breathwork en meditatie. Wij spraken Jennifer over haar liefde voor oude wijsheidstradities en de heilzame werking van cacao in een vrouwencirkel. 

Dít is de helende oerkracht van een vrouwencirkel

Hoe ben jij ooit in aanraking gekomen met vrouwencirkels?

Jennifer Ann: ‘Ik ben voor het eerst geïntroduceerd in vrouwencirkels door een vrouwelijke sjamaan uit Ecuador. Ik was begin twintig en nog helemaal niet bekend met dit soort rituelen. In mijn jeugd ging ik wel eens met vriendinnen op vakantie, maar dat ging over uitgaan en feesten. Met andere vrouwen echt contact maken op een ceremoniële wijze en gericht op persoonlijke ontwikkeling was iets nieuws. Mijn eerste ceremoniële contact met cacao was op Bali in 2015. Ik ben van Indonesische afkomst en ik denk dat op Bali veel verschillende paden voor mij samen kwamen. Ceremonies, sjamanisme, muziek, superfoods, reizen en een community. Ik zag hoe je met cacao op een hele zachte manier de diepte in kan gaan, zonder dat je gedwongen wordt of het gevoel hebt overgenomen te worden door iets buiten jezelf. Ik kreeg diepe inzichten, kwam weer in contact met mijn lijf en kon andere reizen en lessen integreren. Ook zag ik hoe ik mijn muziek en andere technieken, zoals yoga, meditatie en breathwork kon verweven met de ceremoniële kanten van de cacao. Hier kwamen verschillende werelden voor mij samen en werd een nieuwe brug gebouwd.’

Wat is volgens jou de kracht van een vrouwencirkel?

Als vrouwen bij elkaar komen, is dat in essentie genoeg. Door fysiek samen te komen gaat er iets resoneren en opent zich iets in onze lichamen. Dat op zichzelf is al heel krachtig, verbindend en helend. Fysiek samenkomen, voelen, verbinden en delen is de essentie van vrouwenwerk. Dat wisten de inheemse volkeren ook al. Als de cirkel goed gedragen wordt, ontstaat een veilige plek waar je als zusters met allerlei gedachten en emoties kunt werken. Onze maatschappij is tegenwoordig zo versplinterd dat we snel het gevoel hebben dat we er alleen voor staan. In vrouwencirkels kunnen we terugkomen bij onszelf en onszelf leren kennen door middel van de andere vrouwen.’

Wat gebeurt er met de energie als je in een vrouwencirkel samenkomt?

‘De energie verstilt en komt tot rust. En in deze verstilling kunnen we weer voelen, verbinden en zijn. In een druk bestaan raast het leven van vrouwen soms erg snel voorbij: werk, gezin, sociale relaties, familie en zoveel andere verplichtingen in de moderne maatschappij die we als vrouwen moedig aangaan. Vandaar dat het belangrijk is om ruimte, rust en stilte te scheppen in de energie. Soms kan het even duren voordat de groep daar arriveert, maar als we daar dan zijn met z’n allen is het zo mooi.’

Wat is de toegevoegde waarde van cacao in jouw vrouwencirkels?

‘Cacao is een zacht plantmedicijn dat psychoactief is. Dat betekent dat het de hersenen beïnvloedt en dat heeft vervolgens effect op je lichaam en geest. Het is belangrijk om dit niet te verwarren met psychedelica die een ’trip’ effect hebben. Cacao is eerder vergelijkbaar met koffie of een ‘runner’s high‘. Ik benoem het omdat sommige mensen wat angstig worden van het woord plantmedicijn. De cacao die tijdens een ceremonie gedronken wordt is teruggebracht tot de meest pure drinkbare vorm. Het drinken ervan heeft fysieke, emotionele, mentale en spirituele voordelen. Je kunt er bijvoorbeeld energie van krijgen, vergelijkbaar met koffie, alleen duurt deze energie langer en je krijgt je er geen ‘crash’ van. Zo kan het ook je mentale focus verhogen, je emoties laten doorstromen en je inzicht geven in je zielspad.

Je hart openen

De geschiedenis en de ceremoniële kant van cacao is overigens diep geworteld in de oudheid. Als we ceremonieel werken met cacao kunnen we poorten openen en die wijsheid in het hier en nu heractiveren. De integratie van cacao tijdens de vrouwencirkels heeft veel voordelen: het opent je hart, je voelt meer verbinding met jezelf, met anderen en je spirit. Vooral dat laatste kan een diep effect hebben om meer purpose te vinden in je dagelijkse activiteiten en je spirituele zoektocht. Verder is cacao erg toegankelijk en veilig, dus heel geschikt om te gebruiken. Uiteindelijk is het natuurlijk belangrijk dat je het zelf gaat ervaren. Alleen dan kun je beslissen of het heilzaam voor je is.’

Muziek is een vast onderdeel van jouw cirkels en retreats. Wat betekent dit voor jou?

‘Muziek is een universele taal die je terugbrengt naar je gevoelswereld waar je echt mag zijn met wie je bent. In het dagelijks leven is er veel afleiding. Muziek is een manier om snel terug te komen tot de kern en daar te blijven. Muziek is voor mij een soort lijm die al mijn werk bij elkaar houdt. Ik verweef het graag in al mijn activiteiten, omdat ik merk dat het mensen in hun hart brengt, ontspant en inspireert. Allemaal effecten die ik de deelnemers graag laat ervaren.’

1 t/m 5 mei 2023: Sjamanistische midweek op De Hoorneboeg

Jennifer Ann organiseert van maandag 1 t/m vrijdag 5 mei een unieke sjamanistische midweek voor vrouwen op De Hoorneboeg in Hilversum. Meer informatie lezen of een plek reserveren kan via deze link. Samen met andere vrouwen ga je op zoek naar je zielsmissie door middel van sjamanisme en ancient wisdom. Natuurlijk kun je ook cacaoceremonies en muziek verwachten. Kortom, wees welkom!

Vrouwencirkels op De Hoorneboeg

Op De Hoorneboeg worden ook regelmatig vrouwencirkels en ceremonies georganiseerd op een doordeweekse avond. Dit voorjaar kun je bijvoorbeeld meedoen aan:

1. Mooncircle voor vrouwen met Floor Molkenboer op donderdagavond 20 april en 25 mei
2. Vrouwencirkel met cacao en muziek met Jennifer Ann op dinsdagavond 25 april
3. Perzische rozenceremonie met Bahar Shahi op woensdagavond 17 mei

Ook als je op een andere manier iets nieuws in jezelf wilt ontdekken bevat de agenda van De Hoorneboeg een rijke variatie aan mogelijkheden. Het zijn allemaal momenten waarop je je weer kunt verbinden met jezelf, anderen en de natuur. Bekijk hier hun complete agenda.

Foto collage Evelyn en Karlijn Twee foto's Evelyn en Karlijn

Mis nooit meer iets van Holistik!

Schrijf je in voor onze newsletter & never miss a single story.
Ja, houd mij op de hoogte!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met De Hoorneboeg. Echter hebben wij onze mening hier niet door laten beïnvloeden en past een samenwerking altijd bij de visie van Holistik.

Vond je dit een leuk artikel? Deel het!

Gerelateerde artikelen

NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding!
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Gratis Video's
Vul hieronder jouw e-mailadres in en krijg gratis toegang tot alle yoga video's! Daarnaast sturen we je wekelijks onze populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverlaring.
INSCHRIJVEN
close-link
NIEUWSBRIEF
We sturen je wekelijks een overzicht van de populairste artikelen en incidenteel een aanbieding.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Lees hier onze privacyverklaring.
INSCHRIJVEN
close-link
Download nu jouw gratis Back to Balance mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Conscious Aging mini guideWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Download nu jouw gratis Body Guide miniWe gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting in onze webshop! We gaan zorgvuldig om met je gegevens en sturen af en toe een e-mail. Zie onze privacyverklaring.